Üdv Monowiban! Lakosság: 1 fő

2018. június 05. 00:03 - GReni

Nebraska állam északi határánál búzatáblák között egy földúton haladva rábukkanunk az Egyesült Államok legkisebb városára, ahol a lakosság csupán egy fő, Elsie Eiler. Az idős asszony Monowi település egyetlen állampolgára, polgármestere, tisztviselője, kincstárnoka, könyvtárosa, kocsmárosa. A környékbeliek csak úgy emlegetik: Elsie a legszebb, legokosabb, legfiatalabb és leggazdagabb embere Monowinak.monowi3.jpg

El tudjátok képzelni, hogy egy egész kis falu csak a "tiétek"? Oda mentek és azt csináltok, amit akartok, nem panaszkodik a szomszéd az ugató kutyára vagy a hajnal háromkor üvöltő zenére. Akad bizony ilyen falu, bár nekünk elég sokat kell utazni, hogy rábukkanjunk erre a szellemvárosra, egészen az Amerikai Egyesült Államokig, azon belül pedig Nebraskáig.pb-110504-monowi-da-03_photoblog900.jpgMonowit 1902-ben cseh telepesek alapították, amikor a Fremont, Elkhorn és Missouri erdei vasútvonalak itt keresztezték egymást. A vidéken rengeteg vadvirág szépíti a tájat, innen ered a falu neve is, ugyanis a Monowi az őslakosok nyelvén virágot jelent.

Fénykorában, a harmincas években a városban mintegy 150 ember élt, de a munkalehetőségek, a lehetőségek elég korlátozottak voltak, ezért a fiatalok szép lassan elvándoroltak a városokba. Mire elértük a millenniumot, már csupán egy idős házaspár élt itt, Rudy és Elsie Eiler. 2004-ben Elsie megözvegyült, így a kis falu lakossága lecsökkent egy főre.12-870x490.jpgAz idős hölgy nem akarta elhagyni otthonát, sőt! Ő lett a falu polgármestere, akinek első cselekedete volt, hogy 2005-ben Rudy emléke előtt adózva megnyitotta Monowi első közkönyvtárát. Elsie-nek a polgármesteri és könyvtárosi pozíció nem volt elég, így italmérési engedélyt állított ki saját magának (milyen jó, hogy nem kell a hivatalokba rohangálni, ha te magad vagy a hivatal egyetlen képviselője :D), és üzemelteti a falu egyetlen kocsmáját, ahova még 100 km-ről is járnak vendégek.49aa5a4500000578-5445903-mrs_eiler_talks_with_friends_that_have_stopped_by_the_tavern_in_-a-30_1519837056912.jpgPersze a város fejeként vannak kötelezettségei is: fizetnie kell az adókat, melyeknek az emeléséről is ő határoz, amennyiben úgy látja szükség van több bevételre a falu zavartalan működéséhez, emellett meg kell újítania időről-időre a kocsma engedélyeit, ráadásul komplett önkormányzati finanszírozási tervet kell előállítania, hogy a település közvilágítása, a négy darab utcai lámpa és a vízellátás zavartalanul üzemelhessen.monowi-nebraska-0-1.jpgAzt gondolhatnánk, hogy ennek a kedves 84 éves hölgynek magányos az élete, de nem az. Hétfő kivételével minden reggel 9-kor megérkezik a Monowi Tavern-be, hogy kinyissa a bárpultot. A környező falvakból szinte családtagokként járnak hozzá az ismerősök. Azt mi is pontosan tudjuk, hogy a falvak közösségi élete a helyi ivókban, kifőzdékben zajlanak, így van ez Monowiban is. A törzsvendégek, mint egy nagy család járnak ide, hogy beszélgessenek, egyenek egy jó hamburgert vagy megigyanak egy korsó jéghideg sört. Ráadásul minden vasárnap este kártyapartira gyűlnek össze a népek.

Mit gondoltok? Tudnátok úgy élni, mint Elsie Eiler?

Kövess minket a Facebookon is!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2913995088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2018.06.07. 08:34:08

Ez két hónapon belül legalább a harmadik bloghus blogposzt a városkáról.

Próbáljatok mán valami eredeti kontentre akadni, vagy legalább várjatok egy picit.

Mindig is mondtam, hogy fogyasztói oldalról - hiába jönnek sokan azzal, hogy "nincs már tévém kétéve", "csak natgeót nézek", satöbbi, az internethasználat gyakorlatilag egy félinteraktív tévézés, csak itt nem egy távkapcsolót használnak a csatornák közötti szörfölésre, hanem egy billentyűzetet.

Sajnos újabban tartalomszolgáltatói oldalról is kezd hasonlítani a dolog. Minden páros hétvégén leadjuk a Nincs kettő négy nélkült, minden páratlanon valamelyik Star Warst.