Mi veszélyesebb: a futás vagy a futócipő?

2017. július 03. 07:52 - Arthur Arthurus

Avagy fussunk okosan!

Mindenhonnan azt halljuk, hogy a futás rendkívül veszélyes dolog. Tönkreteszi a lábat. A térdet. A derekat. Hacsak nem veszünk spéci futócipőt, ami tökéletesen alátámasztja a lábat mindenhol. Én is így gondoltam, eddig. Már nem így gondolom. 
222.jpg

Hogy mi változtatta meg a nézeteimet? Két könyv: Christopher McDougalltól a Futni születtünk és Scott Jurektől a Futni, enni, élni. Orvosok és ultrafutók, maratonisták, triatlonisták egyéni tapasztalatai és eredményei. És ők mit tapasztaltak?

Láb- és térdsérüléseink jelentős részének az az oka, hogy olyan cipőben futunk, amely elsorvasztja a lábunk izmait, túlpronálást és térdproblémákat okoz.
[...]
Ha létezik csodaszer, amely visszaadja az ember egészségét, akkor a futás az.

Mondta dr. Daniel Lieberman, Harvard biológiai antropológia professzora 2008-ban. Az első modern futócipőket a Nike 1972-ben dobta piacra, és nagy előnyük, hogy használatukkal egészen megváltozott az emberi mozgás futás közben. Vagyis úgy tűnt, hogy ez előny. De valójában nem az. Nem véletlen, hogy a legtöbb futóedző az edzéseken a legolcsóbb tornacipőket használja, csak a nagyobb versenyeken vehetnek fel a futók márkás, valódi futócipőket, azt is csak a szponzoráció miatt. Egyszerűen azért, mert a futócipő viselése, használata megnöveli a sérülés esélyét. 

2001-ben a Nike két termékreferense részt vett a Stanford atlétikai csapatának egyik edzésén, de nem szóltak előre. Az volt a cél, hogy az általuk szponzorált futóktól begyűjtsék a visszajelzéseket az egyik új cipőjükkel kapcsolatban. Nem sikerült, a futók ugyanis nem viseltek cipőt: mezítláb edzettek. Vin Lananna, a vezetőedző azt mondta, hogy azt tapasztalta, hogy ha mezítláb edzenek a futók, akkor gyorsabbak, és sokkal ritkábban sérülnek meg. 
A rendszeresen futók, tehát a versenyzők és a "hobbifutók" 65-80%-a lesérül minden évben, jellemzően a futásnak tulajdonított különféle sérüléseket szenvedik el. Azóta, hogy bevezették és rendszeresen használják a modern futócipőket, az Achilles-ín sérüléseinek aránya 10%-kal növekedett, és az egyik legveszélyesebb, legnehezebben gyógyuló, egy futó karrierjét kettétörni képes talpi íngyulladás veszélye sem csökkent, és akkor még nem említettük a közvetett hatásokat, például a hátfájást.

2008-ban dr. Craig Richards egy érdekes felfedezést tett: nincs egyetlen olyan tényeken alapuló tanulmány sem, amely igazolná a futócipők hasznosságát. Így hát egy felhívást tett közzé:

1. Hajlandó-e bármely sportszergyártó nagy nyilvánosság előtt kiállni amellett, hogy a hosszútávfutó cipőt viselő sportolók ritkábban szenvednek izomzati és csontsérülést?

2. Hajlandó-e bármely cipőgyártó felelősséggel állítani, hogy a futócipőt viselő hosszútávfutók jobban teljesítenek?

3. Ha bármely sportszergyártó kész vállalni a fentieket, meg tudja-e mondani, hol olvashatók az ezeket bizonyító, független, tényekkel alátámasztott szakvélemények?

Dr. Richards azóta sem kapott választ egyetlen cipőgyártótól sem, és hiába próbálta felvenni velük a kapcsolatot. 

Dr. Bernard Marti, a Berni Egyetem preventív gyógyászati szakembere a Berni Grand Prix 15,8 km-es futóverseny 4358 résztvevőjét vizsgálta. A futók részletes kérdőívet töltöttek ki, amely kitért az edzési szokásaikra, és rákérdezett arra, hogy milyen futócipőt használnak. Kiderült, hogy 45%-uknak volt a vizsgálatokat megelőző egy évben valamilyen futósérülése. A legmeglepőbb dolog azonban az volt, hogy a sérülések bekövetkezte nem az edzés talajára, a sebességre vagy a mennyiségre vezethető vissza, és a testsúly illetve a korábbi sérülések sem estek latba, hanem a cipő ára. A drágább futócipők tulajdonosai kétszer olyan gyakran sérültek meg, mint azok, akik olcsó edzőcipőt használtak. Mi az oka ennek?

