"Sem a szerelem, sem a rémület nem vakítja meg az embert: a közöny vakítja meg."

2019. január 16. 07:29 - GReni

Könyvajánló - James Baldwin: Ha ​a Beale utca mesélni tudna

Egy várandós lány harca ártatlanul börtönben senyvedő kedveséért.
Egy szívszorító dráma a '70-es évek Harleméből, melyet az Oscar-díjas Barry Jenkins vitt vászonra.

if-beale-street-could-talk-3-2000-1536663519.jpg

James Baldwint a XX. század legfontosabb amerikai szerzőjének tartják. Művei az amerikai polgárjogi mozgalom egyik szószólójává tetté. Drámáiban, esszéiben a faji egyenlőtlenségek és a demokrácia kérdései kapnak szerepet. Legújabb regényében is egy fiatal fekete pár drámai útját követhetjük nyomon, akik Harlem fekete lakta utcáiban élnek.

Fonny, a huszonkét éves művészfiú, aki szobraival szeretne kitörni a szegénységből és a tizenkilenc éves Tish, aki még keresi útját. Fiatal szerelmesek, akik házasságról, közös otthonról és boldog jövőről álmodnak és vadul tervezgetnek.

Ám egy napon életük fenekestől felfordul, amikor Fonnyt megvádolják, hogy megerőszakolt egy Puerto Rico-i asszonyt. Börtönbe zárják, szabadságáért pedig Tish és családja küzd megrengethetetlenül. Sajnos nincs könnyű dolguk, mert az óvadék és az ügyvéd drága, de Fonnyt is családtagnak tekintik, így mindent megtesznek, hogy összegyűjtsék a szükséges pénzt és kihozzák a srácot.

Még jobban megkavarja az eseményeket, amikor kiderül a lányról, hogy terhes. Már nem csupán a srác szabadságáért kell aggódniuk, hanem gondoskodniuk kell egy új életről is. A kötetben a lány meséli el az útjukat: a barátságukat, a szerelmük kibontakozását és a reményt egy szép jövőre.

Miközben a társadalom igazságtalanságával kell megküzdeniük, Fonny családja sem könnyíti meg a dolgukat. Anyja és nővérei már előtte sem voltak éppen minta család, ráadásul apja iszik is, így ő sem hatalmas segítség, amikor a két család egymásnak ugrik. Reménytelennek tűnik a helyzet, de Tish sosem adja fel, mert két dolog mindig viszi előre: a remény és a szerelem. De vajon sikerül bizonyítani Fonny ártatlanságát?

A mára már kultikussá vált művet az Oscar-díjas rendező, Barry Jenkins vitte vászonra és 2018 őszén került a mozikba a tengerentúlon a regénnyel azonos címen: If Beale Street Could Talk. Vajon meghozza neki az újabb Oscart a '70-es évek Harlemében játszódó szívszorító dráma?

139474176.jpgKöszönöm a lehetőséget a Magvető Kiadónak!

A könyv borítójára kattintva elérhető kedvezményes áron!

Kövess minket Facebookon!

Történet egy vézna kisfiúról, aki hadilábon áll az iskolával, de a fantáziája szárnyal, a kézügyessége pedig már-már lekörözi imádott nagyapjáét is. Kattints!

Főkép - jelenet a filmből: Trish (Kiki Layne) és Fonny (Stephan James) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr114471426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása