Ebédre egy jó kis homokszendvics, netán néhány harapás egy fincsi ropogós könyvből?

2018. január 31. 07:32 - GReni

El tudod képzelni, hogy az ebéd végén egy könnyű desszert helyett egy kis szappant rágcsálj? Netán a tévé nézése közben egy kis falról lekapart meszet majszolj? Sajnos létezik egy ritka betegség, a Pica szindróma, ami arra készteti az embert, hogy hasonló bizarr dolgokat egyen.

article-2396976-1b5c9831000005dc-409_634x533.jpg

A gyerekek számára a világ tele van újdonságokkal. Mindent megnéznek, megtapogatnak, sokszor meg is kóstolnak. Kevés ember mondhatja el magáról, hogy ne majszolt volna egy kis homokot a játszótéren vagy ne rágcsálta volna meg például a zsírkrétáját, a gyurmáját. Ugye? Ezek ártatlan gyerekkori botlások, amik szerencsére ritkán okoznak egészségügyi problémát. Persze, ha ezek nem múlnak el még nagyon kicsi korban, és esetleg megemelkedik a mennyiség, máris komoly gondokat okozhatnak.

A Pica (ejtsd. pika) szindróma egy nagyon komoly étkezési zavar. Egy kényszerbetegség, amikor az érintett folyamatos vágyat érez, hogy olyan dolgokat egyen, amelyek nem alkalmasak emberi fogyasztásra. Ezek lehetnek ártalmatlan dolgok is, de olyanok is, melyek ártalmasak a szervezetre, így komoly következményekkel járhatnak.

Mik a legjellemzőbb tárgyak? Jég, szappan, gipsz, homok, agyag, hamu, haj, gombok, apró műanyag tárgyak, ragasztó, festék, papír, hintőpor, de ez a lista szinte végtelen. Egyeseknél olyan szintű függőség alakulhat ki, hogy a saját hajukat tépkedik és fogyasztják, de van aki a falat kapargatja a reggelizőtányérjára az otthonában.

Legtöbb esetben felnőttek érintettek, akik szégyenkeznek tettük furcsasága és gyengeségük miatt, ezért nem kérnek szakértői segítséget. Függőségük olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint bélelzáródás, perforáció, paraziták, mérgezések, például festék evés esetén ólommérgezés.

nintchdbpict000324087440.jpg

Sok esetben nem tudják meghatározni a pica kialakulásának okát. Leggyakrabban gyerekkorban és terhesség alatt jelentkeznek a tünetek, amikor a szervezetben fellépő vérszegénység vagy vashiány miatt különös dolgokra kezd vágyni az ember. Emellett szociális és pszichés zavar is okozhatja. Előbbi esetén a hiányzó ásványi anyag pótlásával, vitamindús étkezéssel elmúlhat a furcsa étvágy, utóbbinál feltétlen terapeuta bevonására van szükség, de legfontosabb mindkét esetben a probléma fel- és beismerése, majd a szakszerű ellátás. 

A főképen látható asszony, Kelly-Marie Pearce például mindkét terhessége alatt megszállott vágyat érzett, hogy homokot és mosogatószivacsot egyen. Szerencsére sem a gyerekeknél, sem nála nem okozott semmilyen problémát az évek folyamán elfogyasztott több ezer (igen, EZER) homokszendvics elmajszolása. (Forrás: dailymail.co.uk)

Szóval, kedves hölgyek, urak! Ha várandós kedvesük a jégkrém mellé egy kis kovászos uborkára vágyik, inkább adjanak neki gyorsan, mielőtt egy kis szappanreszelékkel hintenék meg az ízletes hideg édességet. :)

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebookon is! 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6313587229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

werinter 2018.02.01. 09:42:58

Most én is megkívántam egy kis homokos szivacsot. Biztos finom lehet.

parazita666 2018.02.01. 11:36:31

Akik a nyányós verzióra vannak rákattanva, azok bukkakéznak.
süti beállítások módosítása