Élet és halál: az élet körforgása

2017. szeptember 16. 07:45 - Arthur Arthurus

Élet és halál. Vadászat és menekülés. Csend és vihar. Megpihenés és nyugtalanság. Élet-halál harc és gondtalan játék. Ezek az élet nagy drámái, a természet visszatérő körforgása, az ellentétek harca. Szinte lehetetlen leírni, bemutatni, mégis évről évre próbát tesznek vele a természetfotósok. Nézzük meg e törékeny egyensúlyt az elmúlt évek díjnyertes fotóiból!

Yuli Panayotov: Éjszakai vadász

Gastone Pivatelli: Veszélyes pozíció

Egy aprócska cigánycsuk ül tökéletes egyensúlyban egy buzogánysás csúcsán, ez a kicsi énekesmadár a repülés művésze, előszeretettel üldögél a bokrokon, fákon. A fotót az olasz Gastone Pivatelli készítette Bergantino közelében.

Jasper Doest: Szerettelek

A holland fotós, Jasper Doest a Spitzbergákon fotózta le ennek az elhullott rénszarvasnak a maradványait, amelynek bundája szívet formálva öleli körbe a szétporladó testét.

Kimmo Poeri: Tükröm tükröm

A finn Kimmo Poeri hazája keleti vidékén fotózta ezt a barnamedvét, aki teljesen úgy néz ki, mintha magát vizsgálná egy fényes tárgyban. Ám az a fényes tárgy a mancsai között valójában egy lazac feje.

Gregoire Bouguereau: Gepárdvadászat

A francia fotós képe teljesen összezavar: ki üldöz kit?

Alexander Mustard: A vadászat

A brit fotós képén egy karib-tengeri korallbarlangban történő leszámolás látható: a kék hátú tüskésmakrélák támadnak egy kalászhalakból álló rajt, miközben próbálnak elmenekülni a zavarosban halászó ragadozók elől.

Ian Schofield: Pocok a lyukban

A szintén brit fotós otthona közelében fényképezte ezt a kicsi kószapockot, aki egy cső kimeneténél ül, és élvezettel fogyasztja a vízinövényekből álló lakomáját.

Sam Hobson: Flancos galambok

A brit Sam Hobson egy London közelében fekvő temetőnél kapta el ezt a képet: az élet színes hírnökei, egy csapat elvadult papagáj húz el az elmúlás emlékművei felett. A London környékén élő elvadult papagájok gúnyneve a "posh pidgeons" - ami ennek a fotónak a címe is, magyarul kb.: flancos galambok.

Federico Veronesi: Elefántok a repedezett földön

Az olasz fotós jó érzékkel kapta el ennek a csapatnak a menetelését az élettelen, száraz kősívatagban. Vajon az élet vagy a halál vár rájuk?

Christoph Kaula: Siess, hörcsög!

A német fotós a saját házikedvencét fotózta le, amint lélekszakadva szalad valahová - talán éppen hozzá.

Érdekelnek 2016 magyar természetfotói? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7512772248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paracord 2017.09.18. 18:02:50

Nagyon jó képek! Köszi!
süti beállítások módosítása