Hofi: "a kutya nem ugathat. Ezen kívül mindenki"

2018. december 03. 00:02 - Carbonari

Könyvajánló - Király Levente (szerk.): Hofi megmondja

hofi1.pngHofi Géza fénykora a múlt század hetvenes, nyolcvanas éveire esik. Ő volt a nép hangja, az ügyeletes udvari bolond, aki mindenki színe előtt megmondhatta a tutit a királynak. 
Került, amibe került.

A korabeli újságképek az Arcanum Adatbázis Kiadó engedélyével kerültek a cikkbe.

A Corvina Kiadó idén helyezte a boltok polcaira Király Levente szerkesztésében Hofi Géza elhangzott kabaréinak hofi.pnglegjobb részleteit - könyvben, nyomtatásban. 
Érdekes leírva látni ezeket a szövegrészeket. Nekem, aki mélyen a szocializmusban szocializálódtam, Hofi Géza egyenlő volt a meg kell nézni egyértelmű kategóriájával. Őszintén tudtam hahotázni poénjain, vele együtt kihallani véltem minden kihallani valót, értettem a kikacsintását és jobban füleltem, ha lehalkította a hangját. Amikortól nem volt műsoron szilveszterkor Hofi, onnantól nem is néztem tévét óév búcsúztatáskor. Minek néztem volna? Azóta sem lépett senki a helyébe (hacsak nem Hadházi László, aki képes azzal látszólagos lazasággal ki és beszólni, ahogy Hofi is).

Persze, ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy napjaink minimum két táborra oszlott politikai élete nem hájpolna és nem is tűrne meg egyetlen tehetséges politikai kabarészínészt sem, hiszen amit az egyik oldalon megtapsolnak, azt a másikon lepfújolnák. Ma stand-up megy, és az is szigorúan politikamentes témákkal. Elmúlt, kimúlt a Hofi korszak a szocializmus hanyatlásával. Pedig milyen isteni poénok voltak! Be is fejezem az okoskodást, helyette álljanak itt Hofi szavai - örök okulásul a fiatal nemzedék számára. Ha értik, ha nem, mindegy, kacagni fognak rajta. Nekem pedig megvan az az előnyöm, hogy hallom mellé a hangját, magam előtt látom a gesztusait hozzá és szívből nevetek akkor is, ha csak olvasom.

Hofi kabaréi nélkül lehet élni.. csak minek? Kádár János mondta, "nagyon vigyázni kell erre a Hofira, mert megteremtette azt, ami eddig még nem volt Magyarországon: az emberek a rendszer mellett röhögnek."

hofi2.png"Professzor úr megmondta, hogy mi a helyzet nálunk, tudod? A rohadt imperialista-kapitalista-rohadt-NATO anyjukat: azoknál most rossz, és nálunk most azér' nem jó! Én tudom, hogy az a baj, hogy hozzánk mindig minden begyűrűzik, begyűrűzik még a begyűrűzés is. Csak a nyomott agyammal azt nem értem, amikor a rohadt imperialista-kapitalistáknak jól ment, no az mér' nem gyűrűzött be? Egy hétre, próbából? Elvették a határon, mi?"

"A legfelsőbb vezetésnek az embereket mostantól tovább már nem kell hülyíteni. Elértünk egy szintet, elvtársak, kész. Mostantól mindenkinek őszintén meg kell  mondani. A felit. Az egyharmadának. Meg kell mondani. Minek lakkozni? Azér' mer' fénylik, a szaga ugyanaz."

"A felszabadulás óta ilyet kommunista rádió még nem mondott. Hogyhogy melyik? Hát mennyi van, ne vicceljél? Van a Kossuth... Petőfi, az zavaróállomás, hagyjá' má', az zavarja a fehér foltot. Hidd el nekem, itt hármat foghatsz. Kossuth-ot, Szabad Európát, meg a pofádat."

"Azért ezek a rohadt mocskos oroszok elmentek, és ezek a mocskos amerikaiak idejöttek, hát ég és föld! Amikor azok a rohadt ruszkik beleengedték a kútba a gázolajat! Tudod, az milyen fertőző volt? Most meg hát amerikai gázolaj... hát főztél már vele? Ég és föld!"

