A legjobb nyári saláták

2018. június 18. 07:59 - Arthur Arthurus

Visszavonhatatlanul itt a nyár, és ilyenkor az ember nem igazán kívánja a nehéz, zsíros kajákat. Számomra a legjobb vacsora vagy hétvégi ebéd egy jó kis saláta, lehet hússal vagy anélkül. Megosztanám most a három kedvencemet, amelyek sokszor készülnek, akad köztük egyszerű, gyors, és kicsit időigényesebb is, több hozzávalóval.

Mézes-mustáros saláta csirkével

Hozzávalók 2 személyre:

  • fél csirkemellfilé vékonyra csíkozva, ízlés szerint fűszerezve
  • 2-4 szem paradicsom, vagy több koktélparadicsom
  • 1 paprika (csípős vagy édes)
  • 2 szál újhagyma
  • 1 zacskó fetasajt
  • ízlés szerint salátakeverék, vagy jégsaláta, répa aprítva-reszelve
  • 1 ek méz
  • 1 csapott ek mustár
  • 1 ek balcsamecet
  • 2 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors

A csirkemellet általában rögtön készítés előtt fűszerezem be, valamilyen fűszerkeverék, gyros-por, grillfűszer tökéletes, majd egy kevés olajon felrakom pirítani. Részemről úgy szeretem, ha kap egy kis színt és kérget. 
Miközben sül a hús, felvágom a paradicsomokat, a paprikát (mindig csípőset használok), az újhagymát, összekeverem egy kis sóval, borssal, beleteszem a salátakeveréket vagy az aprított jégsalátát, reszelt répát. A mézet, a mustárt, a balzsamecetet és az olívaolajat összekeverem egy kis tálkában, felaprítom, előkészítem a fetasajtot. Ezt lehet helyettesíteni bármilyen sajttal, ha nem fetát, akkor mozzarellát használok. Ha kész a hús, ráborítom a zöldségekre, megy rá a sajt, majd az öntet. Végül ha szükséges, meglocsolom még egy kis olívaolajjal.

Gyors mozzarellás saláta

Hozzávalók 2 személyre:

  • valamilyen salátakeverék, vagy egy fej jégsaláta
  • egy nagyobb vagy két kisebb répa
  • 2 csomag mozzarella sajt
  • 1 ek méz
  • 3 ek balzsamecet
  • 2 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors

A jégsalátát felaprítom, a répát lereszelem, összekeverem sóval, borssal. Hozzáadom a darabolt mozzarellát. A mézet, balzsamecetet és olívaolajat egyneműre keverem, majd ráöntöm a salátára. Percek alatt készen van, és tökéletes kísérője a rántott húsnak, a grillezett husiknak, vagy bármi ilyesminek.

Laktató saláta kuszkusszal

Hozzávalók 2 személyre:

  • 10 dkg kuszkusz
  • 2 dl húsleves alaplé
  • 1 kígyóuborka
  • 2-4 szem paradicsom, vagy több koktélparadicsom
  • 1 kaliforniai paprika (részemről a sárga a kedvenc, de egyébként mindegy)
  • 2 szál újhagyma
  • pár szem aszalt sárgabarack és aszalt szilva
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 csomag kecskesajt
  • só, bors

Ha nincs készen húsleves alaplé, a legjobb, ha forrásban lévő vízbe dobunk egy leveskockát. Ezzel öntjük fel a kuszkuszt, majd letakarjuk és állni hagyjuk. Addig előkészítjük a zöldségeket, mindent apró darabokra vágunk, aki szereti (én nagyon), mehet bele csípős paprika is, az aszalt gyümölcsöket is felaprítjuk. Mire ezzel készen vagyunk, már biztosan jó lesz a kuszkusz is: kitakarjuk, és villával jól összekeverjük, szétszedjük az összetapadt szemeket. Ezután mehet rá minden zöldség-gyümölcs, és ha szükséges, só és bors. A kecskesajtot érdemes közvetlenül tálalás előtt rákockázni. Nagyon finom saláta, laktató, nem is kell mellé más, és bárhogyan variálható. Próbáltam már aszalt helyett friss barackkal és szőlővel is, simán elbírja. Egyetlen hátránya van, hogy a kuszkusz miatt a saláta legjobb része, a leve eltűnik, beszívja a kuszkusz. Ezzel együtt is nagyon szeretem, van, hogy nem is keverem össze a kettőt.

Az a jó a salátában, hogy viszonylag gyors, egészséges, és rengetegféle módon variálható, ki-ki ízlése szerint. Nem veti meg a sajtokat, a zöldségeket, a gyümölcsöket, az önteteket. Jól működik hússal és hús nélkül. Egyetek sok friss zöldséget, gyümölcsöt! 

Hogyan csomagolj ebédet suliba, munkába? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4314039266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.