Fény az éjszakában - egy skizofrén útja a sötétségből

2018. március 21. 07:50 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - A. Meredith Walters: Fény az éjszakában

A. Meredith Walters megírta egy olyan szerelem történetét, amely csakis tragédiába torkollhatott. Ez volt az Utánad a sötétbe. Aztán megírta a folytatását, amelyben elmeséli, hogy rángatják ki magukat és egymást a fénybe. Clay és Maggie története tele van fájdalommal, veszteséggel. Elvégre hogy képes szeretni saját magát egy olyan fiú, aki a szüleitől sosem kapott szeretetet, aki skizofréniában, mániás depresszióban szenved, aki a heves és túláradó érzelmeinek a rabja, és aki csak saját maga bántalmazásával tud megszabadulni a koponyájában tolongó feszültségtől?

Clayton Reed el akarta dobni az életét. Majdnem sikerült neki, de megmentették. Egy bentlakásos pszichológiai intézetbe kerül, ahol hozzá hasonló fiatalok élnek, akiknek orvosok, pszichiáterek próbálnak meg segíteni, akinek szükséges, gyógyszerrel, terápiával, csoportos foglalkozással. A történet elején megismerkedünk ezzel az intézettel, a Graysonnal, Clay új barátaival, a szimpatikus orvosával, és Clay minden démonával és bajával. A fél éves program jól halad, a fiatal lelkiállapota - a végre megfelelő gyógyszereinek is hála - folyamatosan javul, de aztán egy tragédia kettétöri az addig gondosan felépített életét. Clay és Maggie útjai ismét keresztezik egymást, és az erős érzelmeik hamar a felszínre törnek.

"Soha ne érezd úgy, hogy szégyen beismerni, hogy nem tudsz egymagad megbirkózni egy – egy helyzettel. Semmi gyengeséget nem jelez, ha tudomásul vesszük, hogy túlnőttek rajtunk a dolgok."

Clay nagykorúsítása után úgy látszik, az élete kezd visszatérni a rendes kerékvágásba. A tragédia, amely kirángatta őt a Graysonból, továbbra is emészti, de rendszeresen szedi a gyógyszereit, Maggie-vel is minden rendben, ám egyre közelebb jön a pályaválasztás. Maggie már több egyetemre is beadta a jelentkezését, de Clay nem hajlandó beszélni a terveiről a továbbiakban, és ez a helyzet egyre több feszültséget generál köztük. Végül kiderül, hogy Clay befizette magát a Graysonba egy újabb féléves programra, hogy biztosan kezelni tudja sajátságos helyzetét. De ezúttal nem úgy lesz, mint korábban volt. Nem zárja ki az életéből Maggie-t, nem kéri, hogy lépjen tovább. A kötet végén ugrunk néhány évet az időben, Clay azóta is rendszeresen szedi a gyógyszerét, terápiára jár, és így végre normális életet élhet, még egy főiskolát is elvégzett. Közös életük Maggie-vel pedig csak most kezdődik. 

Egy macskáról készült ez a három festmény, melyet Louis Wain, skizofréniában szenvedő páciens készített állapotának különféle szakaszaiban.

"Csakhogy a temetés az élőknek szól, semmi köze az elhunythoz. Valamiféle megnyugvást hivatott adni a hátramaradottaknak. Én viszont semmi ilyesmit nem éreztem. Csak ürességet."

Két és fél évet vártam erre a könyvre, hogy végre megjelenjen itthon is. 2017 decemberében kézhez is kaptam, de akkor az ünnepek előtti kaotikus helyzetben nem akartam elkezdeni olvasni. Egyik első olvasmányom volt idén viszont, és nem bántam meg. Sem azt a két és fél évet, azt meg főleg nem, hogy megvettem. Kedvenc lett, akárcsak az első kötet, és egy gyönyörű lezárást kapott kettejük története. A. Meredith Walters, ahogy megtudtam ennek a könyvnek a köszönetnyilvánításából, valószínűleg pszichiáter. Testközelből tapasztalta a skizofrénia és a mániás depresszió pusztító hatásait, Clay története ezért volt annyira szívfájdítóan valóságos. A küzdelme saját magával, a küzdelme magáért és Maggie-ért, a fájdalmas esemény, ami miatt ismét a városba érkezett, a problémái és azok megoldásai két hozzáértő pszichiátere jóvoltából, mind-mind rendkívül érzékletesen mutatja be a hasonló problémával küzdők harcait. Mert itt nem egy szempillantás alatt gyógyul meg Clay, ez egy harcokkal teli, hosszú folyamat, és A. Meredith Walters nem félt ezt kifejteni. Daniel és Rachel, a két jó barát karaktere, odafigyelő, de mégis óvatos barátsága Clay-jel a kötet egyik üde színfoltja volt.
Az írónő nagyon közel áll ahhoz, hogy a kedvenceim közé emeljem, de két kötet után ilyet még nem szoktam. Remélem, hamarosan megismerkedhetek a többi könyvével is!

"Ma viszont a fájdalom valami mássá alakult, és végre ráismertem teljes, csodás valójában. 
Reménnyé."

A borítóra kattintva elérhető a könyv a Könyvmolyképző Kiadó honlapjáról, még a nem valami jó borító ellenére is érdemes megismerkedni vele, közvetlenül az első kötet után :)

Ha érdekel Clay és Maggie történetének kezdete, kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9213743342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólok 2018.04.10. 10:19:20

jo kis iras. udito szinfolt itt a sok politikai szornyuseg kozott.
hajra,sok sikert kivanok,a konyvet megnezem!

Arthur Arthurus 2018.04.10. 10:28:32

@Hozzászólok: Köszönöm, és mindenképp ajánlom, az első kötettel együtt :) Szép napot!
süti beállítások módosítása