Egy buggyant százéves és a világ vezetői egy asztalnál? Ebből mi lesz...

2018. december 11. 07:50 - GReni

Könyvajánló - Jonas Jonasson: A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik

Mi kell egy pár órás nevetéskúrához?
Egy bombamániás, bolondos százéves, egy abszurd történet,
és egy kiváló író, aki ismét fergeteges kalandokat álmodott meg
ennek a kattant pasasnak és barátjának.

77d8ab2b00a677a9ed16da1b9f4ee53b.jpg

Emlékeztek még Allan Karlsson-ra, a bohókás öregúrra, aki a századik születésnapja tiszteletére rendezett buli elől meglépett az idősek otthona ablakán keresztül, hogy aztán izgalmas kalandok árán eljusson Bali szigetére? Egy teljesen abszurd történet, mely garantál jó pár nagy nevetést, miközben végigvezet a különös nézeteket valló Allan kalandos életén.

Ha nem jöttél rá, miről beszélek, akkor feltétlenül olvasd el Jonas Jonasson A ​százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című humoros regényét, melyet meg is filmesítettek. A könyv és a film is jól sikerült, szóval nem érdemes kihagyni.

A szerző, bár eredetileg nem tervezte, hogy folytatja Allan történét, végül mégis beadta a derekát és így született meg A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik című kötet, melyet az Athenaeum Kiadó hozott el a magyar olvasóknak.

Ezúttal is egy teljesen őrült kalandba csöppen a mi kedvenc öregurunk, aki immár százegy éves. Azt gondolnánk a több millió koronával a zsebében és Julius barátjával az oldalán lecsillapodnak a kedélyek, és hátralevő éveit luxusban, a tengerparton ücsörögve, koktélokat szürcsölgetve tölti. Hát persze...ez  a két dilinyós nem épp erről híres.

A két öreg unaloműzés gyanánt úgy dönt meg kéne nézni a szigetet madártávlatból. Elkezdtek iszogatni, s miközben gyönyörködtek a látványban valami félresiklott és végül a tengeren kötöttek ki. Szerencséjükre, bár mint később kiderült, inkább szerencsétlenségükre egy észak-koreai hajó begyűjtötte az "ballontörést" szenvedett urakat. 

Alapjaiban egy észak-koreai hajóval még nem is lenne feltétlenül gond, na de amikor kiderül, hogy a diktátornak, Kim Dzsongunnak csempészik éppen a hasadóanyag...sejthetitek, hogy szép nagy kalamajka lesz ebből. A történet során mindenki megjelenik, aki manapság a politikai életben valamiért számít: többek között Angela Merkel, Vladimir Putyin, Kim Dzsongun és még Donáld Trump is. A diplomáciai válság komoly kihívást jelent buggyant hőseink számára. Vajon ebből a slamasztikából hogyan fognak kimászni?

Ritka az, hogy egy szerző hatalmasat robbanó könyvének folytatása is ugyanolyan hatással legyen az emberre. Megmondom őszintén, hogy a huszadik századi történelem más szögből való bemutatása az első részben sokkal jobban tetszett, mint az aktuálpolitika tálalása. Sajnos szerintem nem sikerült annyira humorosra, mint az előző kötet, persze azért most is okozott nevetős perceket a szerző.

1536000.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4114401930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása