Lagomkultúra: a nem túl kevés, de a semmiesetre sem túl sok tudománya

2018. november 29. 06:21 - Carbonari

Könyvajánló - Göran Everdahl: Lagom - Miért olyan elégedettek a svédek?

eleg.jpgLagom - miért olyan elégedettek a svédek?
Én azt hittem, a magas életszínvonal megfejelve példás szociális hálóval,
de a csudát, mint kiderült, a lagom miatt.
Oké, de mi az a lagom?

A Jaffa Kiadó vidám könyvel mutatja a svédek boldogságának forrását, a lagom kultúrát Göran Everdahl Lagom - Miért olyan elégedettek a svédek? címmel.

Ha csak pár nappal ezelőtt is írom ezt a recenziót, tuti, hogy nem ezzel kezdem az ismertetőt, mint most. Volt szerencsém egy összeszokott társaságban elmúlatni 24 órát, ahol nem volt tabu téma. Az egyik társunk felvetette, mi lenne, ha 291 kérdésre felváltva válaszolnánk, nincs jó vagy rossz válasz, amit mondunk magunkról ebben a körben, az itt is marad. 

Az egyik kérdés , amit kaptam, az volt, boldog vagyok-e. Sokan tippeltek arra, hogy igen, de jómagam csak a fejemet ingattam, hogy elégedett vagyok, boldog csak pillanatokra. Nem figyeltem, hogy a válaszon ki rökönyödött meg, ki nem, de ha mégis valaki zokon vette volna a hallottakat, innen üzenem neki, hogy a megelégedettség hatvanhatszor fontosabb, mint a boldogság. Aki nekem azt mondja, hogy mindig, maradéktalanul boldog, azt úgy sem hiszem el neki. Ilyen nem létezik. De elégedettnek lenni, nyugodtan sütkérezni örömben, jóban, anyagi, testi-lelki, párkapcsolati biztonságban, az nagyon finom tud lenni. Sőt, már majdnem boldogság.

A lagom azon néhány svéd szó egyike, amelyeknek nincs pontos megfelelőjük más nyelvekben, és általában úgy fordítják, hogy "se túl sok, se túl kevés". A gyakorlatban a lagom majdnem mindig állásfoglalás a mértékletességre, lejjebb tekert pompa, kevesebb cikornya.

És ekkor kezembe vettem a soros recenziós kötetet: Göran Everdahl Lagom című műve, avagy Miért olyan elégedettek a svédek?
Tényleg, miért? 
A lagom annyit tesz svédül, hogy pont jó, pont elég, kellő mértékű, gyakorlatilag maga az ELÉG. 
Rendben, tisztáztuk,  mi a jelentése a lagomnak, de maga a fogalom létezése elvben ehhez kevés. Már az elégedettséghez kevés. Ahhoz még sok minden más is szükségeltetik, amely magában a svédek mentalitásában, élethez való hozzáállásában, sőt, történelmi múltukban rejtezik.

Mert mit is lehetne mondani arra, hogy ezt az egészet a vikingek korától eredeztetik, ismeretes náluk olyan esemény, hogy pukedlisztrájk vagy elég csak a svédek életét forradalmasító tegező reformra gondolni. Gondolom, a magam korabeli ötvenesek még emlékeznek az IKEA felháborító szervusz, segíthetek beköszönőjére, amely ma már abszolút elfogadottá vált a közbeszédben. lagom.png

A lagom alapköve az igazságosság, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a svédeknek szent ügy az adó és a sorban állás. Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy abban az országban valaki a sor elejére akarna tolakodni, és ha mégis, tuti, hogy az illető közép-európai, nota bene, magyar... Mondjuk, ezzel ellentétben egy svéd politikusnak sosem kellene lemondani a babája (szeretője, na) miatt, de ha elbliccelné a tévéadót, pápá, miniszter úr!

Számos humoros megközelítésű témát tűzött tolla hegyére ez a svéd újságíró, amelyet mosolyogva olvashat az ember. Nem arról van szó, hogy minden svéd lagom, és csak annyit eszik, amennyi pont jó, pont kell, inkább arról, hogy a svédek általában lagomok. Általában. És a kivételek erősítik a szabályt. Az olvasók pedig nagyokat derülnek a svéd életmódon és filozófián, miközben egészen picit azért irigylik is őket. Nem élnének ott, ha nem muszáj, de az életfelfogást szívesen honosítanák itt is.
Fene tudja. 
Akár be is válhatna.

lahom.jpg

 

 

 

 

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak! A könyv borítótája kattintva elérhető kedvezményes áron.

Ismered a finn Sisut?

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és miért? Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5214378135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása