Víz alatti rögbi: egy izgalmas 3D-s csapatsport a medencében

2018. április 04. 07:50 - GReni

A 21. században szinte lehetetlen új sportággal előrukkolni, ezért szép sorjában a különböző sportágak keveredéseiből hibridek születnek. Egy ilyen érdekes, izgalmas, erőt-, de főként tüdőtpróbáló, szórakoztató sport az underwater rugby, azaz a víz alatti rögbi.

5312487.jpg

Hasonlóan alakult ki a víz alatt hoki is, amelyről már egy korábbi posztomban olvashattatok. Ha lemaradtál, kattints! Lényeges különbség a két sport között, hogy a hokit hagyományos úszómedencékben játsszák, míg a rögbinél 3D jellegéből adódóan mélyebb, műugró medencére van szükség.

Na, de miről is szól víz alatti rögbi? Kialakulása és ideje nagyjából azonos hokis testvérével. A sportot német búvárok találták ki, hogy télen is fitten tartsák magukat. A medence mélysége 4-5 méter közötti. A kapuk, melyek 40 centiméter átmérőjű szájjal rendelkező fém kosarak a medence alján helyezkednek el. A két csapat 6-6 játékosának az a célja, hogy a sós vízzel töltött labdát bejuttassák az ellenfél kosarába, miközben a labda nem hagyhatja el a vizet.

uwr.jpg

A játékosoknak nincs más dolga, mint a víz alatt bármilyen irányba - ettől nevezik három dimenziós sportnak - csapattársaikon keresztül bejuttassák a labdát a kosárba. Milyen egyszerűnek hangzik, ugye? Hát nem az. :D Rengeteg passz és test-test elleni kemény és intenzív küzdelem, ahol nem csak a játékostársakat kell legyőzni, hanem a víz alatti munka fáradalmait is bírni kell.

A felszerelésük rendkívül egyszerű: szokásos úszóruha (úszónadrág, lányoknál dressz), búvármaszk, légzőcső (snorkel), búváruszony és fülüket védő sapka. Nagyon pörgős a játék, hála az uszonyoknak, lényegesen, másfélszer gyorsabban képesek úszni, mint ha segédeszköz nélkül hasítanák a vizet.

201708th1719599999.jpg

Legfontosabb kellékeiket azonban magukban hordozzák. Elsősorban szükség van jó erős tüdőre, hiszen nincs idejük bármelyik pillanatban folyamatosan a felszínre úszni levegőért, de a búvárokhoz képest lényegesen rövidebb időt töltenek a víz alatt, így ettől sem kell megijedni, ha valaki elszánná magát a kipróbálásra. De a játék fárasztó és pörgős, ezért menet közben folyamatos a játékosok cseréje.

Ebben az izgalmas sportban még elengedhetetlen kellék a térlátás. Egy rendkívül egyedi játék, nincs még egy olyan csapatsport, amit három dimenzióban végeznének. Szóval a jó játékhoz nem kell más: merülni kell, visszatartani a lélegzetünket és kezelni az ellenfelet.

Nézzük meg mindezt a gyakorlatban egy rövid videóban:

2006 óta Magyarországon is létezik ez a sport, bár csupán egyetlen egyesületet találunk. Náluk azonban mindenkit szeretettel várnak, aki egy izgalmas, érdekes és tüdőpróbáló sportba szeretne belefogni. Minden hétfőn és pénteken várnak bárkit az edzéseikre a margitszigeti Sportuszodába. Bővebb információt a csapat, az UWR Tiszavirág SE honlapján találhattokJátékostoborzó.

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon is!

Tudtad, hogy hokizhatsz is víz alatt? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3713689562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása