Mire lennél képes azért, hogy megments egy életet?

2019. február 18. 07:43 - GReni

Könyvajánló - Fredrik Backman: Életed üzlete

"Mire lennél kész azért, hogy megments egy életet?

És ha nemcsak a jövődet kéne feláldoznod érte,
hanem a múltadat is? Nemcsak a helyeket,
ahol még nem jártál, hanem a lábnyomokat is,
amelyeket magad mögött hagytál.

Meghoznád-e az áldozatot, ha tudnád,
hogy senki sem fog emlékezni rá?"

1_60.jpg

Fredrik Backman nevét rengetegen ismerik és millióan rajonganak a könyveiért. Talán pont ezért féltem tőle egy kicsit. Túl nagy a felhajtás, túl nagy a hype, ezért szépen sorban gyűlnek a regényei a polcomon, hogy majd egyszer... Aztán megérkezett az év végén legújabb kötete, amelynek a fülszövege levett a lábamról és kíváncsivá tett. És nem kellett csalódnom. Kaptam egy szomorú, szívbe markoló, de különleges és szép történetet.

A szerző szülővárosában járunk, ahol élt egy apa. A kötet az ő levele a fiához. Egy negyvenes éveiben járó rákkal diagnosztizált férfi, aki rendkívül sikeres a munkájában, de rettenetes apa. Végigszaladunk az életén és közben látjuk, hogy élete minden perce a siker hajszolásáról szólt, hogy jó és tökéletes életet teremtsen, hogy hátrahagyjon valamit. Egyetlen dolgot felejtett el mindvégig: foglalkozni a családjával.

A férfi a kórházban épp fittyet hányva az orvosok utasításaira dohányzik a tűzlépcsőn, amikor megismerkedik az ötéves kislánnyal, aki szintén rákos és sajnos nagy valószínűséggel nem éli meg a hatodik születésnapját. A levélben többször is felbukkan a szürke, kötött pulóveres hölgy.

Pontosan tudta ki ez a nő a mappával és a fekete ceruzával a kezében. Ott volt, amikor az ikertestvére meghalt, ott volt, amikor a legjobb barátja meghalt és akkor is, amikor a szüleit veszítette el.

ellalaytham_2.jpgforrás: ellaytham.com

Ezúttal a kórházban találkoznak, miközben ismét a munkáját végzi a hölgy. A férfi életében először önzetlenül akar cselekedni, ezért üzletet köt vele. Hogy ez miről is szól? Azt már nem árulhatom el. Csak annyit, hogy ez egy nagyon szomorú történet, amely remélem emlékeztet néhány embert arra, hogy milyen fontos időnként mérlegre tenni az életünket. Átgondolni, hogy mi a fontos, amire esetleg több időt kéne szánnunk, mint korábban, hogy amikor évek múlva visszatekintünk, ne találjuk üresnek, elvesztegetettnek a bolygón töltött éveket.

A kötetet még különlegesebbé varázsolják Ella Laytham illusztrációi, melyek egy-egy apró, mégis fontos darabkáját ábrázolják a történetnek. Bár engem az egész oldalakat elfoglaló gyönyörű képek nyűgöztek le, melyek tökéletesen passzolnak a kisregény hangulatvilágához. 

9789633246085.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel megkaphatod!

Köszönjük, Animus Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon is!

Mi van, ha egy város talpa alól kihúzzák a talajt?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2014597962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása