Ha jó krémet akarsz a tortába, akkor jó alapanyaggal dolgozz!

2019. január 29. 07:40 - Arthur Arthurus

Örök igazság: ha igazán jót akarsz sütni-főzni, akkor nem érdemes - sőt, tilos - az alapanyagon spórolni. Sok dolgot ki lehet váltani más, olcsóbb és könnyebben beszerezhető variációval, és az a végeredmény is finom lesz, de sok esetben tényleg nem éri meg. Ezt tapasztaltam én is.cake-2796992_1920.jpg

A kép csak illusztráció, az enyém nem lett ilyen szép :)

A bejegyzésben szereplő további képek saját képek, és ezúton is elnézést kérek a rossz minőségért és fényviszonyokért - kissé rohamtempóban készült minden. :)

Nemrégiben ünnepelte édesanyám a születésnapját, egyik kedvenc tortája pedig a Dobos torta. Gondoltam, meglepem őt egy házi készítésű Dobos tortával, méghozzá az eredeti recept alapján. Soha nem csináltam még Dobos tortát, és soha nem csináltam még karamellt sem. Nem írnám le az egész műveletet, négy és fél óra volt mindennel együtt, mire készen lettem, a tésztája nem egy hűde, a "dob", vagyis a karamell a tetején várakozáson felüli lett, de ami igazán isteni és magasan veri az összes cukrászdai krémet: a házi krém.

A tészta nem egy nagy dolog, nem is különösebben jó, egy kicsit zsírosabb piskótáról van szó, a "dobot" pedig én nem is kóstoltam, mert nem szeretem, de szép lett azért. Az igazán alapos munka és a drága hozzávalók a krémhez kellettek. 1.png

Hozzávalók:

45 dkg márkázott vaj
3 tábla 60% feletti étcsokoládé (én 70%-osat használtam)
1 tábla 99%-os étcsokoládé
7,5 dkg étkezési kakaóvaj
7 közepes-nagy tojás
35 dkg porcukor

A vajat habosra kevertem önmagában, mivel van robotgépem, ez megkönnyítette a dolgot. Körülbelül 12-14 percig volt a vaj a tálban a váltakozó sebességre állított keverőfej társaságában. Ezalatt feltördeltem és egy tálba dobtam a csokikat és a kakaóvajat, majd felolvasztottam. Amikor már némileg hűlt, beleöntöttem a tálba a vaj mellé, és közepes fokozaton hagytam tovább keverni.

Előkészítettem egy másik tálat, beleöntöttem a porcukrot és beleütöttem a tojásokat, majd gőz felett "csípősre" főztem kézi habverővel való folyamatos kevergetés mellett. Akkor jó, ha annyira meleg, hogy beledugva az ujjunkat azonnal ki kell rántani. Ezután a habverővel állandóan kevertem addig, amíg ki nem hűlt. Erre lehet alkalmazni egy hideg vizes tálat is, amibe beleállítjuk, én egyszerűbben oldottam meg: a zárt, de fűtetlen teraszon leültem a vastag szőnyegre, a tálat a hideg kőre tettem, és kevergettem. Nagyjából 10 perc elég volt neki. Ha megvan, akkor beleöntjük a vaj-csoki-kakaóvaj keverékébe, és hagyjuk, hogy jól elkeverje a gép az egészet.

Ha készen van, mehet is a tortára. Természetesen a márkázott vaj helyettesíthető margarinnal, a kakaóvaj elhagyható, és 70 és 99%-os csoki helyett is mehet bele valamilyen "Katica" vagy hasonló csoki, de biztos vagyok benne, hogy az eredmény meg sem közelíti ennek az ízét. Talán ha ilyen alapanyagokból készülnének a csokikrémes torták a cukrászdákban is, akkor szeretném is őket - persze ha ilyen alapanyagokból készülnének, az áruk is vagy hatszor annyi lenne, mint most.2.png

Ez a mennyiség egy 28 cm-es, hatlapos Dobos tortára volt elég.

Azt hiszem, nem kell senkinek bemutatni, mennyibe is kerül főleg ilyen mennyiségben a márkázott vaj és a jó minőségű étcsoki. Kakaóvajat pedig nem is annyira egyszerű találni. Találtam annál olcsóbbat is, mint amit én vettem, de az szállítási költséggel együtt több lett volna, illetve érdemes figyelni, hogy étkezési kakaóvaj legyen, mert sokat találni mindenféle pipere oldalakon és üzletekben, ugyanis a kakaóvaj kedvelt összetevője a különféle bőrápolóknak, radíroknak, ilyesmiknek. Nem tudom pontosan, mi a különbség a kozmetikai kakaóvaj és az étkezési között, de inkább nem kockáztattam. Végül találtam egy helyet, ahol budapesti üzletben is átvehető, 10 dkg-os kiszerelésben 900 Ft-ért kapható.

Azért is írtam le ezt a receptet külön, mert ezen az eredetihez képest egy kicsit módosítottam - és szerintem jól tettem. Nagyon finom lett a végeredmény, tényleg, és ez a krém jó bármilyen csokitortába, Dobos tortába, vagy bármibe, amibe csokis krémet szeretnénk tenni. Egy kis tányérkával maradt, és miután apám megkóstolta, mondta, hogy tegyem el neki, mert ez nagyon jó még kenyérre is. :)

A végére még egy ötlet, amit egy cukrásztól hallottam: a Dobos torta tetejét érdemes kockacukorból készíteni, mivel az sokkal tisztább, mint akár a porcukor, akár a kristálycukor, így a karamell is szebb, jobb állagú és világosabb lesz. Nekem bejött, bár sosem csináltam még egyébként karamellt.

A tortának sikere lett, még vasárnapra is maradt belőle (kedden készült), és nem is volt kérdés, hogy az egész család kért. Amikor nővérem meglátta, kérdezte is, hogy mi ez, mert ugyan azt látta, hogy nem igazi cukrászdai torta, mert hát nem lett a legszebb, na, de mégis nagyon szépen egyben volt és a teteje is rendben. :) És ha bármikor csokis vagy ilyesmi tortát fogok készíteni, biztos, hogy nem fogom sajnálni sem a pénzt, sem az időt a kakaóvaj beszerzésére, és nem fogok megelégedni sem a sütnivaló csokitáblákkal, sem a margarinnal.

Házi kenyér egy órán belül?

Kövess minket Facebookon!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1314591956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.01.30. 09:02:24

Az első pár torta összerakása után esett le igazán, miért csak születésnapokra kaptam gyerekkoromban. Rengeteg pénz és idő, ha jóízű tortát akar az ember ajándékozni. Egy taliga vaj kell a kisebb tortákba is. A csokinál meg mindig van feljebb: még jobb, még finomabb, ami persze az árát is felfele húzza. Persze egy almás, szilvás, vagy barackos pite szezonban olcsóbb, és egyszerűbb is, de születésnapra mégiscsak torta kell.

újnickreg 2019.01.30. 15:14:17

Engem az érdekelne, hogy a karamellt hogyan csináltad a tetejére, hogy még el is tudtad vágni. Magát a réteget szépen meg tudom csinálni, de ha a felvágásra kerül a sor, akkor össze-vissza törik. (Nem vagyok cukrász, de a férjem kedvence a Dobos torta, eddig kétszer vettem rá magam, hogy otthon megsüssem.)

Arthur Arthurus 2019.01.30. 15:16:46

@Gyalogrépa: Igen, a jónak ára is van, meg munka is van vele. Persze egy joghurtos-barackos vagy epres torta gyorsan és könnyen megvan, de épp azért az sűrűbben szokott lenni, 2-3 havonta előkerül egyik vagy másik. Egy szülinap azért más :)

Arthur Arthurus 2019.01.30. 15:24:35

@újnickreg: 30 dkg kockacukor, 2-3 tk ecet, 15 g teavaj, 8 ek víz, ezeket főztem nagyjából egy örökkévalóságig, mire elkezdett karamellizálódni :)
Eljátszottam a gondolattal, hogy előre felvágom a legfelső lapot és egyenként öntöm rá a karamellt, de végül elvetettem (egy ismerősöm így szokta csinálni). Amikor úgy láttam, hogy már majdnem elérte a megfelelő színt a karamell, azonnal öntöttem. Előtte egy nagy kést jól bevajaztam, és amint elterült a karamell a lapon, rögtön vágtam ketté majd négyfelé. Ekkorra a karamell majdnem meg is szilárdult már, de a kést erősen, óvatosan nyomva még fel tudtam vágni őket. Az egyik szelet sérült csak meg, amikor a melléfolyt karamellt akartam leszedni róla, inkább tört a tészta is, minthogy elengedje a karamellt, ezért a többit hagytam is ahogy sikerültek :)

Ez a mennyiség egyébként elég soknak bizonyult, de a fele azért szerintem nem lenne elég egy 28 cm-esre. Olyan 20-25 dkg cukorból már kijönne.

czinimini 2019.01.30. 16:46:35

Hát, szerintem ez nem a jó alapanyag, hanem az eszetlenül drága kategória! Vajjal és jó kakaóporral is lehet finom krémet csinálni.

Arthur Arthurus 2019.01.30. 16:48:55

@czinimini: Csináltam is, ettem is már kakaóporos krémet, hidd el, ez sokkal jobb annál. A kakaópor nem ér fel a jó minőségű csokihoz, az biztos. Hogy a kakaóvaj mennyit számított, nem tudom, de nem bántam meg. Egyszer van egy évben az ember édesanyjának szülinapja, belefér. Nyilván nem sütök ilyet minden héten, sem hasonlót. :)

Ráérek 2019.01.30. 18:29:41

@Arthur Arthurus: Abszolút egyetértek veled! Épp a múltkor kínáltak meg vendégségben egy alapvetően finom zserbóval. De a tetején lévő csokimáz egy katasztrófa volt. Ha már az ember belefeccöl egy csomó pénzt (a dió jó drága...) kár garasoskodni a csokimázon.
Ha már az ember apait-anyait belead, legyen jó minőség! Inkább eszem egy vékony szelet kiváló minőséget, mint három szelet ócska margarinos borzalmat.

Arthur Arthurus 2019.01.30. 18:34:36

@Ráérek: Nálunk viszonylag gyakran készül sütemény, édes is, sós is, általában sima margarint használunk, és tény, hogy jók lesznek. De a csokin, ha kerül rá máz, nem spórolunk, lehet kapni finom és jobb minőségű csokit elérhető(bb) áron is. Alkalmakra kerül elő a valódi vaj, és tényleg jobb vele minden.
(Anyum egyébként isteni zserbót tud csinálni, az egyelőre az ő feladata a családban :))

czinimini 2019.01.30. 23:11:44

@Arthur Arthurus: Na, ez igaz. Csak süssél neki még sokat! ;)
süti beállítások módosítása