Bűnöző óriás törpe szellemiséggel és semmi moralitással

2018. július 20. 07:41 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Ormos Mária: Hitler

A legalaposabb Hitler-életrajz, amelyet magyar szerző írt, de az egyáltalán magyarul olvasható munkák közül is vitathatatlanul az elsők között van. Megismerhetjük belőle Hitler ifjúkorát, a politikust, a kancellárt és a hadvezért, és mindezekből összeáll az erőszakos, hatalmához ragaszkodó diktátor képe, aki az „idegen fajúak” és másként gondolkodók üldözése és kiirtása révén saját népét is a pusztulás szélére sodorta, és ebből a helyzetből csak az öngyilkosság révén tudott kimenekülni.

Ez a könyv ma már nem újdonság, de amikor íródott, az volt. A magyar piacon alig jelent meg értékelhető és részletes könyv Hitlerről és koráról, és igazából Ormos Mária sem csinált mást, mint számtalan más történész, szerző, szemtanú kutatási anyagát, naplóját, irományát, emlékeit olvasta át, és ebből megalkotott egy olyan Hitler életrajzot, amelyben csupán azok a dolgok szerepelnek, amelyek tényszerűek, vagy legalábbis nagyon valószínűek. Érdekes, hogy mennyi tévhit kering és főként keringett Hitlerről, és hogy ő maga is milyen mélyen próbálta elásni a saját múltját. 

"Korszakos” jelenség volt: egy megzavarodott, válságos korszak gyermeke, kifejezője, megvalósítója. Egy olyan koré, amelyben a magafajták – kudarcot vallottak, kidobottak, hontalanok, csődbejutók, munkanélküliek – milliói nem találtak helyet a társadalomban. Egy olyan koré, amelyben a demokrácia eszméi kényszerterjedésük ellenére megfonnyadtak, és megújításuk módjait nem találták. A nacionalizmus kudarca az egyik, „eredménye” a másik oldalon nem látszott bíztatónak, de új polgári szellemi áramlat sem mutatkozott."

Kronológiai sorrendben veszi sorra e kétségtelenül meghatározó személyiség életútját, kezdve egészen a szüleitől, a gyerekkorától, hiteles apaképet fest elénk. Megnehezíti a munkáját az, hogy Hitler maga zseniális hazudozó volt, és önéletrajzi írásai hemzsegnek a lehetetlen hazugságoktól és önnön fényezésétől, szerepének nagyobbításától, vagy környezetének még zordabb lefestésétől. Valószínűleg az édesapja valóban szigorú volt, ám minden jel arra utal, hogy egyáltalán nem vaskezű, és nem bántalmazta a gyereket, aki már kiskorában is kilógott a többi gyerek közül, nem találta meg a helyét soha a világban. Barátja alig akadt, de igen hamar foglalkoztatta a politika, a filozófia, miközben komoly gondjai akadtak a tanulással.

Gyakorlatilag a véletlenek sodorták a céltalan, gyűlölködő fiatalt a hatalom irányába, és jókor volt jó helyen. Zseniális manipulátor, ügyes szónok, újító politikus, és a saját pártján és annak gaztettein a nép szemében felülemelkedő vezér volt, aki mégis nélkülözte a valódi, erős vezetők minden vonását. Erőszakos, dühkitörésekkel küzdő, lázálmokban hívő elvakult, gyenge ember volt, aki a tömegek felé mégis képes volt jó színészkedéssel erőt mutatni. 

'Minden esetben, azokban is, amelyekben látszólag lehetetlen követelmények vagy feladatok teljesítéséről van szó, egy nép teljes figyelmét csak erre az egy kérdésre kell irányítani, úgy, mintha annak megoldásától tényleg a lét vagy nemlét függene.'

"Hitler eljutott arra a következtetésre, hogy számukra végeredményben minden kérdést, minden problémát egyetlen alapkérdésre kell visszavezetni. Minden párt és mozgalom, minden propaganda tévedett és téved, amikor egyszerre több okot jelöl meg, vagy több célt tűz ki. "Tudni kell – írja – hogy az embernek ahhoz, hogy egyátalán eredményt érhessen el, már tisztán lelki megfontolásokból kifolyólag sem szabad a tömegeknek soha két vagy több ellenfelet mutatnia, mivel ez a harci erő teljes szétaprózódásához vezet… Minden igazán nagy népvezér művészete abban áll elsősorban, hogy egy nép figyelmét ne szétszórja, hanem mindig csak egyetlen ellenségre összpontosítsa… Egy nagy vezér zsenialitásához hozzátartozik, hogy még egymással ellentétben álló ellenfeleket is úgy jelenítsen meg, mint amelyek egyetlen kategóriához tartoznak, mert különböző ellenségek felismerése a gyenge és bizonytalan kategóriáknál könnyen vezethet ahhoz, hogy kételkedni kezdjenek saját igazukban."

Hatékonyságának további titka volt, hogy egyszerre látszott képviselni a nemzeti múlt legdicsőbb hagyományai és a nagyon is szükséges újat, modernet. A valóságban azonban a múltból csak avult vagy önkényesen kiemelt törmelékeket ismert, és a nemzeti történetet csupán hivatkozási alapnak használta. A történetiség gondolatát még csak nem is ismerte, hiszen a fajelmélet ezt eleve kizárta. Ezzel szemben kétségtelen, hogy Hitler a XX. század modern problémáira válaszolt, és modern volt a társadalom manipulálásának és a birodalmi térpolitika megvalósításának szinte minden eszközében, vagyis mindabban, amit egy politika technikájának nevezhetünk. E modern technikával azonban egyfelől a diktatúrát, az önkényt, a terrort, másfelől az expanzió legelavultabb útját, a földszerzést akarta megvalósítani. Ebben a modern technikával körülvett atavisztikus koncepcióban helyezkedett el az ember-és fajirtás részben érzelmileg megalapozott, részben számító és célirányos bűnténye. 

A könyv a Kossuth Kiadó kiadásában jelent meg, Ormos Mária Széchenyi-díjas történész életműsorozatának első tagjaként. Alapos és szép kiadvány egy meghatározó személyről és egy meghatározó jelenségről, amely szorosan követi a diktátor életútját, rá fókuszálva. Számtalan szemtanú és jegyzőkönyv tanúskodik a részletek valóságtartalmáról, olyan apróságokat ismerünk meg a 20. század egyik legmeghatározóbb vezetőjének gondolatairól, amelyekről egyébként nem hallunk. Látjuk, hogyan hamisította és hajlította a valóságot magához, hogyan közölt alternatív igazságokat, és ehhez elengedhetetlen, hogy hosszan foglalkozzunk a múltjával, azzal a múltjával, amelyet ő nem véletlenül akart kitörölni. 

"Hitler az alsó és a középső néprétegeknek semmit sem ígért Németország felemelésén kívül."

Ám a leépülés 1941 végén elkezdődött, amikor Hitler fizikailag és szellemileg is teljesen legyengült. Az évek során ez pedig fokozódott, a nép azonban így nem látta, minden kapcsolatot megszakított az emberekkel, csak közeli személyzete és néhány vezéregyéniség láthatta élete utolsó évében.

"Egyre rosszabbul viselte a magányt, panaszkodott, hogy nem bírja az egyedüllétet. Ha azonban vendégeket hívott, azok vagy idegesítették, vagy fárasztották. Étkező társai végül már csak a személyzetéből álltak. E szűk kör viszont egyre jobban szenvedett a monológoktól, amelyeket kénytelen volt napról napra végighallgatni. Egyik titkárnője mondta utólag: „Mindegyik témánál előre tudtuk, mit fog róla mondani. Az idők során kifárasztottak a monológjai.” A világ és a front eseményeit nem volt szabad érinteni. Kedvelt témák voltak ezzel szemben Blondi, a német juhász csintalanságai, és egy ismerős kandúr kalandjai. E hölgy szerint Hitler kifejezésmódja ebben az időben vulgarizálódott, és megesett, hogy nők jelenlétében is kaszárnyastílust használt, amire korábban nem volt példa. 
Az 1943 elejétől tartó lehangoló frontesemények hatására Hitler idegrendszere is megrendült. Bár dühkitörésekre korábban is volt nála példa, ezek ettől kezdve rendszeresekké, hétköznapiakká váltak. A helyzetmegbeszéléseken röpködtek a rágalmak, vádak, a főtisztekre szórt becsmérlő kifejezések. Mindenütt árulást, gyávaságot vélt felfedezni, holott az országot és a hadsereget ő hajtotta bele olyan vállalkozásba, amelyet nem lehetett végrehajtani. 
Győzni akarását és eszméit tekintve Hitler az maradt, aki volt. Következetes, fanatikus, megszállott és embertelen. Miután vonzóeszközeit: szónoki képességét, taktikai érzékét, manipulatív, rábeszélő készségét, kellemkedését, bécsies kedélyességét, sőt már-már híresen jó memóriáját is elveszette, jellemének érzelemtelen, felelőtlen, sivár és gonosz vonásai erősödtek fel, és töltötték ki személyiségét. Minden más a nosztalgia világába költözött át. A zseniális bűnözőből a bűnöző maradt vissza."

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak! A könyv kedvezményes áron elérhető a képre kattintva. 

Érdekel a történész életrajza is? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4314118705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szdan 2018.07.21. 15:32:37

"törpe szellemiség és semmi moralitás", a címet olvasva azt hittem Merkelről fog szólni a poszt... hm.
Ahány bőrt már lehúztak erről a Hitlerről, érdemes lenne talán a jelenkori világban is szétnézni hasonló szellemi és morális éleslátással, mert vannak itt bőven még Hitlernél is nagyobb bűnözők! Ja csak az ma nem divat, mi? Meg nem adja el a könyvet a liberál"értelmiségnek"... érdekes.

népszopás 2018.07.21. 15:32:38

és, mi a tanulság?
avagy kiről nem lehetne - akár - ilyen könyvet írni?

alien 2018.07.21. 17:05:02

@szdan: ez nem tudom kedves narancs tálib honnan jon nektek, hogy Merkel bűnöző meg miert tudjatok ti, hogy mi jo a németeknek? Azt sem fogjatok fel, hogy mit okoz a bonszajdúcse.
Szállj magadba.

conchita wurst 2018.07.21. 17:05:06

fogalmam sincs kicsoda ormos maria de hitlerrol minen 1945 utan irodott teljesen komolyan vehetetlen /eleve ki sem lehet adni mast mint a fikazasat/

a vilag minden orszagaban rengeteg hive volt-van, ez teny, koztuk tudosok, milliomosok, egyszeru emberek

Komodoi20 2018.07.21. 17:05:08

Ormos Mária személyében alkalmatlan Hitlerről tárgyilagosan írni, több személyével kapcsolatos körülmény miatt is.
(Így talán megfelel a demokratikus cenzúra szabályainak.)

Komodoi20 2018.07.21. 17:05:23

"Ormos Mária: Hitler"

Tehát egy zsidó MSZMP KB-tag pártkatona könyvet írt Hitlerről, és azt szeretné ha én elhinném neki hogy egy zsidó MSZMP KB-tag pártkatona képes tárgyilagosan írni Hitlerről.

bontottcsirke 2018.07.21. 17:07:40

Kattintásvadászat. Egyébként meg a könyv írója szeretne akkora "szellemiséggel" rendelkezni.

level42 2018.07.21. 17:07:49

Nekem is pont ez jutott eszembe... nincs új a nap alatt. Manapság is itt járnak közöttünk a kis hitlerek. Mintha pont őróla írnának, aki pontosan ugyan úgy ma a nép megmentőjeként akarja feltüntetni saját magát. Nem érdekes?

ennek annyi 2018.07.21. 17:54:42

@level42: dehogy járnak közöttünk

dr. mesterséges színezék 2018.07.21. 21:13:15

"Tudni kell – írja – hogy az embernek ahhoz, hogy egyátalán eredményt érhessen el, már tisztán lelki megfontolásokból kifolyólag sem szabad a tömegeknek soha két vagy több ellenfelet mutatnia, mivel ez a harci erő teljes szétaprózódásához vezet… Minden igazán nagy népvezér művészete abban áll elsősorban, hogy egy nép figyelmét ne szétszórja, hanem mindig csak egyetlen ellenségre összpontosítsa… Egy nagy vezér zsenialitásához hozzátartozik, hogy még egymással ellentétben álló ellenfeleket is úgy jelenítsen meg, mint amelyek egyetlen kategóriához tartoznak, mert különböző ellenségek felismerése a gyenge és bizonytalan kategóriáknál könnyen vezethet ahhoz, hogy kételkedni kezdjenek saját igazukban."

Pár hónap múlva orbános forrásmegjelöléssel, valami friss tárgyú topicot vezess fel ezzel!
Lehet fogadásokat kötni, hogy narancsék között többen lesznek azok, akik száműzni akarnak, vagy akik jól megigenlik a nagy államférfi eredeti gondolatait.

HITLER tudta volna mit csináljunk a bevándorlokkal 2018.07.21. 21:13:21

Kar hogy manapsag mar nincsennek ilyen nagyszeru vezetok mint Hitler volt.

exterminador 2018.07.21. 21:14:50

Hogy előbújtak a kis kriptonácik!

Periodista 2018.07.22. 10:51:46

Hitler példája a történelemben arra analógia, hogy bármekkora őrült is valaki, ha éppen azt tudja mondani a tömegeknek, amit azok hallani akarnak és jókor van jó helyen, akkor bármit elérhet. A Führer életének első szakaszában marára szedte az antiszemitizmust és ráérzett arra, hogy ha erről szónokol, azzal manipulálhatja az embereket. Röviden ENNYI volt a trükkje. Ha ezt 50 évvel korábban, vagy később teszi, csak simán kiröhögik és megmarad utcai bolondnak. De jókor volt jó helyen. Nagyjából ez a lényeg.

DFK 2018.07.22. 10:51:54

Azért az sokat elmond, hogy egy volt MSZMP KB tag könyvét megjelentetik, ahelyett, hogy az illető szellemi karanténban lenne 1990 óta.

2018.07.22. 10:52:10

@szdan: te egy agyhalott fideszbírka vagy, mire játszod a nem lézező eszed. Merkel kisújjában több okosság van ,mint benned. Mi a baj te paraszt, nem azt csinálja amit vezéred kiadott parancsba, ez a baj?

lényeglátó 2019.01.20. 11:18:24

@Komodoi20: HITlered is zsidó volt! majom! Dédapja saját lányának csinálta nagyanyját! Fáraói hagyomány! Vagy uralkodói vágyak gyökere? „ A hatalom mindenütt a rosszabb ember kezébe került. S ez másként nem is lehet, mert csak a gonoszabb ember képes arra a sok alattomosságra, aljasságra, kegyetlenségre, amely a hatalom alkalmazásához, elengedhetetlenül szükséges” Leó Tolsztoj: Az újkor vége esszé 1910!