Álmaim őrzője

2018. október 20. 07:53 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Kirsty Moseley: The Boy Who Sneaks in my Bedroom Window - Álmaim őrzője

Volt egyszer egy lány. 
És egy fiú. 
Meg egy ablak.

Amber Walkert és a bátyját, Jake-et bántalmazza az apjuk. Egy éjszaka Jake legjobb barátja, Liam észreveszi a zokogó Ambert, és bemászik a szobája ablakán, hogy megvigasztalja. Ezzel kezdődik szeret/nem szeret-kapcsolatuk, ami meghatározza a következő nyolc évet.

Jake és a legjobb barátja, egyben szomszédja Liam. Jake-nek van egy két évvel fiatalabb húga, egy gyenge anyja, és egy bántalmazó apja. Stephen Walkernek az a fixa ideája, hogy mindenkit meg kell verni, hogy rendet tanuljanak. A tízéves kisfiát - azért, mert a labdája nekipattant az üvegnek, de nem törte be - úgy gyomorszájon kell vágni, hogy két napig nem tud enni. El kell törni a karját, a bordáit, és ököllel ütni, amiért a kishúgát - akinek a bűne az, hogy vacsora közben véletlenül feldöntötte az italát - védte. Sőt, a lány is úgy fejlődik egészségesen, ha hatéves korától kezdve, amikor csak kettesben marad vele, molesztálja. Az anyjukat is verni kell, ha nincs kész a vacsora abban a pillanatban, ahogy ő belépett az ajtón. 

Egy alkalommal, amikor Amber nyolc éves, Jake és Liam tíz, Liam észreveszi a saját szobája ablakából, hogy Amber vigasztalanul sír az ágyán. Kimászik, és átkopog hozzá, majd átöleli, hogy megvigasztalja, végül elalszanak. Reggel hatkor mászik ki a lány ágyából, ki az ablakon, vissza a saját szobájába. Aztán ez történik következő éjszaka is. Meg azután is. Meg azután is. Egy napon, amikor Amber 13 éves, és Jake és Liam, a suli nagymenő hokisai a vártnál korábban érnek haza, azt látják, hogy az apjuk meg akarja erőszakolni a lányát - pont megérett rá, ahogy mondta -, a két tizenöt éves srác végre a sarkára áll, elagyabugyálja és kidobja őt a házból. Liam és Amber ekkor már három éve szinte minden éjszaka együtt alszanak, persze titokban, Jake, aki túlságosan is óvja a húgát, mit sem sejt erről. 

Nem én voltam az egyetlen, aki kicsit hasonlóan képzelte el Liamet, mint Liam Hemsworth. Ez valószínűleg a nevük miatt is lehetett :) (A képen Liam Hemsworth és Miley Cyrus)

"Amikor átölel, mintha hazaérkeznék, és minden aggodalmam semmissé válik. Amikor vele vagyok, úgy érzem, semmi baj nem érhet."

Ambert egyedül Liam közelsége nyugtatja meg, Liam pedig már nem tud aludni a lány nélkül. Ráadásul évek óta szerelmes belé... Nyolc év telt el az első éjszaka óta, Amber 16, Liam és Jake pedig 18 évesek, az apjukat azóta sem látták, az anyjuk pedig távolabb vállalt munkát, így csak kéthetente hétvégén megy haza. Amber mindig is úgy gondolta, hogy Liamnek kettős személyisége van - egy éjszakai, aki kedves, aranyos, megnyugtató, akit kedvel, és egy nappali, aki csajozik, aki ugratja őt, aki undok, és megeszi előle a zabpelyhét. De Liam a viselkedésével valójában távol akarja magát tartani Ambertől, akit a bátyja még mindig védelmez, ám a kapcsolatuk egy ponton átfordul. A csajozógépnek pedig életében először barátnője lesz... Persze nem ilyen egyszerű az élet, hiszen Jake megnyugtatása után Stephen, az apa is felbukkan ismét.

"A szívverésem lassulni kezdett, amikor megéreztem az ajkát a nyakamon és nyugodt, lassú lélegzetét a hátamon. Igyekeztem az övéhez igazítani a légzésemet. Erősen koncentráltam szívének nyugodt, egyenletes dobogására, amit a mellkasomon át éreztem, és a fekete pontok lassan elhalványultak. Néhány perccel később ura lettem a karomnak, és szorosan átöleltem a derekát. Úgy csüngtem rajta, mintha ő lenne az egyetlen, aki megakadályozhatná, hogy lezuhanjak a világ végéről."

Ezt a röpke négyszáz oldalt egyetlen nap alatt kivégeztem. Nem, nem volt hibátlan könyv, én a magam részéről számtalan dolgot másképp csináltam volna - legalábbis a mai eszemmel -, mint ahogy a srácok tették. Nem fejti ki részletesen a családon belüli erőszakot, a bántalmazást és molesztálást, és Stephen sajnos nem kapja meg érte a büntetését. Ez utóbbi momentum egy kicsit zavart, de teljesen megértem. Hónapokig, akár évekig kellett volna bíróságra járkálniuk, minden rég eltemetett fájdalmat és sérelmet újra felszínre hozni - én sem kívánnám ezt sem magamnak, sem a szeretteimnek. Egy elgondolkodtató, de könnyed, romantikus, játékos könyv, ami fontos dolgokról is beszél. 

Egy dolgot emelnék csak ki. Sok-sok Jake rohangál a világban. Sok-sok olyan báty és nővér, aki a bántalmazó szülőtől óvja a kisebbik testvérét. Viszont szükség lenne sok-sok Liamre is - ő viszont érzésem szerint nincs. Nincs egy ilyen barát, egy ilyen fiú, akire ennyire számítani lehet, aki így tud szeretni, aki bármit megtenne a másik családért. És nagyon kevés olyan szülő van, mint Liam szülei. Pedig szükség lenne rájuk. Minden bántalmazott lány és fiú mellett ott kéne álljon egy Liam. A könyv egyébként inkább fiataloknak szól, de én a legkevésbé sem bántam meg, hogy megvettem és elolvastam. 

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról! Hadd emeljem ki, hogy a magyar borító kivételesen jól sikerült. Rácz-Stefán Tibor, magyar szerző, a Sorok között blog szerkesztőjének munkája. Gratulálok! A KMK esetében sajnos sokszor igaz az, hogy nem valami szép borító mögött egy jó, szórakoztató, elgondolkodó regény lapul. Itt most a borító is szép lett :)

Confess - Vallomás. Érdekel? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr814300093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása