Brooklyni balgaságok

2018. augusztus 20. 07:44 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Paul Auster: Brooklyni balgaságok

Paul Auster ismét New Yorkba, közelebbről Brooklynba repít el minket egy olyan könyvben, amely régi vágyakkal, elszalasztott álmokkal, hétköznapi harcokkal kikövezett életutakat mutat be, egyszerre mesés és valóságos, egyszerre bizarr és emberi, egyszerre könnyed és komoly.

Mit ​tehet egy hatvanéves, rákbetegségéből lábadozó, nyugdíjas életbiztosítás-ügynök, akit elhagyott a felesége és az életkedve is? Visszaköltözik gyerekkora megfakult emlékű színhelyére, Brooklynba, és míg a halálra vár, papírra veti az összes balgaságot, amivel csak valaha is találkozott. Ehhez Brooklyn tökéletes helyszín a maga színes közegével, s ahogy Nathan Glass sajátos emlékiratain dolgozik, újabb és újabb emberek bukkannak fel az életében: tudósnak indult, ám taxissá lett unokaöccse, az ő kilencéves unokahúga, aki valamely rejtélyes okból nem hajlandó megszólalni, egy sötét múltú antikvárius, az örök balek, és nők mint segítők, áldozatok és megváltók. Esendő emberek egy korántsem makulátlan világban. Paul Auster legújabb regényének elbeszélője könnyedén értekezik nagy kérdésekről, életről-halálról. Az egymás után felbukkanó szálak szépen összefonódnak, s a hihetetlenségében is hihető cselekményt (amely oly jellemző Austerre) irodalmi eszmefuttatások színezik, elmélkedések a taxizás filozófiájáról, anekdoták Kafkáról és Wittgensteinről.

Az olvasás menekülést és gyógyírt jelentett, vigaszt és stimulációt; a puszta örömért olvasni, a gyönyörű szép nyugalomért, ami körbevesz, amikor egy szerző szavai visszhangzanak a fejünkben.

Auster a történetmesélés legendás alakja. Történetei, karakterei élnek és lélegeznek, mozognak, a környezet leírása annyira pontos és alapos, hogy eltévedni sem lehet, a történet vonalvezetése annyira logikus, hogy nem lehet letérni róla, és mégis annyira mélyen bele tud vinni gondolatokba mindössze néhány sorban, hogy napok, hetek óta elmélázom időnként egy-egy részletén, egy-egy felmerült problémán, egy-egy gondolaton, összefüggésen, érdekességen. Hihetetlenül alapos és szórakoztató, mégis ismeretterjesztő és gondolatébresztő könyvet tudna írni művészekről és művészetekről, ismeretségekről, barátságokról, összefüggésekről, filozófiáról. Tényleg, valaki mondja már meg neki, hogy írjon egy ilyet, élvezettel olvasnám a fejtegetéseit Picassoról, Kafkáról, Poe-ról, Thoreau-ról! Azt is elérte, hogy ezen alkotók írásai a nemlétező várólistámon előrébb kerüljenek, folyton ott lebegjenek előttem, alig várva, hogy egyszer majd őket vegyem le a polcról.

– Mindenki azt érez, amit érez. Ki vagyok én, hogy ítélkezzem felettük?

Tetszik, hogy szereplőin át ennyit elmélkedik, tetszik, hogy a szereplői mind különös emberek, tetszik, hogy egyszerre hiteltelen és valóságos az egész. Emellett számomra nagyon szimpatikus maga Auster is, a világszemléletével, azzal, hogy Trump győzelme után a szólásszabadság védelmére létrehozott PEN America elnökségét vállalta, azzal, hogy nyitott, tájékozott ember, aki nem fél nyilvános vitába bonyolódni politikusokkal sem. És nem mellesleg még a könyvei is jók. Ha valaki nem szerette az eddigi írásait, javaslom, próbálkozzon meg ezzel. Örök érvényű igazságokkal, az emberi élet egyik legfontosabb momentumával, annak minden árnyalatával van tele: az emberi kapcsolatokkal. 

Ez volt a második Auster regényem, és alig várom, hogy a 21. Század Kiadó elhozza nekünk a továbbiakat! Továbbá jóval előrébb került a kívánságlistámon az emberölésre is alkalmas féltégla, a 4 3 2 1, amelyet nemrégiben az Európa Kiadó jelentetett meg nálunk. Az életműkiadás egyébként szemet gyönyörködtető külcsínnel rendelkezik: szép, igényes, minőségi matt papírborító, belül a szennylapon könyvminták sorakoznak, a szedés, minden rendben, és a fordítás, Pék Zoltán munkája pedig elsőrangú. Bár nem méterre vesszük a könyvet, ugyebár, de ez az életműkiadás nagyon szépen fog mutatni a polcomon :)

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó honlapjáról, kedvezményes áron. Emellett jelenleg plusz nyári akció is van a 21. Századnál, Auster eddigi két kötete az életműkiadásból pedig csomagban is megrendelhető, érdemes lecsapni rá! :)

Megszállottság háromszor. Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1714185111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása