Nyuszi hopp, avagy díjugratás nyulakkal: a világ legcukibb sportja

2018. április 09. 07:44 - GReni

A díjugratás a világ legnépszerűbb lovassportja, míg a kanin-hop, azaz a nyuszi hopp pedig, azt gyanítom, a világ legcukibbja. A nyulakról általában három dolog jut az ember eszébe: szaporák, szeretik a répát és nagyot ugranak. Ugye? Mégis, ha díjugratásról hallunk, szerintem senkinek nem jutnak eszébe ezek a nagyfülű, kicsi, szőrös gombócok. Pedig már három évtizede létezik a nyúlugratás elnevezésű sportág.

1300778_main_image.jpg

De miről is szól ez a sport? Aki látott már díjugratást gyönyörű lovakkal, annak nem fogok a feladatokkal újat mondani. Egy különböző nehézségű akadályokkal tarkított pályán kell a lehető legjobb idővel végigugrálni a nyusziknak, ugyanúgy, ahogy teszik ezt a díjugrató versenyeken gyönyörű lovakkal. Persze lényeges különbség, hogy itt nem a hátukon ülve kell irányítani az állatokat. :)

Ráadásul itt az akadálypályán túl vannak még távolugró és magasugró versenyek is. Ezek a pici szőrpamacsok képesek akár 3 méteres távolugrást is produkálni, ráadásul a magasugró rekord is eléri az 1 métert. Nem semmi mutatvány ezektől a cuki apróságoktól! 

A svédek látták meg a lehetőségek az ugrálni szerető kis állatkákban és indították el az első klubot az 1970-es évek végén, majd innen terjedt tovább eleinte a skandináv államok felé, és hódította meg, Dániát, Finnországot, Norvégiát.

Később további európai országok is beálltak a rajongók sorába. Németország, majd az Egyesült Királyság, Svájcban, sőt már a kontinenst elhagyva az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban is hódolnak ennek a sportnak. Nálunk, reméljük mondhatom, hogy még nem terjedt el a sportág, de szomszédaink Csehországban már rendeztek versenyt 2014-ben.

work-smart-not-hard.gifA szabályok egyszerűek: a lehető legjobb szintidővel kell végigmenni úgy az akadálypályán, hogy a versenyző minél kevesebb lécet verjen le. Minden leütés hibapontnak számít, emellett szintén szabálytalan, ha rossz irányból ugorja át az akadályt vagy a lécek között bújik át a nyuszi, mint az látható ezen a gif-en. :)

Bármilyen sportágat nézünk, vannak kategóriák, pl. súly vagy teljesítmény alapján. Minden verseny előtt egy tesztugráson kell részt venniük az állatoknak, ami alapján négy kategóriába sorolják őket képességeik alapján. 

A nagyon kezdőknek ajánlják a mini kategóriát, ahol csak hat akadályt kell átugrani, melyeknek maximális magassága 20 centiméter. További négy kategória magasság alapján: könnyű - 30 cm/8 akadály, közepes - 38/10, nehéz - 45/10, elit - 50/12. De nem feledkeztek meg a korosabb nyuszókról sem, van ugyanis veterán kategória, ahol 8 akadály vár a sportos szőrmókokra, magasságuk maximum 30 cm. Az elit kategóriában már komoly nehezítésnek számít, hogy vizes akadály is van, ahol csobbanás esetén jár a hibapont. Egy-egy akadály között két és fél méter áll rendelkezésre a nekifutáshoz. 

image-206422-galleryv9-swtv_1.jpg

Egy nagyon aranyos kis sportág tündéri kis tapsifüleseknek, amelyben a nyuszi és a gazdi és örömét leli.

Ha úgy döntenénk, hogy nyulunkat versenyekre szeretnénk trenírozni, sok türelemre lesz szükségünk. Először a hám viseléséhez kell hozzászoktatnunk, majd kisebb akadályokkal kell megismertetni, átsegíteni, finoman mutatni nekik a megfelelő irányt, illetve jutalomfalattal is motiválhatóak. Fontos, hogy belássuk, ha nyuszink nem nyitott az akadályugrásra, nem minden nyúl szeret ugrálni! 

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon is! 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9213809008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2018.04.10. 12:27:29

Tündériek :-)) Ritkán látni ennyi cukiságot.

2018.04.10. 18:52:51

Ezek is csak patkányok.
süti beállítások módosítása