Közel a horizonthoz - megrázó történet egy fiúról és egy lányról

2018. november 27. 07:56 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jessica Koch: Közel a horizonthoz

Igaz történet egy fiúról, akinek szörnyű titka van és még szörnyűbb múltja, egy lányról, aki a tökéletesen átlagos világát élte a 90-es években tiniként, és egy szerelemről, ami mindkettejük életét megváltoztatta.sunset-100367_1920.jpg

Jessica - az író, aki a saját történetét írta meg regényben - 17 éves 1999-ben, amikor megismerkedik egy német-amerikai sráccal, a 20 éves Danijellel. (Nekem is nagyon furcsa ez az írásmód. Maradjunk csak a Danny-nél.) Danny jóképű, ráadásul sportoló, versenyszerűen kick-boxozik, egy kissé talán öntelt, de Jessica bármennyire is akar, nem tud neki ellenállni. Különösen azután, miután észreveszi a fiú fura dolgait. Fél az érintéstől. Azzal nincs baja, ha ő érint meg másokat, de ő elzárkózik tőle, rosszul érzi magát tőle. Valami nincs rendben a múltjában sem, de nem akarja elmondani, mi az. És feltűnően jól tud bánni Jessica mentett, korábban bántalmazott kutyájával, mint aki pontosan tudja, min ment keresztül, és mi az, amivel a bizalmába lehet férkőzni. 

"Olyan sok szenvedést és bánatot lehetne megakadályozni, ha az emberek ezen a nyomorúságos földön kinyitnák a szemüket, és megértenék, mi történik körülöttük. De csak a saját, semmis gondjaikra és a szánalmas életükre összpontosítanak. A körülöttük lévő élőlények mind közömbösek számukra."

Ráadásul Danny együtt él egy lánnyal, Christinával, akivel nagyon jó barátok, sőt, szinte testvérek. Danny óvja és védelmezi a lányt, aki már sok mindenen keresztül ment, olyan dolgokon, amelyek egy életre meghatározzák, ki leszel. Az ő története sem ér szép véget.

Szépen lassan megismerjük Danny múltját, a fiút, akit az apja bántalmazott, az anyja elhanyagolt, a fiút, aki HIV-fertőzött, de maga az AIDS még nem hatalmasodott el rajta. Valamikor 11 éves korában az apja fertőzte meg, vélhetően szándékosan. Mindig is gyűlölte a fiát. Danny egy ideig gyógyszert szedett, de inkább átállt az egészséges táplálkozásra és a sportra, ezzel egy ideig kordában tarthatta a betegségét.

Eleinte nem is akarta elmondani Jessicának az igazságot, de a kapcsolatuk komolyra fordult. Végül a betegség erőre kapott, ráadásul társult egy olyan ritkán jelentkező melléktünettel, ami halálos. Persze az AIDS is gyógyíthatatlan, de gyógyszerekkel szinten tartható, ma már közel normális életet élhetnek a HIV-fertőzöttek is. Ám a PML (progresszív multifokális leukoenkefalopátia) néhány hónap alatt elviszi az embert, és Danny ezt nem óhajtotta megvárni...

1_114.jpg

Jessica Koch, a szerző és a történet egyik főhőse

Nem is tudom, mit vártam ettől a könyvtől, de nem ezt. Azt hittem, egy könnyed, romantikus történet lesz, fülszövegbe csak beleolvastam, a borító nem mondott semmit, simán figyelmen kívül hagytam volna a könyvet egyébként. Igaz az ajánlás meglepett, hogy az írónő megköszöni a férjének majd Danny-nek is, és aztán látom, hogy Danny a főszereplő. Nem tudtam, hogy igaz történet. Nem tudtam, az írónő a saját történetét meséli el. Nem tudtam, hogy nem happy end lesz a vége, sőt.

Az írónő évekig hallgatott élete első nagy szerelméről. 2010-ben ismerte meg a férjét, és neki sem beszélt róla, bár a férfinak feltűnt a lyuk a felesége múltjában. Aztán egyszer elszólta magát, és ekkor elmondott mindent, elmondta annak a fiúnak a történetét, aki azzá tette, aki ma is. A férje biztatására írta meg ezt a regényt, amit még kettő követ majd.

Megrázó volt, különösen az, ahogyan Danny imádott pónijával bántak, az, hogy minden pereskedés ellenére Danny lakása és minden vagyona a börtönben ülő apjára szállt, hiszen nem volt írásos bizonyíték arról, hogy tudta, hogy HIV-fertőzött, amikor bántalmazta a fiát, nem volt rá bizonyíték, hogy szándékosan fertőzte meg. Sajnos nem teljesült Danny utolsó kívánsága, de abban biztos vagyok, hogy minden hatalmas törés ellenére is az utolsó éveit szebbé tette Jessica, élete nagy szerelme. Csak ajánlani tudom a könyvet!

Köszönöm a lehetőséget a Maxim Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadótól, kedvezményes áron.

Elakadó lélegzet.

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5314394958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása