Megesz a tyúktetű? Tuti tipp a mellékhatások nélküli kezelésre

2018. július 27. 06:20 - Carbonari

Világmegváltás 5 percben

dscf0051.JPGTyúkos körökben a tyúktetű (madártetű atka)  fertőzés 
leküzdőjének aranyba foglalják a nevét. 
Ha ehhez még vegyszerek - de főleg! -, mellékhatások nélküli a módszer, 
a kezelés javaslattevője mennybe megy. 
Nos, van ilyen módszer, mégis kevesen ismerik: kovapor.  

Itt a nyár, akik pedig baromfit tartanak - és vele akaratlanul tyúktetűt is, ismételt fertőzés esetén cirka május vége óta küzdenek a problémával. Olyan élősködőről van szó, amely ősztől tavaszig eltűnik, télen áttelelnek a tojásai, a nagy nyári melegben pedig önmagát megsokszorozva tönkreteszik a baromfit. Először a jószág csak nyugtalan, vakaródzik, aztán lecsökken a tojáshozam és a testtömeg-gyarapodás, a baromfi általános legyengülése utat nyit egyéb kórokozóknak is, nagyon nagy fertőzés esetén pedig extrém esetben el is pusztulhat az állat.

A kártevő egy madártetű atka, Dermanyssus gallinae, ellene a védekezés nem is olyan egyszerű. Ha egyszer fertőzött állat került be a meglévő állományba, akár évekbe is telik, mire kiirtódik a gazdasági udvarról. Gyakran az is elég, hogy egy fertőzött vadmadár leszáll az udvarra, inni egyet. Ez ellen persze hatásos, ha fedett tetejű a kifutó, ugyanakkor a jelenlegi 13 tyúkomért biztos nem fogok ilyet felhúzni. Szeretem, ha kertben, gazdasági udvaron jönnek-mennek, és szedegetik a csigapetéket, rovarokat, zöldeket. Saját baromfiudvarom fertőzése miatt számtalan esszét áttanulmányoztam, jó pár vegyszert kipróbáltam, amelyet szakemberek javasoltak, de mind csak ideig-óráig védte madaraimat a bajtól, arról nem beszélve, hogy mindegyiknek mellékhatásai és élelmezés-egészségügyi várakozási ideje volt: a kezeléstől két-három hétig tartó időszakban se a tojást, se a húst nem lehetett fogyasztani.

atka.jpgMadártetű atka és kártétele (Fotó: bloedluis.be)

Persze, ahogy minden laikus minigazda, magam is előbb a környezetemben és internetes fórumokon tájékozódtam, ahol a ráolvasáson kívül ezernyi hasznosnak ítélt házi praktikát osztottak meg velem, úgy mint:

- perzseld fel az ólat
- meszeld ki gyakran az ólat
- gázolajjal kend le az ólat
- tegyél fahamut a tyúkok alá 
- tegyél diófalevelet a tyúkok alá
- tegyél ki fahamu fürdőt a tyúkoknak
- stb.

Nos, ezek egyéb hasznát elismerve, jelentem, hogy mindezeken csak röhögött a madártetű atka. Kicsit megszeppent ugyan, amikor szakemberrel való tanácskozás után vegyszeres nagyágyúkat vetettem be ellene, de mondhatom, hogy a Birodalom visszavágott és a Jedi visszatérésére hiába vártam. Szóval, sikertelen volt a beavatkozás, illetve a beavatkozások, többször, többféle szerrel. Teljes elkeseredésben vallattam tovább az internet bugyrait, amikor valaki valahol kiejtette a bűvös szót: kovapor.

dscf0003.JPGÍgy néz ki a kovapor

Ez volt nálam a fordulópont a madártetű atka elleni harcban. Megrendeltem, kiszórtam a tyúkólba, a tyúkokra nem is raktam, és vártam. Másnap a tyúkól aljzatára vastagon felhordott kovapor tetején fekete szigetek voltak láthatók. Közelebbről megvizsgálva megállapítást nyert, hogy ezek elpusztult madártetű atkák ezrei. Van isten, lélegeztem fel, és azonnal beszórtam a tyúkól környékét is, a tojóládákat, meg amit csak értem, mindent, ahol a tyúkok megfordultak. Ugyanis 9 naponta új nemzedék kel ki a résekbe, repedésekbe rakott tojásokból, az meg volt dögivel. Rés, repedés és tetűtojás is bőven. Egy hónapig vártam, mire újra be mertem engedni a tyúkokat a helyükre.

Megszűnt a madáratka invázió.

Még két évig kellett figyelnem (májustól szeptemberig), hogy a résekből kelnek-e ki eldugott, áttelt tojásokból ilyen apró kis szörnyecskék. Nagy melegben, ha éppen elkoszolódott, nagyon felhígult ürülékkel a kovapor, akkor pár darabot még láttam feltűnni, aztán eltűnni a frissen kiszórt kovaportól. Az idei év az első, amikor hiába figyelem őket: nincsenek. Én azért nem hagyok fel a kovapor kiszórásával, mert jobb félni, mint megijedni. 

Miért jobb a kovapor kisgazdaságban, mint a vegyszerek?
Nincs mellékhatása, nem alakul ki rezisztencia (hozzászokik a rovar és hatástalan marad a szer egy idő után, mint ahogy a folyton alkalmazott vegyszerek szinte mindegyikénél bekövetkezik ez, csak idő kérdése), nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje, tojás, hús a módszer alkalmazása esetén is korlátozás nélkül fogyasztható, ami a vegyszeres védekezésről nem  mondható el. Nem stresszeli a tyúkokat a kezelés: valahányszor vegyszerrel kellett lefújnom, csöpögtetnem, fürdetnem, stb. őket, szinte azonnal beszüntették például a tojástermelést bő három hétre, jó hónapra. Kovaporral meg a kipucolt tyúkólat szépen beterítettem jó 5 centiméter vastagon, sarkokra külön ügyelve, falrésekbe beverve, és ennyi. A jószág ugyan először idegenkedett bemenni a csupa szürkés-fehéres poros helyiségbe, de miután szelíden noszogatva betereltem őket, másnap már nem volt bajuk vele és a tojáshozam vagy a testtömeg-gyarapodás volumene  sem tört meg.

dscf0034.JPGÜgyeletes egérirtási szakértők és egy tyúk, ahogy ellenőrzést végez a célterületen

Hogyan hat a kovapor? 
Pofonegyszerű a hatásmechanizmusa: olyan finomra van őrölve a kova, hogy a szervezetükbe bekerülve szilikózist kapnak a rovarok tőle, aztán pedig a vágások miatt kiszáradnak. Bármilyen rovarra hat, amely érintkezik vele, mászik benne, belélegzi. Emlősökre az anyag veszélytelen. Sajnos a homok és egyéb finom őrlemények nem ugyanazok ebben az esetben, mint a kovapor. Raktári rovarkártevők irtására (is) használják ezt a port a nagyiparban, gabona és egyéb termények beraktározásakor poroznak vele ellenük.

Mire jó még a tyúkólba kiszórt kovapor?
Amikor elhasználódik, szennyeződik ürülékkel a tyúkólba kiszórt kovapor, gondosan összeseprem, majd állatoktól és nedvességtől védett helyre gyűjtöm össze az így keletkezett trágyát. Ősszel, mielőtt felásatom a veteményest, gondosan adagolva kiszórom a földre, mert a tyúktrágya tavaszra szépen elbomlik a földben és tápanyagokkal gazdagítja a talajt, a kovapor pedig kiváló talajjavító segédanyag. Porhanyítja, javítja a talaj szerkezetét. Az én agyagos kertemben minden szemcse kincset ér!

Honnan lehet beszerezni a kovaport? 
Én innen rendelem, ha tudsz olcsóbb vagy jobb lelőhelyet, ne habozz velem megosztani! A képre kattintva szakszerű magyarázatot kapsz hatásmechanizmusról, rendelési kontaktokról.ediafilt.png
Úgy látod, hogy nem jól látom? 
Hallgatlak.

Kövess minket a Facebook-on is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7513871586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.