Három kiemelkedő klasszikus krimi, ami meghatározta a műfajt

2018. október 31. 07:50 - GReni

Könyvajánló - Raymond Chandler: Örök álom / James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget / Dashiell Hammett: A máltai sólyom

21. Század Kiadó elkényezteti a krimik szerelmeseit. A Klasszikus Krimi sorozat új kötetekkel bővült. A rajongók nagy örömére rögtön három új kötet érkezett új köntösben: Raymond Chandler: Örök álom, James M. Cain: A postás mindig kétszer csenget és Dashiell Hammett: A máltai sólyom.

krimi_klasszikusok.jpg

Vegyük sorra ezt a három klasszikust. Egy ikonikus regénnyel nyitnék, amely nem más, mint a krimi egyik mesterének, Raymond Chandlernek ikonikussá vált kötete, az Örök álom, melyet Hollywood is keblére ölelt. A főhős detektív szerepében nem mást láthattunk, mint a legendás Humphrey Bogart-ot.

4847305_5.jpgEbben a regényben az 1930-as években járunk Kaliforniában. Megismerjük Sternwood tábornokot, egy beteg, hatalmas vagyonban dúskáló öregurat és két nem kicsit problémás lányát. Egyik lánya szerencsejátékfüggő, ami komoly adósságba és hatalmas bajba sodorja a leányzót. Az aggastyánnak a pénz még nem is lenne probléma, inkább az a piti bűnöző, aki zaklatja, szorongatja a lányát.

És kerül képbe Philip Marlowe, magánnyomozó, akit felbérel, hogy húzza ki a slamasztikából a lányát. Hamar kiderül, hogy mindkét lánnyal vannak gondok és ez az eset húzósabb, mint a detektív elsőre gondolta volna. Van itt minden: emberrablás, pornó és még jó pár gyilkosság is. 

Megismerünk kisstílű bűnözőket és igazi nagyágyúkat is, kapunk egy adagot a pénz rettentő káros hatásaiból, miközben a korrupciótól hemzsegő, lelketlen Los Angeles sötét bugyraiban tárjuk fel a sötét titkokat Marlowe nyomozóval. A regény szerteágazó, izgalmas, egy sötét és füstös világban, ahol egy nagydumás nyomozó segít kiigazodni a káoszban.

A következő mű a trióból James M. Cain A postás mindig kétszer csenget című alkotása, melyet 1934-es megjelenése után rögtön be is tiltottak. Akkoriban még nem volt jellemző ez a fajta nyílt erotika és agresszió, ami mára a noir műfaj mintapéldája.

4847306_3.jpgEgy újabb olyan legendává vált alkotás, melyet megfilmesítettek, ráadásul többször is. A legismertebb közülük az 1981-es feldolgozás, melyben Jessica Lange és Jack Nicholson alkotott maradandót.

Frank Chambers, egy fiatal csavargó, aki betéved egy büfébe. Egy ingyen reggelire vágyik egészen addig, míg szemet nem vet a tulajdonos, Nick Papadakis gyönyörű, csábos feleségére, Corára. Munkát vállal Nicknél, hogy a nő közelében maradhasson. A szexuális feszültség tapintható, egyértelmű, hogy ebből semmi jó nem sülhet ki.

Össze is szűrik a levet, ám Cora nem akar útnak indulni az ismeretlenbe, hogy napról napra éljen, ezért megszületik a terv: özveggyé kell tenni Corát, így nem kell földönfutóként róniuk az utakat. Könnyű terv, ugye? Két amatőr és egy gyilkosság...na ebből semmi jó nem sülhet ki. Főleg, hogy a próbálkozás csúfos kudarcot vall. Na, de most hogyan tovább?

Egy gyors tempójú, pörgős, lüktető regény, ami kicsit erotika, kicsit dráma, kicsit krimi, de mindegy milyen bélyeget nyomunk rá, az biztos, hogy ez az erős történet megérinti az olvasót, a végén pedig szép nagyot koppan. Nem az a tipikus krimi, ahol bűnözők, korrupt zsaruk vannak a középpontban. Egy nagyon bizarr szerelmi történet, ahol a megszállottság önpusztításhoz vezet, aminek köszönhetően két átlagos, hétköznapi ember kerül hatalmas kalamajkába. Hogy sikerül-e ebből kimászni? Ezt sajnos nem árulhatom el. :D

4847304_5.jpgUtolsóként, de nem utolsósorban jöjjön a világ talán egyik leghíresebb detektívregénye, Dashiell Hammett A máltai sólyom című regénye, ahol egy újabb detektívet személyesíthetett meg Humphrey Bogart 1941-ben. Ő alakítja a történet főhősét, Sam Spade-et, a kiemelkedő nyomozót, aki nem retten vissza időnként attól sem, ha mocskosan kell játszani.

Miss Wonderley-től kap egy megbízást. A meló egyszerűnek tűnik, a nő testvérét kell megtalálnia. A történet középpontjában mégsem az eltűnt testvér áll, hanem egy értékes műkincs, amelyre nagyon fáj a foga Gutman-nek és Joel Cairo-nak.

A dolog akkor kezd igazán megkavarodni, amikor Sam társát, Archert lelövik és a rendőrség sem tesz semmit az ügyben. Na jó, egy kicsit igen, még Sam is a gyanúsítottak között van, de elég furán állnak az ügyhöz. Így lesz végül a vadászból vad, már nemcsak Sam vadászik, hanem őt is üldözőbe vették.

Oldalról oldalra változik a helyzet, amit még tovább kavar a titokzatos nő, akivel már a történet elején is találkozunk. A nyomozónak jól feladja a leckét ez az ügy, kőkeményen küzd, hogy a végén ne ő húzza a rövidebbet. De vajon egyedül képes lesz megtalálni a madarat?

Végre egy olyan nyomozó, aki nem szent és még csak nem is géniusz. A szerző a mocskos műkincs-gyűjtő bandára ráküldött egy kemény, pofátlan, rámenős, csajozós pasast, aki időnként dühromokkal küzd, és képes bárkit manipulálni, ha a helyzet megkívánja. Egy ilyen figura köré alkotta a szerző, ezt az izgalmas krimit, szokatlan végkifejlettel. Krimi rajongóknak kötelező olvasmány!

köteteket a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk.

A borítóképekre kattintva kedvezményesen megrendelheted a kiadó honlapján!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Érdekel két csavaros, klasszikus krimi P. D. James tollából? Kattints!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2214319787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2018.11.01. 14:32:33

Miért kérsz fel kommentelésre, ha cenzúrázod a blogodat?
Pedik lenne hozzáfűznivalóm Chandler művéhez és az - és a többi könyve - hogyan alpozta meg gyerekkoromban az olvasási mániámat...
De egy besúgóházmester ivadékkal nem tárgyalok.

Nem leszünk gyarmat ! 2018.11.01. 14:32:35

Jóban, Rosszban ( A Csillagkúti maffia története )
süti beállítások módosítása