Nagyon egyszerű, és teljesen logikus, de én sem láttam eddig: a lábfej maga egy közel tökéletes "szerkezet", amely a futásra van kitalálva. Ha alátámasztunk egy boltívet, az a boltív meggyengül. Nincs ez másképp a lábbal sem. A talpunkon (ideális esetben) egy boltív emelkedik, az izmok és csontok ezt tökéletesen megtartják. Ám ha tökéletesen alátámasztjuk és megszüntetjük a pronációt*, a láb elgyengül, az izmok ellustulnak, a sérülések kockázata megnő, lúdtalp alakul ki. A futócipők elérték, hogy rendkívül rossz módszerrel fussunk. Az emberek többsége lúdtalpas, és szenved rengeteg ortopédiai problémától, ezeket pedig jórészt a rossz cipők és a mozgáshiány okozza. 

*Mi a pronáció?

Futáskor a lábfej finom csavarása, egy természetes mozgás, amely a boltozatra terheli a súlyt és a visszaható erőt. 

Mi az oka, hogy kevésbé sérülünk meg, ha a lábunkat nem védi semmi? A félelem. Mezítláb egész másképp mozgunk. Nem nyújtott lábbal, sarokra, a súlypontunk elé érkezünk jócskán, hanem kisebbeket lépünk, óvatosan. Ilyen futáskor a lábra a testsúlyunk tizenkétszerese hat - miért hisszük azt, hogy egy másfél centis gumidarab megvéd a lépésenkénti 1 tonna súlytól? A sarkunkat nem arra találták ki, hogy az viselje el ezt a hatalmas terhelést. A lábközepi puha, párnázott részre kell érkeznünk, vagy közvetlenül a súlypontunk alá, vagy nem sokkal előre. Mi nem gyorsaságban vagyunk kiemelkedőek, hanem kitartásban. 1986-ban a Nike tartott egy kutatást, amiből az derült ki, hogy alig van különbség a puha és a keménytalpú cipők esetében a lábat ért ütés erejében. És a csekély különbség azt mutatta, hogy pont a puha talp csap oda erősebben. Ennek az az oka, hogy a lábunknak alapvetően éreznie kéne a talajt, a keménységet. Ha puha szivacsban futunk, akkor sokkal erősebben csapjuk oda, hogy érezhessük mégis - mert kell ez a megerősítés, éreznünk kell, hogy nem lebegünk, ez önkéntelen dolog. 

Alan Webb, az egyik legjobb amerikai futó jó edzőt fogott ki a főiskolán. Nem volt valami kecses mozgása, 46-os lába volt, bokasüllyedéssel küzdött, ám az edzője látott benne lehetőséget. Rengeteg lábfejerősító gyakorlatot végzett, és amikor csak lehetett mezítláb edzett, gyalogolt. Most a lába 43-44-es, erős, izmos, megemelkedett a boltozat, eltűnt a lúdtalp. Ennek köszönhetően futotta az év legjobb idejét 1500 méteren 2007-ben, egy mérföldes távon pedig amerikai csúcsot.** Manapság a pronáció ellen küzdenek a cipők, pedig az természetes dolog, része a lábfej természetes mozgásának. Tegyünk egy próbát: ha kemény aszfalton mezítláb futunk, a lábunk önkéntelenül önvédelmi módba kapcsol. A láb külső, párnázott része ér földet először, majd szépen gördül a lábujjakon, végül lent van az egész talp. Ez a pronáció, és ez a finom csavarás nem tetszett a cipőgyártóknak és az orvosoknak. Pedig ez a mozdulat az, amely a lábboltozatra hárítja a lábat ért ellenerőt - arra a részre, amely képes azt elviselni a sérülés kockázata nélkül. A népességnek valójában csak igen kis hányada küzdene valamilyen ortopédiai problémával, de ma mégis szinte mindenkinek van csontkinövése, vagy lúdtalpa, vagy bármi hasonló. Dr. David Hartmann szerint a cipőbe bújtatott láb hasonlít a gipszbe rakott lábra: hat-nyolc hét alatt az izmok 60%-a sorvadásnak indul. Képzeljük el, akkor mi történik gyakorlatilag születésünktől kezdve a lábunkkal!

A problémát valószínűleg az okozza, hogy a legtöbben nem tanulunk meg futni, rossz módszerrel mozgunk, ráhagyatkozunk a természetesnek gondolt mozgássorra. Csak azt nem látjuk, hogy az nem természetes, hanem a cipő által generált dolog, és pontosan ez okozza a sérülések igen nagy százalékát. Ezért utálunk a legtöbben futni. Ezért nem esik jól. Ha már a megfelelő módszerrel futunk, akkor jobb a cipő, mert védi a lábat a vágásoktól, szúrásoktól. De amíg nem tudunk, addig vékony talpú, kemény cipőben, vagy lehetőség szerint mezítláb kell futni. 

Tény, hogy nem a gyorsaság az erősségünk. A legtöbb futni képes állat gyorsabb nálunk. De mi vagyunk az egyetlenek, akik képesek lehetünk órákon, sőt akár napokon át futni! A futás fontosságát és evolúcióját, az állatok közti különbségeket nézzük majd meg a következő részben. 

Addig is, sétáljatok, akár fussatok egy keveset mezítláb! És számtalan (számomra legalábbis) megdöbbentő és inspiráló dologról olvashattok a poszt elején említett két könyvben.

Kövess minket Facebookon is!

**Korábban hibásan szerepelt az adat, köszönöm a javítást Irbisznek!

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7212629945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2017.07.03. 20:18:10

"Alan Webb, az egyik legjobb amerikai futó jó edzőt ...
...
Ennek köszönhetően futott világcsúcsot 1500 méteren 2007-ben. "
Kizart dolog, a vilagcsucsnak sosem volt a közeleben sem.

Arthur Arthurus 2017.07.03. 20:19:16

@Irbisz: Való igaz, javítottam a posztban, köszönöm szépen!

fda 2017.07.04. 16:43:53

" Nem véletlen, hogy a legtöbb futóedző az edzéseken a legolcsóbb tornacipőket használja,"

Ennek a kijelentésnek mi a forrása? Én biztosan egy párhuzamos univerzumban élek, vagy egyszerűen mindig csak a kisebbséghez tartozó edzőkkel futottam össze életemben.

Egyébként mit jelent a "legtöbb"? 80%? 95%?

Treff Bubi 2017.07.04. 16:43:55

Érdekes eredmény. A magam részéről annyit tennék hozzá, hogy az egyik ismert budapesti futóboltban nekem és több barátomnak is elég következetesen próbálták elmagyarázni, hogy már a rendszeres, de nem maratoni hobbi-futóedzések is megkövetelik a 30K feletti cipőket, mert ez alatt merénylet a lábak ellen a futás. Mondjuk azt nem értem, hogy akkor miért árulják az alsó kategória darabjait, de biztos azok is elkelnek valahogy.

Arthur Arthurus 2017.07.04. 16:48:14

@fda: Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy ez főleg az amerikai edzőkre, egyetemi edzőkre igaz. Európában - és főleg nálunk - nem nagyon van hagyománya, míg ott egész mozgalom indult 1-2 évtizede, ami hozzánk nem ért el, még a híre sem nagyon.

Arthur Arthurus 2017.07.04. 16:54:37

@Treff Bubi: Egyelőre nincs róla személyes tapasztalatom, de számomra elég meggyőzőek - és igen megdöbbentőek - voltak a sportolók tapasztalatai és számtalan kutatás eredménye. Előtte én is meg voltam róla győződve, hogy a rendszeres futáshoz jó (szükségképen drága) futócipő kell.

Egyébként azt hozzáteszem, hogy erre már a Nike is rájött, és időről időre adnak ki valóban jó futócipőket, amelyek segítenek. Csakhogy ezeket pár hónap után el is tüntetik a polcokról, hogy pár év múlva megint kiadják, kicsit más kinézettel, más néven - arra ösztönözve ezzel a futókat, hogy inél több pár cipőt vegyenek egyszerre. Vannak más márkák is, amelyek kifejezetten erre épültek, és vannak olyan modellek, amelyek tervezésébe futókat is bevontak, hogy a lehető legjobb legyen. Ezeket kell megkeresni a piacon.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.07.04. 17:21:44

Érdekes cikk ez itt!
Jobb a -láb, ha mezít-?
:)

olipapa · http://www.oliworld.hu/ 2017.07.04. 17:47:35

Mintha visszamentünk volna 10 évet az időben. Az ilyen cikkek annak idején jelentek meg. Aztán ez a minimál trend mára lehanyatlott. Pont az ellenkezője, a maximál az irány. (Hoka pl) Érdemben növekedett a minimál vonal által a túlterheléses sérülések száma az amerikai statisztikák alapján. Így nagyon nem ajánlom, ha csak nem fiatal, jól képzett futás technikailag és kellően erős a testsúlyához az illető. Ez a hobbi futók 5% kb. Kiegészítésnek remek hetente néhányszor 10p-erejéig.

szajberpiraty 2017.07.04. 18:02:25

Hobbifutó vagyok, heti 2-3 alkalommal futok 5-7km-es távokat. Egy gerincsérv után kezdtem futni, mindenki le akart beszélni a futásról, de úgy voltam vele, hogy ha nem lesz jó, akkor majd abbahagyom. 5-6000 Ft-os futócipőket használok. Mondták, hogy majd fájni fog a térdem, stb.
Három év alatt semmi negatív nem történt. A térdem jó, (44 éves múltam), a derekam jó, a gerincem is rendbe jött (de arra erősítéssel is vigyázok). Jólesik a futás és ennyi. Még annyit értem el, hogy a párom is elkezdett futni, és 0-ról indulva ő is eljutott addig, hogy simán lefut 5km-t. Mezítláb nem próbáltam, egyszerűen nincs olyan hely a környékünkön, ahol mezítláb lehetne futni.

Jottó 2017.07.04. 18:47:37

kb 3 hónapja kezdtem futni, előtte soha.. nem viszem túlzásba, heti 3szor max.. egy nike cipőt vettem, 23 ezerért, semmim nem fáj benne.. millió blogot elolvastam, "szakembereket" kérdeztem meg hogyan is kezdjünk futni.. legelső mindig a "kezdő futók leggyakoribb hibája, hogy olcsó/régi tornacipőben futnak, aztán meg garantált a sérülés.."
most akkor mi van????

Arthur Arthurus 2017.07.04. 18:57:21

@Jottó: A sérülést - a vizsgálatok és tapasztalatok alapján - elsősorban a rossz stílus, rossz lépés garantálja. Az emberek azt hiszik, tudnak futni, de ezt is gyakorolni kell. Semmi garancia nincs arra, hogy megfelelő futóstílusban sosem sérülsz - sérülések előfordulnak -, viszont semmi sem igazolja, hogy a "jó" futócipők csökkentenék a sérülések kockázatát, sőt, egyes sérülésfajták esetében növelik is, akkor meg minek vesszük meg drágán őket?
Az ezt vizsgáló orvosok és a tapasztalatokat szerző futók szerint két módszer van, hogy megtanuljunk rendesen futni (és bizonyos táv fölött minden hosszútávfutó hasonló stílusban fut, egyszerűen mert az terheli meg legkevésbé a lábat): Vagy mezítláb vagy vékony talpú cipőben edzünk legalább egy keveset, vagy a lépésszámra figyelünk, hogy percenként meglegyen a 170-180 lépés. Ilyen gyorsaságú "lábpörgetés" mellett önknételenül rákényszerülünk, hogy megfelelően fussunk. (Ehhez egyébként léteznek letölthető zenék, amelyeknek a ritmusára ha futunk, elérjük ezt a számot, nem kell lépésszámlálót lesni) Ha nagyon megszoktuk az általános sarokra érkezős, nyújtott lábas futást, az hosszú távon okozhat komoly hát- és a lábproblémákat. Ha ebből a helyzetből akarunk váltani, akkor a váltás bizony fájdalmas lesz és kényelmetlen, hiszen olyan izomcsoportokat mozgatunk meg a lábunkban, amelyek akár évtizedeken át pihentek.

Vannak valóban jó futócipők is, de ezek is csak akkor csökkentik a sérülés esélyét, ha már "tudunk" futni. Lehet, hogy te kifogtál egy ilyet. Vagy ha nem futsz nagyon hosszú távokon, és ahogy írod, három hónapja kezdted, akkor még semmi bajod. Talán nem is lesz. Próbálkozz a neked leginkább megfelelő módszerrel :)

H?P? 2017.07.04. 19:08:08

Biztos hogy van kulonbseg cipo es cipo kozott, de azert az gondolom, hogy ez folleg alkati kerdes. Van akinek siman kibirja a laba ha 1000 km-t fut, van akinek 5 km-tol is faj meg serul.

padlogaz 2017.07.04. 19:08:30

teljesen egyetértek a cikk tartalmával, amelyet saját tapasztalatom is alátámaszt: több maratonon vagyok túl, és még sohasem volt a 10-15 ezer forintos árszint feletti futócipőm, és nem is éreztem hiányát.

viszont: biológiailag biztos, hogy a mezítelen talp a legjobb, erre való az evolúció. a (futó)cipő haszna és célja véleményem szerint nem is a futás hatékonyságának növelése, hanem az, hogy védelmet biztosítson a lábnak a 1) hideg, 2) eső, hó, valamint 3) a talpra ható fizikai sérülések ellen. ha úgy tetszik, akkor a futócipők egyfajta kompromisszumot jelentenek az egészségesség és a fizikai sérülések között.

Arthur Arthurus 2017.07.04. 19:12:18

@H?P?: Persze, nem mindenki tud alkatilag futni, de biztosan jóval többen, mint hisszük. Rengeteg az ortopédiai betegség, nekem is van enyhe bokasüllyedésem, a családban nagyjából mindenkinek, van, aki drága ortopédiai betétet is használ. Ennek pedig valószínűleg az életmódunk az oka: egyébként is keveset mozgunk úgy általában, és ha mozgunk is, azt is kényelmes cipőben tesszük, mindig van szinte valami lábbeli a lábunkon, ami "ellustítja" a lábfej izmait, és ez végül ortopédiai problémákhoz vezet.

Arthur Arthurus 2017.07.04. 19:20:29

@padlogaz: Teljesen egyetértek, szerintem is kell a cipő, csak nem mindegy, milyen :) És abban sem mindegy, hogyan futunk. Szerintem az egyik probléma, hogy a futóversenyek nagyjából mindegyike időre megy, a lényeg, hogy minél gyorsabbak legyünk. Fontos tényező ugyan, de nem a legfontosabb a gyorsaság.

A következő futós posztban (valamikor következő héten kerül ki, ha minden igaz) két kutató eredményeiről és az élőlények összehasonlításáról lesz szó, a két kutató megkért egy rakás sikeres, bajnok futót, hogy vegyenek részt a kutatásaikban. A futók nemet mondtak, ők nem fognak bohóckodni és két hobbifutó kutató agyament elméleteit próbálgatni... ám egy 64 éves korábbi triatlon bajnok beleegyezett. A kutatás alapján az derült ki, hogy a percenkénti 170-180-as lépésszám hozza a legtöbb eredményt, és a láb felépítése szempontjából az a legjobb. A triatlonista folyamatosan úgy edzett, hogy odafigyelt, hogy gyorsan, aprókat lépjen, és pár hónappal később megjavította 64 évesen az egyéni rekordját. Olyan módszerrel futott, ahogy a hagyományos kenyai futók tették, akik egyébként 17 éves korukig ideális esetben nem is hordanak cipőt a lábukon. Persze ott kevésbé van rá szükség, mint a mi veszélyes városainkban és az eldobált üvegek meg egyebek tengerében :)

Rox 2017.07.04. 19:27:05

Hobbifutó vagyok, heti 42 km a szokásos adagom (és van kb. 15 kg túlsúlyom). Az a tapasztalatom, hogy a futócipő minőségénél fontosabb a megfelelő talaj. Azaz aszfalton a legjobb futócipőben is fájni kezd a bokám és a térdem egy idő után, viszont terepen (földúton, füvön stb.) a legolcsóbb tornacipőben sem megerőltető a futás.

Általában nem szokott kibicsaklani, meghúzódni a bokám (lekopogva). Egyetlen időszak volt, amikor mégis előfordult ilyesmi: amikor leszereltem a katonaságtól. Ezt annak tudom be, hogy a seregnél mindig surranó volt rajtam, ami erősen fogta a bokámat, ezért meggyengültek a bokát tartó inak, aztán leszerelés után kellett egy kis idő, hogy újra megerősödjenek.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2017.07.04. 22:17:44

Na, pont most jártam úgy, hogy megfájdult a bal térdem, ezért ideiglenesen szüneteltetem a futást. Egy vesekő-problémából kiindulva kezdtem el futni talán februárban, fokozatosan feltornászva először a gyakoriságot aztán a mennyiséget. A legfrisebb verzióban úgy ment, hogy napi 4km három napon át, aztán egy nap pihenő. Ez ment egy gumipályán. Először én is tornacipőben kezdtem, gondoltam a gumipálya elég a témához, de sokan mondták, hogy jó cipő kell. Hát volt éppen pénzem, bementem egy boltba, ahol volt 23-ra leárazva Nike futócipő. Gondoltam egyszer élünk és megvettem. Először el sem hittem milyen, annyira kényelmes volt. Mondjuk alapvetően szinte biztos, hogy minden rosszul csinálok, mert azelőtt csak hébe-hóba próbálkoztam futással. Gondoltam is, hogy lehet, hogy valami másra kéne váltani, lehet.

Kelly és a szexi dög 2017.07.04. 22:17:47

@Rox: ott a pont, aszfalton nem hinném, hogy értelmes dolog lenne cipő nélkül futni - az erdei utakon pedig hamar felsebezné valami...

Gerilgfx 2017.07.05. 09:22:25

a cipőkkel én is bajban vagyok. most az egyszerű szabvány tornacipőkre próbálok visszaszokni, csak sajnos háromhavonta kinyírok egyet.

Treff Bubi 2017.07.05. 09:22:29

Állítólag a mezítlábas futás hátránya, hogy mivel nincsen csillapító közeg (zselé, levegő, akármi), minden lépésnél a testsúly többszöröse terheli az ízületeket, ami hosszú távon komoly problémákat okoz.

Arthur Arthurus 2017.07.05. 09:26:57

@Treff Bubi: Ha a sarkadra érkezel, akkor igen, a testsúly (átlagosan) tizenkétszerese terheli a nem erre "kitalált" csontokat, ízületeket, izmokat. A túlságosan puha cipőben pedig még nagyobb súly terheli. Ha tudsz futni, akkor hosszú távon (hacsak nincs valami egyéb elváltozás, ilyesmi) jobb a vékony cipő, a huarache (egyfajta házi készítésű futószandál), mert védik a talpat a vágásoktól, éles kövektől, egyéb sérülésektől, de mezítláb is lehet, csak edzeni kell hozzá a lábat.

Mr Long 2017.07.05. 10:43:55

A legjobb cipom egy mezitlabas inov8, aszfaltra valo, mivel tok sima a talpa, bar neha megyek vele terepen is. Nagyon kenyelmes, sokszor meloba is abba megyek es utcainak is veszek egyet hamarosan. Van tulsulyom, de nem faj benne a terdem hosszabb tavok eseten sem.

sdani 2017.07.05. 17:53:41

"Az emberek többsége lúdtalpas"
Szerintem ez baromság. Van erre valami study, vagy csak jól hangzik?

báró Csekonics 2017.07.05. 17:52:32

@olipapa: nekem van pl. Free "mezitlábas" cipőm is - pont azért vettem hogy a lábfej izmait is erősítsem kicsit. Mikor elkezdett fájni a sarkam - hosszú idő után mondjuk - akkor leálltam vele, csak a nagyon párnázottban futok. Azóta drasztikusan javul...
Az 'stabil' cipő - próbáltam 'neutrálisat' is - na, abban kb. 4 km után fájt a térdem.
Ennyit erről. Abban futok, amiben jól érzem magam, szerintem tegyen így mindenki.
Igaz, nem is a sarkamra érkezek az esetek döntő többségében, próbálok is tudatosan (is) figyelni a mozgásomra.

1őslakos 2017.07.05. 17:53:17

1964-ben 13 évesen kezdtem tájfutni, pályán, edzésen tornacipőben, terepen az akkori Csehszlovákiában kapható, gumistoplisban, amit jellemzően a focisták használtak. A versenyzéshez megtanítottak szabályosan futni, ami nagyon fontos. 1980 körül egyre több utcai futóversenyt rendeztek, egy alkalommal tornacipőben futottam 12 km-et aszfalton. A következő napokban annyira fájtak az ízületeim, izmaim, hogy alig tudtam lemenni a lépcsőn. A 80-as évek elején Bécsből be lehetett szerezni az Adidas TRX cipőjét, majd jöttek sorra az aszfaltfutásra alkalmas modellek. Azóta nem megy tönkre a lábam, ha aszfalton futok. 1. mindenkit meg kellene tanítani helyesen futni lehetőleg alsó tagozatban, hogy készséggé váljon (tanítókat testnevelőket a tanítási módszerre úgy, hogy ne elküldjék a gyerekeket körbefutni az iskolát, hanem egyenként megnézni, hogyan futnak és kijavítani a hibás mozgást!!!) Felnőtt korban is meg lehet tanulni, talán a focistákat is meg kellene tanítani. 2. Aszfalton csak arra alkalmas cipőben szabad futni és nem a cipő tehet arról, ha valaki a sarkára érkezik, mert nem tanult meg futni. 3. 66 évesen rendszeresen kocogok, gyalogolok a Normafánál, szörnyülködöm, hogy milyen technikával futnak sokan, köszönöm jól vagyok és nem az elhasználódott ízületeim tehetnek elsősorban arról, ha már nem megy olyan gyorsan, mint szeretném. Ezt az elmúlt 35 év jól megválasztott futócipőimnek is köszönhetem.

Arthur Arthurus 2017.07.05. 17:59:04

@sdani: 2010-es országos adatok alapján, amelyben több mint tízezer oktatási intézményt vizsgáltak (óvodákat, általános és középiskolákat), Magyarországon minden harmadik-negyedik (27% és 34% közöttiek az életkori értékek) 8 éves és idősebb gyerek lúdtalpas. Felnőtt korra ez az arány és az eddigi tapasztalatok alapján az idő elteltével is csak nő és egyre rosszabb. Külföldön, nyugatabbra sem lehet sokkal jobb a helyzet, bár külföldi statisztikákat nem néztem. A rossz testtartás mellett a boka- és harántsüllyedés aránya a legmagasabb, ami a mozgásszervi elváltozásokat illeti.

nyuszi10 2017.07.18. 14:10:25

Sok állat képes órákig tartó futásra. A villás antilop ezt 70-es tempóval tudja. Ettől függetlenül érdekes cikk volt.

Mrcs 2018.04.04. 20:58:20

köszi, hasznos volt! olvastam a múltkor egy cikket, miszerint a a tornacipők ár /minőség függvénye is érdekes eredményeket mutat: www.styledit.hu/a-nagy-labbeli-mustra-igy-vasarolj-tokeletes-futocipot-az-edzeshez-15130

2019.02.01. 12:09:30

Ez így érdekes, de a cikk független kutatásokat hiányol, miközben egyetlen állítás sincsen alátámasztva. Szívesen elhinném mert romantikus a gondolat, és én évente lesérülök 1-2 alkalommal (most épp a bokám fájdogál és nem akar teljesen elmúlni) de nem vagyok meggyőződve, hogy ezen bármi érdemben változtatna kivéve, ha sikerülne leadni 10 kilót vagy nem futnék heti 60-100km-t.

Arthur Arthurus 2019.02.01. 14:20:34

@randomgenerator: Azt javaslom, csak tegyél egy próbát arra vonatkozóan, hogy hogyan ér talajt a lábad mezítláb és hogyan szuper futócipőben. Cipőben biztosabban és hosszabbakat lépsz, emiatt gyorsabb is vagy, de mivel a sarkad ér le először (általában), hatalmas megterhelésnek teszed ki a bokádat, térdedet, derekadat. Ha már "tudsz" futni, tehát nem a sarkaddal döngetsz, akkor már sokat segít egy cipő, ami tartja a bokádat is.
Ami sokat számít még (mármint egészség szempontjából) az az étkezés. Csak a mozgás önmagában kevés a felesleges leadásához sajnos, meg csak az étkezés is kevés önmagában. Nem tudom, mióta futsz, beszéltél-e szakemberrel, diétázol-e, de az igényeink némiképp eltérőek ebben is.

Pihentesd a lábad, ha fáj, akkor ne fuss, mert csak ártasz vele. Ha meggyógyultál, akkor lehet próbálkozni :)
süti beállítások módosítása