Meg lehet ismerni a megismerhetetlent?

2018. szeptember 08. 07:33 - GReni

Könyvajánló - Jeff VanderMeer: Déli Végek-trilógia

Jeff Vander-Meer Déli Végek trilógiája egy érdekes, ijesztő világba kalauzolja az olvasót, ahol az X Térség rejtélyes világa a semmiből jön létre, hogy aztán terjeszkedésével elpusztítson és magába olvasszon mindent, ami körbeveszi.

annihilation-movie-image-4.jpg

9789634194040.jpgA trilógia nyitókötete az Expedíció címet kapta. A kötetben két év után indult útjára a legújabb csapat egy különös és veszélyes küldetésre. Az expedíció csupán négy főt számlál: egy antropológust, egy geodétát, egy pszichológust és egy biológust. Négy bátor, elhivatott nő, akik a tizenkettedik expedíció tagjai. Nagyon bíznak benne, hogy nem érnek oly tragikus véget, mint elődjeik. De kik ők és hová tartanak?

A kormányzat Déli Végek nevű titkos szervezete már három évtizede tartja titokban az ún. X Térség mibenlétét. A kutatócsoport feladata. hogy tudományos megfigyelést végezzen a terület és természetfeletti hatásait vizsgálja. Komoly kiképzés és felkészülés előzte meg a nevüktől megfosztott és különösebb személyiségjegyek nélküli tagokból álló csapat küldetését.

Elsőként egy rejtélyes toronyra bukkannak vagy alagútra...attól függ honnan nézzük. (Bocsi, ezt spoiler nélkül nem tudom elmagyarázni :D ) Majd egyre többet tudunk meg erről az egzotikus világról és a kicsit lassú felvezetés után végre beindulnak az események és elkezded elveszíteni a fonalat ebben a különös ökoszisztémában. Lélegző falak, szavakat formázó növények, különös eltűnések, majd még különösebb hazatérések...

"Mihez kezd az ember, ha az öt érzékszerve kevés?"

areaxthesouthernreach1-1024x704.jpg

A kötet hangulata nagyon-nagyon jól eltalált. Rejtélyes, félelmetes, tonna kérdést hoz maga után. Kicsit talán elvont, az mindenesetre biztos, hogy egyedi látásmódot kíván, emiatt tutira megosztó kis sci-fi (némi pszicho-thriller beütéssel). Mivel tudjuk, hogy nem lett jó vége a korábbi expedícióknak, folyamatosan vártam, hogy mikor kezdenek el hullani. Kicsit lassan indult be, nem is feltétlenül értettem minden mozzanatát, ami gyanítom a további részeknél megváltozik, de a végére egész érdekes könyvvé vált. Folyamatosan ugrálunk vissza a biológusnő, a narrátor múltjába és különös részletek kerülnek elő a múltból, melyek komoly hatással vannak a jelenre. Érdemes elolvasni, mert nem tudhatod, hogy melyik táborba esel: szeretni fogod, leköt és kíváncsivá tesz vagy untat és a sarokba hajítod. Ha szereted a sci-fi könyveket, adj neki egy esélyt. :)

9789634194071.jpgA trilógia folytatásában megismerjük Kontrollt, becsületes nevén John Rodriguezt. Az első kötetben az X Térség megismerésén volt a hangsúly, ebben a kötetben pedig a külvilágra gyakorolt hatása a téma. John első napján a Déli Végeknél azt a feladatot kapja, hogy hallgassa ki a tizenkettedik expedíció túlélőit. 

Számos különös irat átolvasása és rengeteg videofilm valamint három zavart nő történetének kihámozása lenne a feladata, ráadásul a Déli Végeknél is áll a bál, rendbe kell rakni a dolgokat, hogy megmentse az ügynökséget.

Rengeteg új információt kapunk nemcsak az ügynökségről, hanem a rejtélyes X Térségről is. Kontroll számos hazugságot leplez le és lassan az őrületbe kergeti ez a bizarr hely és a körülötte levő felfordulás. Nagyon fura volt az első rész után, hogy vannak nevek és párbeszédek. Már úgy megszoktam, hogy a betöltött feladat jelöli a szereplőket, hogy alig tudunk róluk valamit, hisz a rejtélyes világ fontosabb volt. Az egyetlen, akit megismertünk a biológus volt, de ő is inkább közömbös érzéseket váltott ki belőlem. Most azonban kaptunk egy számomra kedvelhető figurát Kontrollt személyében és egy érdekes kalandot, amelyre együtt indult...na nem, azt már nem árulom el, hogy kivel, nincs spoiler :D 

Ezektől függetlenül nekem kicsit lassú és néha már-már unalmas volt a hosszadalmas boncolgatás. Ellenben a vége! Na az nagyon jól sikerült! Ha nem talál ki egy érdekes, mesteri csavart a végére, talán feladtam volna a sorozatot, de nem tettem. Szóval, hajrá! Következzen a befejező rész.

9789634194101.jpgA trilógia befejező kötete, a Fantomfény elég érdekes újdonságokat hozott. A korábbi kötetekben egy-egy főszereplő, a biológusnő, majd Kontroll gondolatain keresztül szaladtunk végig az eseményeken, ezúttal azonban három szálon fut a történet. Ráadásul rengeteg új szereplő kerül képbe. 

A fülszövegben leírtakon túl nem szeretnék belemenni a cselekménybe, túl sok mindent nem lehet ezeken túl elmondani spoiler-mentesen. 

Az ​X Térség támadásba lendült, és felemésztette a kutatására létrehozott ügynökséget, a Déli Végeket. Van, aki ott rekedt, de még dolga van odabent. Van, aki visszatér, és van, aki hazatér oda. Van, aki még mindig válaszokat keres, míg mások csak a túlélésre játszanak. Van, aki még harcol az ismeretlennel, és van olyan is, aki már csak megismerni szeretné, ha meg nem is értheti.

Az X Térség pedig felfedi történetét és titkait, de azok jelentősége és következményei talán még mélyebbek és ijesztőbbek az eddigi bizonytalanságnál. Mert hatással vannak az egész világra – már ha létezik még az eddigi világ, és érdemes egyáltalán félteni azt.

Az X Térségben lévőknek pedig személyes szinten is meg kell találniuk a választ: létezik-e még korábbi énjük, és érdemes-e harcolni érte, vagy jobb elfogadni a változást? 

Ha egészen őszinte akarok lenni, azt kell mondanom, ezt a trilógiát nem nekem találták ki. A lezárás sem sikerült igazán ütősre. Azt gondoltam egy izgalmas végkifejletet kapunk az X Térségbe való visszatéréssel, de talán túl sokat is kaptunk hullámzó színvonalon. Kicsit csapongó, sokszor megfoghatatlan, még több kérdést hozó eseményekkel tarkított, paranoiás szereplőkkel megtöltött regény, akik furcsán kifordultak önmagukból.

Az alapötlet jó és az X Térség rejtélye azért ott motoszkál azóta is a fejemben, az események láncolata viszont már annyira nem fogott meg. Talán kicsit sok volt a töltelék számomra és nem tudtam megemészteni igazán. Viszont látva mások értékeléseit, azt gondolom van olyan olvasói réteg, aki élvezte ezt a furcsa, elvont, egyedi stílusú sorozatot és örömmel vetette bele magát ennek a világnak a megismerésébe. Egy próbát megér, hogy kiderítsd: rajongó leszel vagy nem fog tetszeni...

Mindenesetre, bár nem voltam teljesen elégedett ezekkel a könyvekkel, annyira azért sikerült felkeltenie a kíváncsiságomat Jeff VanderMeer-nek, hogy másik könyvébe is belelapozzak. :)

28056129_10156243709877148_7930944401877876171_n.jpg

A könyvet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

A képre kattintva elérhetőek a kiadó honlapján a szerző könyvei kedvezményes áron!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4513878406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása