Mit tennél, ha Budapest utcáit tündérek, manók, lidércek, boszorkányok és sárkányok dúlnák fel?

2018. május 05. 07:52 - GReni

Könyvajánló - Virág Emília: Tündérfogó

"Élő interaktív játék boszorkányokkal, királylányt rabló sárkánnyal, ármánykodó boszorkánymesterrel, elátkozott ráckevei szigettel, és egy lildérccsirkével. Meg három mesebeli próbával, amire a Hétvilág hercegei, bárói, grófjai, válogatott szegénylegényei jelentkeztek, és egy könyvelő Óbudáról. A történet menetét a közönség szavazással határozza meg; hogy főhősünk végül elnyerje a hét véka aranyat, hét véka ezüstöt… vagy nem." (fb.com/athenaeumkiado)

31048385_1709471852423107_4173992192467644159_n.jpg

Megérkezett a Hétvilág trilógia befejező része. A sorozat első két részében, a Sárkánycsalogatóban és a Boszorkányszelídítőben már sok furcsaságot láttunk. Egy olyan történetet hozott a szerző, ahol a valóság keveredik a mesék világával és annak különös lényeivel. Mindezt megspékeli egy adag humorral, meglepetésekkel, valódi szereplőkkel és egy kis társadalomkritikával fűszerezi. És nem egyszer népmesei elemek is megjelennek a lapokon.

virag_emilia-sarkanycsalogatok-214x300.jpgEmlékeztek még Józsira, aki Budapest belvárosában, az Oktogonon belefutott egy lovagba, aki épp Egont, a sárkány üldözte? Persze, hamar kiderült, hogy Béla lovagnak a tojására fáj a foga, amelynek segítségével elnyerhette a királynő kezét. És itt nem is értek véget az első rész furcsaságai. Hiszen Egon beszél, megjárják az elvarázsolt erdőt, találkoznak boszorkányokkal, állattá változtatott emberekkel. Mindeközben kapunk egy adagot arról, hogy miként reagál társadalmunk, amikor a fővárost különös lények dúlják fel. Józsiról kiderül, hogy nemes lovag lapul a lelke mélyén és elindul az elvarázsolt királyságba, hogy megszerezze a gonosz boszi botját, közben pedig szerelme, Sára a mi világunkban küzd, hogy egy hataloméhes pojácától visszaszerezze Egon tojását.

 

virag_emilia-boszorkanyszeliditok-214x300.jpgA második részben ismét a Harmadik (Budapest) és a Hetedik királyság adják a helyszínt, de új szereplőkkel folytatódik a történet. Ezúttal az Oktogon helyett, egy fiatal lány, Adri budapesti albérletében nyílik meg az átjáró (a lik, ahogy Adri nevezte) a két világ között, ahonnan manók, Berzence, a boszorkány és egy lidérc kavarja fel az állóvizet, akik aranyvadászatra érkeztek. Ebben a kötetben kicsit lassabban indultak be a cselekmények, csak a felétől éreztem úgy, hogy le sem akarom tenni a könyvet, bár ami nagyobb változás, hogy bár ez is humoros, sokkal gyakrabban inkább szarkasztikus, amitől negatívabbá válik a hangulata a regénynek, mint amit az első részben megszoktunk. 

 

És akkor elérkeztünk modern mesénk befejező epizódjához, mely a Tündérfogó címet kapta. Először is meg kell jegyeznem, hogy nem tudom mi történt, de sajnálom, hogy a harmadik rész borítója ennyire elüt az előző kettőtől. Mintha nem is egy sorozat lenne, pedig nagyon is az! Főleg, mert számos régi szereplővel találkozhatunk újra, többen még a halálból is visszatérnek egy kis végső ramazuri kedvéért.

Már az első oldalon beindulnak a sötét, fordulatos események. Talán túl gyorsan is pörögnek, csak kapkodjuk a fejünket, hogy épp hol és mi is történik. Lehet, hogy a túl sok történés az oka, de alig kaptunk most a szereplőkből. Pedig érdekesek a karakterek, akikre jó lett volna időt áldozni. Ott van Bercenze, akinek feltámadásával járó mellékhatásként küzd a benne élő lidérccel. Hollus, aki nem igazán tud alkalmazkodni a mi világunkhoz, lépen-nyomon megátkozza a szomszédokat. De Egon is felbukkan újra Budapesten, és ott van még a tündér is, Apor, aki szerelmének felkutatása közben szép kis slamasztikába kerül a boszorkánnyal, amelyből csak egy mumus rángathatja ki. És jön még Belizár, Józsi, Adri, Guszti, KORNÉL - Kornél és még sorolhatnám. Végül már mindenki egymással küzd és nem tudjuk ki kivel van, és milyen sorsot szeretne beteljesíteni. Arról már nem is beszélve, hogy ez az egész mitikus világ végül csúnyán keveredik a mi világunkkal a call-centerben,főleg a modern technológiai vívmányoknak köszönhetően.

A szerző a sorozat zárókötetében is számos abszurd helyzetbe keveri a szereplőket. Bátor húzás volt tőle az első két rész szereplőit összeterelni a világmegmentő végjátékra, amit Berzence szép kis ballépése okozott, akinek mellesleg imádtam a Nap ellopós húzását a második részben. :D Végül a szerzőnek egy frappáns, meglepő lezárással sikerült a káoszból megalkotni egy ötletes és fordulatos regényt. 

unnamed.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Főkép forrása: itt.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2013868690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2018.05.06. 04:12:45

egyből hazaköltöznék.

de mivel az csak álom, inkább maradok itt világvégén, tündérek, sárkányok, lidércek között.
süti beállítások módosítása