18 hely, ahova érdemes elutazni 2018-ban - 1. rész

2018. április 01. 07:50 - GReni

A világszinten elismert és népszerű Frommer's Travel Guide szerkesztői minden évben közzétesznek egy listát azokról a helyekről, melyeket szerintük érdemes felfedezni az adott évben. Nézzük milyen helyeket ajánlanak az utazás szakértői 2018-ra. Az első részben ismerkedjünk meg a listán szereplő hat európai helyszínnel.

frommer_11.jpg

Lake District (Tóvidék), Anglia

Cumbria megyében található a természeti szépségeiről nevezetes Lake District (Tóvidék), ahol az ország legnagyobb nemzeti parkjában sétálhatunk. A gyönyörű hegyekkel és több tucat tóval tarkított park harmonikus szépségével mindenkit levesz a lábáról, nem véletlen, hogy az UNESCO is érdemesnek találta rá, hogy oltalma alá helyezze. A festői tájon kirándulva érdekességeket is láthatunk. Meglátogathatjuk például a világhírű meseíró, Beatrix Potter egykori otthonát, a Hill Top házat, vagy ellátogathatunk a szigetek nemzeti költőjének, William Wordsworth-nek szentelt múzeumba, amely mellett egykori otthona is látogatható. Conistonban mászhatunk sziklákon, utána pedig egy a gőzhajón is ejtőzhetünk. Ha pedig egy kis helyi ínyencségre vágyunk, akkor feltétlenül látogassunk el Kendalba, mely a régió központja, ahol elmerülhetünk a régi házak hangulatában, majd a Museum of Lakeland Life kiállításon megismerhetjük a Tóvidék történetét, ahol helybéli kézművesek mesterségük fogásaival is elkápráztatnak. Amint megéhezünk, szinte kötelező nassolnivaló a világhírű Kendal Mint Cake. Ez a borsmentával ízesített édesség a hegymászók kedvence is, tökéletes energiaforrás. Még a Mount Everestet világon először meghódító, Sir Edmund Hillary táskájában is lapult belőle néhány darab a nagy kalandon.

busreis_engeland_keswick_lake_district_bak_reizen.jpg

Málta

Az Unió legkisebb országa, Málta egy varázslatos sziget a Földközi-tenger középső részén. Gyönyörű kulturális és természeti látnivalók gyűjtőhelye. A tengerparti pihenés mellett számos kihagyhatatlan látnivalóval kecsegtet. Többek között egy kellemes hajókirándulás Comino mesés lagúnájába, egy séta a "csendes városban", Mdinában, érdekes és izgalmas múzeumok, katedrálisok, hangulatos szűk utcácskák, egy tradicionális halászfalu, Marsaxlokk felfedezése, egy csobbanás a varázslatos St. Peter's Pool-ban (lásd fotó). A főváros, Valletta pedig teljes egészében az UNESCO Világörökség része, szintét különlegességekkel ejti rabul az ide látogatók szívét. Három oldalról a tenger, valamint erődítményfalak határolják. Erődök, templomok, múzeumok, színházak, hangulatos dimbes-dombos utcák, gyönyörű régi házak zárt balkonokkal, csendes kis mellékutcák eldugott éttermekkel. A város szinte mértani középpontjában találjuk leghíresebb katedrálisát, a Szent János társkatedrálist, melyet ha a Grand Harbour-be (Nagy Kikötő), amely számos utazó- és vitorlás hajó célállomása, érkezünk, elsők között pillanthatunk meg. Lenyűgöző látnivalók és ragyogó napsütés az év nagy részében, melyhez enyhe tél párosul. Kell ennél több egy mesés üdüléshez? Ráadásul idén több mint 400 izgalmas programmal várják a turistákat Vallettában, mely 2018-ban viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet.

st-peters-pool-marsaxlokk-malta-travel-me.jpg

County Clare (Clare megye), Írország

Ez a varázslatos szépségű ország egész évben gyönyörű zöld, tele természeti látnivalókkal, kelta emlékekkel, és ez az a hely, ahol az emberek barátságosabbak, és a tea minden gondra gyógyír. Végtelen legelők, mesés dombok, lenyűgöző óriási sziklák és hangulatos kis házikók, ez mind Írország. Nyugati partján mesébe illő látvánnyal találkozunk, vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy mozivászonra termett a vidék. Ezt bizonyítja a STAR WARS sorozat legújabb filmje, Az utolsó Jedik is, amelyben felfedezhetjük Írország pazar látványú vidékeit is. A megyében található még az ország legnépszerűbb és leglátványosabb természeti képződménye is, a Moher-sziklák (Cliffs of Moher). Napos, tiszta időben a nyolc kilométer hosszan elnyúló függőleges sziklafal tetején állva akár 30 km-re is ellátni. Megcsodálhatjuk a Galwayi-öblöt, Connemara hegyeit, az Aran-szigeteket. Miközben bejárjuk a vidéket feltétlen érdemes még elmenni a Loop Head világítótoronyhoz, ahol páratlan panoráma, gyönyörű sziklák, delfinek, fókák, bálnák várják a környék látogatóit.

u3ijhbb30qny.jpg

Gotthard Panorama Express, Svájc

Ha valakit vonzanak a gyönyörű festői tájak, hegyek, mesés erdők, hófedte csúcsok, zöld rétek, a természet lenyűgöző alkotásai, akkor Svájcban biztosan megtalálja számításait. A csúcsokat meghódító felvonók, a hegyek között megbújó alagutak, a bájos kisvárosok mind különlegessé teszik az országot. Svájcban tudják, hogyan kell levenni a lábáról a turistákat, ezért izgalmas panorámavonat-útvonalakat építettek ki. A Gotthord Panorama Express Luzern és Lugano között szeli át az Alpok vonulatait. A mesés kilátást klimatizált elsőosztályú panorámakocsikból vagy a másodosztály lehúzható ablakos járműveiből élvezhetjük. És ne tévesszen meg senkit az "express" kifejezés, kényelmes, lassú tempóban halad a szerelvény, hogy elmerülhessünk a táj szépségében és kiélvezhessük az utazás minden pillanatát. 

gotthard_panorama_express_zug.jpg

Hamburg, Németország

A vízparti város, Hamburg, Németország második legnagyobb városa, számos izgalmas látnivalóval kecsegtet. Az Elba folyó partján sétálva megcsodálhatjuk az Elbphilharmonie-t, egy igazán különleges és modern koncerhelyszínt, de biztosan magával ragad minket az Alster tó és a kikötő szépsége is. Hamburg kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik a Raktárváros (Speicherstadt), ahol a vöröstéglás épületek egészen a 19. század közepéig vámházakként, raktárházakként funkcionáltak. A városrész 1991. óta az UNESCO védelmét élvezi, ám a régi épületek funkciójukat vesztették, így irodák, galériák, exkluzív lakások kaptak helyet a felújított, hangulatos épületekben a csatornák között. Többek között itt található a világ legnagyobb modellvasút kiállítása is. Garantáltan még azoknak is különleges élményt nyújt a Miniatur Wunderland, akik nem feltétlenül a vonatok rajongói.

1400-hero-hamburg-germany-dusk_imgcache_rev7f4334cf02a7ae9f688d9aef5a40b1ef_web.jpg

Feröer-szigetek, Dánia

Ez a 18 gyönyörű sziklás szigetet magába foglaló csoport nagyon hasonlít Izland festői tájaira. Az egymáshoz közelebb fekvő szigeteket rövidebb-hosszabb alagutak, illetve hidak kötik össze egymással, míg a távolabbiak megközelítésére komppal van lehetőség. Ez a vulkáni eredetű szigetcsoport egyedi kultúrájával, festői tájaival és hangulatos kisvárosaival rabolja el az idelátogatók szívét. Gyönyörű hegyek, sziklák, mesebeli völgyek, melyeket patakok, vízesések tarkítanak. Smaragdzöld hegyek között túrázhatunk vagy elmerülhetünk a lagúnák szépségében. Miközben felfedezzük a szigetek világát hangulatos kis falvak keresztezik utunkat. Több mint száz falu tarkítja a vidéket, bennük színes, vidám házak, fűvel fedett templomok, és mivel a szigetek lakói nem szeretnék, hogy a manók fedél nélkül maradjanak, édes pici házaik minden faluban megtalálhatóak. :) Amerre csak nézünk lundák repkednek a fejünk felett, a domboldalakon pedig juhok legelnek. Varázslatos vidék, egy darabka földi paradicsom.

faroe-islands-waterfall-gasadalur-faroe0617.jpg

Ha nem akarsz lemaradni a sorozat következő részéről, kövess minket Facebookon is! :)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8313594129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.04.03. 05:17:02

Jók ezek a lefordított cikkek. Csak azt nem értem, hogy miért nem toltok napi 2-3 ilyet? Áprilisban 2018-ra ajánlatot tenni, kicsit késő... Így sosem éritek utol magatokat

prim 2018.04.03. 12:59:34

@Hungarian Geographic: miért késő??még csak 3 hónap telt el az évből...Figyelemfelhivásnak és kedvcsinálónak tök jó. Máltára amúgy is készülök, ettől függetlenül

Benbe · http://www.benbe.hu 2018.04.08. 18:54:46

Még jó, hogy a képen a Bernina-Express van, nem a Gotthard. Mondjuk a Bernina szebb is sokkal: www.benbe.hu/tagriver.php?sor=&psz=&t1=235&t2=vas%FAtvonal&t3=&num=50&order=one&B1=Mehet

GReni 2018.04.08. 22:19:08

@Benbe: Jujj, nem is tudom, hogy lőhettem ekkora bakot. Cseréltem a képeket és köszönöm a figyelemfelhívást!
süti beállítások módosítása