"Kádárnak harmincöt évig nem sikerült megszerettetnie a szocializmust. Antallnak elegendő volt egy év."

"Ezek a finom urak, te, abban a telelökött mocskos kommunista világban hogy megfértek egy pártban!"

hofik.jpg

 

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mi olvass és miért? Kövess minket Facebookon!


Nem kell minden sebet begyógyítani és nem minden heg csúf

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr314402300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mókusfülecske 2018.12.04. 01:43:35

Hadházi......na ne viccelj már. Hofin nőttem fel, szóról szóra tudtam minden albumát. Leírva, a hangaja nélkül sajnos nagyon sokat veszít az értékéből.
El kell fogadni, Hofiból egy volt. Nem lesz több, ő pótolhatatlan.

Pic 2018.12.04. 01:43:53

Amikor vitatkoznak az okosok arról, hogy most volt-e igazi rendszerváltás Magyarországon pro és kontra akkor nekem mindig az jut eszembe, hogy ezek nem hallgatnak Hofit.

Elindítasz egy Hofi lemezt és amikor elkezd beszélni a rendszerről meg az elvtársakról, meg hogy mi és miért nem működik, akkor rájössz, hogy semmi nem változott. Lehet másnak hívják, nem elvtárs, hanem Pógár', de ugyanolyan szar és gáz minden mint anno.

Itt nem történt semmiféle váltás. :)))

véleményM 2018.12.04. 01:44:02

Hofi örök!
A mai stand-uposok a nyomába nem érnek.
Altesti poénok és káromkodás. Ez helyettesíti a humort....

ételizésítő 2018.12.04. 01:44:16

Ez nem is értem.
Valaki abból is kereshet pénzt, hogy mástól ennyire pofátlanul lop?
Azaz Hofi műsorainak részleteit jelenteti meg könyvben, nulla eredeti ötlettel?

Baszd meg, ehhez képest még Orbán 1gecigány is egy visszafogott, más tulajdonát megbecsülő becsületes úriember.

Carbonari 2018.12.04. 01:47:00

@mókusfülecske: Tudod, a hír szent, a vélemény szabad. Hadházin ugyanúgy tudok nyúlni, mint Hofin. Ez van!

Cycmen 2018.12.04. 01:51:10

"Kádárnak harmincöt évig nem sikerült megszerettetnie a szocializmust. Antallnak elegendő volt egy év."

Ez után a mondat után felmerült bennem, hogyha nem hal meg, akár szadeszos képviselő is lehetett volna belőle.

ételizésítő 2018.12.04. 10:44:32

@Cycmen:
Jóval a rendszerváltás után halt meg, te szerencsétlen Orbán1gecigányseggnyaló.

ételizésítő 2018.12.04. 10:44:42

@véleményM:
Na igen, a sztárolt Kis Ádám mást sem tud, csak káromkodni, kurvaanyázni, baszdmegelni stb.
És egyesek szerint ez humor.

@Carbonari:
Hadházinak vannak jó dolgai, de tud nagyon szar én unalmas is lenni.
A Méd in Hungeráj mondjuk kifejezetten jól sikerült tőle.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2018.12.04. 10:44:48

@ételizésítő: Gondolom, Hofi örökösei engedélyt adtak. Máshogy nehéz volna, észrevétlen nem lenne a lopás.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.12.04. 10:44:54

Koadar elvtárs biztonsági szelepe fenéktájt..(Janosom Kadarom, rosszul szelel a hoffmannja..)

midnightcoder2 2018.12.04. 10:45:15

@Cycmen: Hofi mindig is a szociknak dolgozott, a Kádár-rendszer alatt is. Õ volt a gõz kieresztõ szelep. Mindenki szerette, mert abba rúgott bele látszólag, amit mindenki utált. Senki nem gondolt bele, hogy ha õ mondja ki amit más is gondol, azzal tulajdonképp az élét veszi el a dolognak. Onnantól kezdve poén lesz belõle. Tulajdonképpen amúgy a ballib média ma is ugyanezt csinálja Orbánnal. Annyit hallja a polgár hogy Orbánék lopnak, hogy egy-egy ügy már nemigen lépi át az ingerküszöböt.

Ha Hofi anno valóban az lett volna akinek látszott, akkor azért azt is megemlíti, hogy Antallékon kívül másnak is volt szerepe abban, hogy a nép megszerette a szocializmust, és hogy 4 évvel késõbb visszaválasztotta az elvtársakat.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.12.04. 10:45:21

Hofi örök és utánozhatatlan.
Manapság csak Bödőcstől lehet remélni hasonló szintű rekeszizom-katarzist.

Mistral1011 2018.12.04. 11:49:34

A most 50-es korosztály nőtt fel Hofin - és élt sokat abban a környezetben - így megvan az a "háttér-tudása", ami miatt ültek akkor - és még mindig ülnek - azok a poénok. A gyerekeim persze már nem értik. (kb mint a Csinibaba)
És az aki tudta, hogy ma is igaz minden szava - az is ötvenes már...
Érteni kell, az biztos. És aki megérti - és veszi a fáradságot, hogy picit visszanézi, hogy ez nem a tegnapesti valami, hanem 40 évvel ezelőtti "cucc", az akkori környezet kritikája - nna, akkor döbbenhet rá, hogy csak gengszterváltás volt itt, semmi más. Egy találó mondás szerint, "89-90-ben, egy óvatlan pillanatban, amikor nem figyeltünk oda, kicserélték a szánkban a f@szt."
És azóta is, négyévente megválatsztjuk, hogy kiét szopogassuk. Lehet azt mondani, hogy az előző négyévben (vagy az elmúttnyócban...) ezét már megszoktuk, maradjon az övé - de attól még mindig csak fütyit szopogatunk :-((((
Hadházi így titulálta a Nagy Vezírt, az Alföldünk Géniuszát: "Magyarország leendő volt miniszterelnöke". :-))

Carbonari 2018.12.04. 11:57:05

@Mistral1011: Ez nagyon tetszik:))) nyúlok rajta, hiába vagyok bő ötvenes, ezt még így senkitől sem hallottam. Szóval, 89-90-ben.. amikor nem figyeltünk oda.. egy óvatlan pillanatban... számomra az év mondása lett:)))))))))

Terézágyú 2018.12.04. 14:26:18

Ha Hofi a rencerváltás után jobbos (jobber/jobbikos) lett volna, akkor ma a jobbosok nyomatnák, hogy mijjjjjen nagy ember volt, mijjen bátor volt már a komcsik alatt is...

De speciel Hofi nem lett jobbos - ami persze ebben az országban azt jelenti, hogy szemétbalos/ballibsi lett egyesek szemében...

ételizésítő 2018.12.04. 17:06:14

@midnightcoder2:
"Antallékon kívül másnak is volt szerepe abban, hogy a nép megszerette a szocializmust, és hogy 4 évvel késõbb visszaválasztotta az elvtársakat"

Igen?
Kik voltak még kormányon?

@Frady Endre:
Bödőcs is elég gyenge.

@Terézágyú:
Nem, ez azt jelenti, hogy Hofinak volt gerince.

Tom66 2018.12.04. 17:06:39

Humoristának kitűnő volt, de emberileg nagyon megosztó. Rengeteg történet kering róla és számos pályatársa is beszámolt a különféle allűrjeiről és megnyilvánulásairól. Érdemes elolvasni unokaöccse, dr. Ambrus Péter - Az igazi Hofi című könyvét.

midnightcoder2 2018.12.04. 17:06:48

@Terézágyú: Nem, Hofi maradt balos. Ha jobbos lett volna, akkor a balfékek mára két lapáttal szórnák rá a kakit. Persze, lehetett róla annyi infó Horn iratszekrénykéjében hogy ez az opció fel se merülhessen. De amúgy is mindig is jó elvtárs volt azért a Hofi elvtárs, nem szúrta volna hátba a többi elvtársat.

ati27 2018.12.04. 17:07:00

Hofiban az volt a durva, az előadásain még annak is jelentése volt, ahogy vette a levegőt. Ha egy fél másodpercel hosszabb szünetet tartott 2 mondat vagy szó között, annak is jelentése volt. Mindezt úgy adta elő, hogy mindenki értette. De megérteni a humorát, ahhoz bizony élni kellett abba a korban.
süti beállítások módosítása