Két, fizikailag egy helyen lévő, mégis két teljesen különböző város

2018. május 21. 07:38 - GReni

Könyvajánló - China Miéville: A város és a város között

“Vakmerő és zavarba ejtő... Miéville alapvető és nyugtalanító kérdésekre világít rá a kultúrával, kormányzással és azokkal a homályos különbségekkel kapcsolatban, melyek elválasztanak minket egymástól.” (Walter Mosley, Devil in a Blue Dress)

a_varos_es_a_varos_kozott_preview.png

China Miéville egyik legfontosabbnak tartott művét, A város és a város között című izgalmas regényét hatalmas nemzetközi várakozás előzte meg. Ez nem meglepő, amikor egy szerző elmondhatja magáról, hogy háromszor elnyerte az Arthur C. Clarke-díjat, szintén háromszor a Locus-díjat, kétszer pedig a British Fantasy Society-díjat. Legújabb regénye, A város és a város között pedig meghozta neki a sorba a Hugo-díjat is, további három díjjal együtt: Arthur C. Clarke-, World Fantasy- és Locus-díj.

Miéville fantasy íróként lett igazán ismert, ráadásul művei irodalmi jelentőségét Neil Gaiman életművéhez hasonlítják. Azért ez nem semmi ajánlólevél!

china_mieville_credit_to_emma_bircham_preview.jpegA szerző, China Miéville

A kiváló szerző legújabb könyve megihlette Tony Grisonit is, aki az idén egy négyrészes minisorozatot készített a kötetből a BBC Two számára. A főszerepben, Tyador Borlú felügyelő szerepében pedig nem mást láthattok, mint a The Walking Dead sorozatban a Kormányzó karakterét hozó David Morrissey-t.

A szerző már a regény helyszínénél sem aprózta el a dolgot. Megálmodott egy felettébb különös, bizarr, elcseszett helyszínt. Mit is értek ez alatt? Adott két város valahol Kelet-Európában. Ami azonban merőben megkülönbözteti őket más városoktól, hogy egy földrajzi helyen vannak, ennek köszönhetően kívülállóként egy rémálom kiigazodni rajtuk. Főleg, hogy egy-egy utca, ház más-más városhoz tartozik, esetleg mindkettőhöz, de még olyan is akad, hogy egy adott ház különböző emeleteire is ez jellemző. Ehhez jönnek a furcsa hagyományaik, előírásaik, és egy láthatatlan hatalom, mely a rendet felügyeli.

A történet egy gyilkossággal indul. Megölnek egy fiatal lányt, az ügyhöz pedig Tyador Borlú felügyelőt riasztják. Ott kezdenek el érdekessé válni a dolgok, mikor a nyomozás a felügyelőt UI Qomába vezeti, a két különös városba. Rutinvizsgálatnak indul a dolog, de mikor egyre többen próbálják akadályozni a nyomozásban, egyértelmű, hogy sokkal több van az ügy mögött, minthogy meggyilkoltak egy utcalányt. A piti bűnözőktől egészen a kormányzati hatalomig, kb. mindenki a munkája ellehetetlenítésére törekszik, de Borlú kitartó és minden kavics alá benéz, hogy fényt derítsen az igazságra, s hamarosan rádöbben, hogy egy összeesküvés kellős közepébe csöppent...

Miéville egy lenyűgöző világot alkotott. A regényben pedig feltárja a szegregáció, a kulturális különbségek, a politikai befolyás, a kormányzati hatalom szerepét ebben a szabályokkal teli, már-már bizarr közegben, ahol a pszichológiai vakság szinte elengedhetetlen része az életnek. El tudod képzelni, hogy továbbsétálsz, amikor két méterre tőled megkéselnek valakit? Mindezt csak azért, mert az már a másik város problémája!?

Különös és egyben rendkívül izgalmas, hogy bár egy teljesen képtelennek tűnő helyszínt álmodott meg a szerző, mégis hihető, az egész életszerű. És igazából ezeknek a városoknak a bejárása, megismerése viszi el a hátán az olvasót.

Egy idézettel zárom a sort, ugyanis teljes mértékben egyet kell értenem a Booklist véleményével, miszerint:

"Kötelező olvasmány a bűnügyi regények és fantasy-rajongók számára"

china_mieville_a_varos_es_a_varos_kozott_b1_preview.jpegKöszönöm a lehetőséget az Agave Könyveknek!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó honlapjáról, mindig kedvezményes áron!

Kövess minket Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7313887372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása