"Aki fölém hajol, nem ellenség. Aki belém hatol, az, aki meg akar gyógyítani."

2017. november 24. 07:28 - Carbonari

Könyvajánló - Tóth Kinga: Holdvilágképűek

kinga2.jpgVoltál már úgy istenigazából beteg? 
Nem megfázva, torokgyulladástól rekedten, 
hanem úgy istenigazából. 
Olyan betegen, hogy majdnem mindegy, 
élsz-e, halsz-e, csak valamerre dőljön már el a kérdés. 
Legyen már VALAMI.
BÁRMI.

"Aki fölém hajol, nem ellenség. Aki belém hatol, az, aki meg akar gyógyítani."

A Holdvilágképűek kisprózakötet, a Magvető gondozásában jelent meg 2017-ben. A betegséget mint a metamorfózis, változás témáját járja körül. A szövegekhez vizuális, hang-és videómunkák is tartoznak, melyeket a szerző performansz keretein belül mutat be.

Egészen sajátos a betegen élt élet. kinga4.jpg
Magában foglalja a kórházi létek összes búját, bizonytalanságát és - igen! - örömét.
Az orvosi rendelők előtt előbb dühösen, majd apatikusan, aztán szinte már vidáman töltött várakozásokat.
A keresztnévről ismert asszisztenseket.
Az új, még lázadozó betegek finoman, decensen történő lenézését, nem tud ez még semmit legyintését.
A már mozogni tudó műtöttnek a frissen műtött felé a párna megigazítását.
A kit kell doktor úrnak, kit tanár úrnak, megint mást főorvos úrnak szólítani, mert azt szereti.
A nagyvizitet, amely nem veled történik, csak rólad szól.
A kezelőorvosoddal futólag történt beszélgetéseket, és ha nagyon ráér veled kapcsolatban, az egyértelműen rossz jel. Inkább ne érjen rád.
A változásokat, amelyeket garantáltan hoz bármilyen betegség: életmódban, mozgásban, gondolkodásban. 
Hogy már mindig lesz egy árnyék feletted, amelyre figyelni, vigyázni, gondolni KELL.
KELL.
Erről beszélnek a barátaid, anyád, és a tengernyi orvosi papírod, amit amúgy alig értesz, tele van tömködve latin kifejezésekkel.
Csak azt tudod, felvágtak, kivágtak belőled valamit, vagy beléd tettek valamit és vigyázni kell.
Rá vagy vele.
Talán jól vagy. 
Talán jól leszel.
Egy darabig.
Sokáig.
Nem tudni, meddig.
Na, akkor éljünk! (ha már halni nem lehet)

Számomra ezt jelenti Tóth Kinga könyve. Igen, voltam nagyon beteg, igen, hasonlóan éreztem diagnózisra várva, kezeléseket tűrve, műtétből ébredezve, túlélésért, tünetmentességért küzdve.

Tóth Kinga író, vizuális és hangköltő és performer. 2004 óta publikál, 2008 óta foglalkozik zenével és hoz létre vizuális alkotásokat. Performanszaiban a szövegeket ötvözi más művészeti ágakkal: az ábrázolás és az önkifejezés e komplex formáit szeretné megmutatni művészeti estjein – felnőtteknek és gyerekeknek. Az írásaiban az extremitás mellett megjelenik a mai valóság is: társadalmi problémák, hétköznapi szituációk, mindez nagyon egyedi köntösbe bújtatva.

Mi is az a hangköltészet? Hogy lehet az alkotásban nyelvek, műfajok, zene, irodalom és képzőművészet között közlekedni? Mi történik, ha ezek a művészeti ágak egy műben vagy egy színpadi produkcióban találkoznak?
Nézd meg a beágyazott felvételen!

Tóth Kingával legközelebb november 28-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban lehet találkozni, ahol a Holdvilágképűek című könyv bemutatója lesz. Az est felütése TÓTH KINGA (H) és ANTONY RAYZHEKOV (A) Neuhaut-Újbőr című performansza lesz. A programot TRAPP DOMINIKA bőrinstallációit illusztrálják. Az írónővel NÉMETH GÁBOR beszélget. Kíváncsi vagy az eseményre? Itt több információt kaphatsz róla, kattints a képre!
kinga5.jpg

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre!

kinga3.jpg

 

 

Köszönjük, Magvető Kiadó!

 A képek a szerzőt ábrázolják.

 Kövess minket a Facebookon is!

 

Tóth Kinga (Sárvár, 1983) a Tóth Kína Hegyfalu formáció frontembere, kísérleti zenével és hangköltészettel foglalkozik. A Pannon Egyetem bölcsészkarán német bölcsész, nyelv- és irodalomtanár, a Budapesti Kommunikációs Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán mesterdiplomát szerzett, a Kodolányi János Főiskolán újságíró-lapszerkesztő és német nyelvtanár alapképzést végzett.

Kutatási területei: Agresszió Ödön von Horváth drámáiban, agresszió és nyelv, művészeti kommunikáció. 

Verseit, vizuális költeményeit, hangköltészeti zene- és videómunkáit egyebek között az Élet és Irodalom, a Kalligram, a Műút, a Tiszatáj, a Látó, a Mozgó Világ, a Palócföld, külföldön a POETRY, Huellkurven, a tapin és a Colony magazin közölte. 

A József Attila Kör elnökségi tagja, emellett tagja a Szépírók Társaságának és a Fiatal Írók Szövetségének. Solitude- és Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjas.

Főbb kiállításai

Budapesten a Bejárat, Tat, Boulevard és Brezsnyev Galériákban, a Kegyeleti Múzeumban a Múzeumok Őszi Fesztiválján, Stuttgartban a Solitude Akadémián, Jénában a Villa Rosenthalban, a Művészetek Völgyében, az Artplaccon.

Albumai

a francia Sirano Recordsnál, a német Attentional Circuits Labelnél és az amerikai No Future kiadónál jelentek meg.

All Machine projektjével Európában hang- és videóperformanszokat, kiállításokat valósít meg.

Első kötetei

Első könyve Zsúr címmel jelent meg 2013-ban a Prae gondozásában.kinga1.jpg

Az All Machine című kötet német nyelven pedig 2014-ben Stuttgartban látott napvilágot a Solitude Akademie kiadásában.

Legújabb kötetei

Wir bauen eine Stadt (németül írt versek, grafikák, Parasitenpresse, Németország, 2016)

Village 0-24 (vizuális költemények Normal Gergellyel, angol, Melting Books, 2016)

Textbilder (Minikatalógus, GEDOK, Németország, 2016)

Party. LCC Birds (USA, 2017)

Holdvilágképűek (Magvető, 2017)

Ösztöndíjak, alkotói projektek

2016-ban Jéna és Lübeck ösztöndíjasa multimédiás A holdvilágképűek (Moonlight faces, The Last Book, 2016, Mondgesichter) című projektjével, és a Bosch művészeti kutatóprogram résztvevője How does Bosch sound? című munkájával.

2017-ben a Literarisches Colloqium ösztöndíjasa Berlinben, Wir bauen eine Stadt című kötetét pedig a 2016-os év legjobb lírai debütjei közé választották.

Még ez évben a Lettretage-ban mutatta be Mädchen und Wasser című multimédiás projektjét Dorothea Billarddal, ősszel pedig a STYrian program vendége Grazban és a színházi program vendége Cipruson.

2017-es új projektje A holdvilágképűek magyar nyelvű változata, vizuális munkákkal kiegészítve

Ösztöndíjak, díjak

Solitude Ösztöndíj (De) 2013, Queer Kiadó novellapályázat, I. helyezés (A Holdvilágképűek) 2012, Móricz Zsigmond Ösztöndíj 2014, AIR rezidenciaprogram (Afr) 2014, Havirov rezidenciaprogram (Cz) Visegrad Project 2014, 2015, Horváth Péter ösztöndíj jelölés 2014

Hazai Attila-díj 2017, Margó-díj jelölés, short list, Budapest a fiatal tehetségekért program különdíjasa 2017

További kiállítások, performanszok, vizuális, hangköltészeti munkák, önéletrajz: http://www.tothkinga.blogspot.dehttp://kiadok.lira.hu/kiado/magveto/index.php?action=szerzo&id=287

International Writing Program (Iowa, 2017Tóth Kinga a Holdvilágképűek című kötet angol verziójával (Moonlight faces) elnyerte az International Writing Program (Nemzetközi Íróprogram) ösztöndíját, 3 hónapot tölthet az Egyesült Államokban a program kitüntetett 50. évfordulója alkalmából. Seattle-ben, Iowában, New Yorkban és a pittsburghi Jazz-irodalmi fesztiválokon lép fel zenei és irodalmi műsorával, előadást tart és konferenciákon vesz részt az Iowai Egyetemen.

https://www.writinguniversity.org/blog/5q-interview-kinga-t%C3%B3th-hungary-2017-iwp-residenthttps://iwp.uiowa.edu/writers/kinga-t%C3%B3th

https://www.pghcitypaper.com/pittsburgh/jazz-poetry-month-lam/Event?oid=3638710

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6113359971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása