Alaszkai-öböl, ahol két óceán találkozik, de nem keverednek össze. Igaz vagy hamis?

2017. december 14. 07:33 - GReni

Számos kép és videó terjed az interneten az Alaszkai-öbölben látható különleges jelenségről olyan felkiáltásokkal, hogy "ahol két óceán találkozik, mégsem keveredik". Gyönyörű a látvány és hangzatos a cím, de nem sok köze van a valósághoz. Akkor mégis mi okozza ezt a páratlan jelenséget?

q2jhc2kfofdd7gqyoofcsio7pi.jpg

Ezt a furcsa természeti jelenséget akkor láthatjuk, amikor az Alaszka partjain található jeges gleccserekből és folyókból származó nehéz üledékkel, vassal terhelt víz eléri a rendkívül magas sótartalmú óceánt. Ilyenkor a különböző sűrűségű és eltérő színekben pompázó vizek egymásnak ütköznek és az üledék mennyiségétől, valamint a víz szeszélyeitől függően fokozatosan elkeverednek. A vizek mozgása miatt ez a találkozási pont sosem bukkan fel kétszer ugyanott, de felettébb látványos!

Az első ilyen jellegű kép, amely elterjedt az interneten 2007-ben készült. A fotót egy oceanográfus, Ken Bruland készítette, miközben egy 6 hetes hajóúton volt egy tudósgárda tagjaként. Egyik céljuk az volt, hogy tanulmányozzák a régióban felbukkanó örvényeket, áramlatokat. A Thomas G. Thompson kutatóhajón 28 tudós vágott neki a "kalandnak", hogy még jobban megismerjék az óceán világát.

goathompsonlg.jpgA Thomas G. Thompson kutatóhajó az Alaszkai-öbölben

Az út alatt azt is vizsgálták, hogy a víz magas vastartalma miként befolyásolja a tengeri termelékenységet, különös tekintettel a plankton növekedésére gyakorolt ​​hatását, mely az óceáni tápláléklánc alapja, fontos része az ökoszisztémának. 

goaboundarylg.jpgFotó: Ken Bruland - A fotón a világosabb kék víz a gleccserekből érkező üledékes víz, amikor találkozik a sós óceánnal, mely sötétebb színben pompázik. 

Az internet előnye és hátránya is a gyors információáramlás. Így terjedhetett el pillanatok alatt a tévhit, hogy a két óceán találkozik és sosem keveredik... 

Kövess minket a Facebook-on is!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5413277563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2017.12.17. 21:46:27

Üledékes víz?! Simán csak az édesvíz és a sós óceán nem-keveredése... Győrben a Mosoni Duna és a Rába ugyanígy néz ki, de ott a Rába HORDALÉKA (sárga homok) tér el a Duna zöldes, tisztább vizétől.
süti beállítások módosítása