"Gyerekkatona voltam Afrikában, amíg ti játszottatok..."

2019. március 19. 00:11 - KultúrPara

Könyvajánló Ibanez tollából - Ishmael Beah: Gyerekkatona ​voltam Afrikában

"A mai háborúkat idegileg szétroncsolt, AK-47-esekkel felszerelkezett kábítószerfüggő gyerekekkel vívják. Világszerte háromszázezerre teszik a gyerekkatonák számát. Ishmael Beah egy volt közülük. Megélte a poklot, és túl is élte azt."

81tws0ilbfl.jpg

„Egyik éjszaka azt álmodtam, hogy fejbe lőttek. Vérben fetrengtem, miközben az emberek sietősen elmentek mellettem. Egy kutya odajött, és vadul nyalni kezdte a véremet. Az édes vér ízére rám vicsorgott. El akartam ijeszteni, de képtelen voltam megmozdulni. Felébredtem, mielőtt belekezdett volna abba, amitől a legjobban rettegtem. Folyt rólam a víz, és képtelen voltam újra elaludni.”

Ha nem lenne igaz történet, és nem lenne a reális valóság mögötte, hogy ilyenek nap mint nap megtörténnek a világ szegleteiben, nem biztos, hogy megadtam volna az öt csillagot, mert volt pár hiba a könyvben, amire összehúztam a szemöldököm (később…). De a történet mindenképp megérdemli a figyelmet, főleg a mostani időszakban, amikor ezek a gyerekek, immár fiatalokként akár, seregével özönlenek a világ minden tájára. És ezt nemcsak azért írom, hogy azt mondjam, ó, mit éltek át, hanem sajnos úgy is, hogy ők miket éltek át és mikre képesek (sajnos).

A könyv szerzője csupán 12 éves kisfiúként éli életét barátaival, békességben. De jön a polgárháború (Sierra Leone-i polgárháború, az ország történetének egyik legnagyobb fegyveres konfliktusa volt, 1991. március - 2002. január), ami őket közvetlen közelről érinti: a lázadók megtámadják az egyik falut, s épphogy csak sikerül elmenekülniük a fiúknak, míg családjukkal ki tudja, mi történt. A fiúk ide-oda csapódnak a térségben, felégetett falvakat találva, minden zajtól bujdosva, hiszen ők is tudják, hogy ha a lázadók elfogják őket, akkor vagy megölik, vagy besorozzák maguk közé (ami azzal is együtt jár, hogy megbélyegzik őket, s így a későbbiekben bárki tudja a billogról, hogy lázadók között harcoltak, még ha kényszerítve is.).

A megfogalmazáson érződik, hogy Ishmael már később írta, így sokszor elfelejtettem, hogy mennyire kicsik voltak még a fiúk, s amikor például naiv módon vissza-visszatérnek egy veszélyes faluba, úgy kellett emlékeztetnem magam rá, hogy naná, gyerekek, egyszerűen vágynak a falura, az ételre (hiszen éheztek), ki szeretne a sierra leone-i vadonban sétafikálni? Faluról falura járnak és próbálják a családjukat megtalálni és kikerülni a lázadók által elfoglalt területről. A legszörnyűbb ezekben a hónapokban, hogy milyen sok helyen támadták meg őket, vetették fogságba, vették el cipőiket olyan falusiak, akik csupán azért, mert együtt voltak és fiúk, azt gondolták, ők is lázadók… s képesek voltak így eljárni 10-14 éves gyerekekkel, mikor azok félholtak voltak az éhségtől.

A másik szörnyű természetesen ez a polgárháború. Hogy egy nép egy része fellázad a kormány korrupciója ellen, s területeket foglal el. De hogyan?! Öldösve az ott élőket, megerőszakolva a nőket, megverve az öregeket, kivégezve őket, elrabolva mindent. Rablók, gyilkosok, nem több.

„A hadnagy közel egy órán át folytatta azt ecsetelve, hogy a lázadók hogyan vágták le az emberek fejét családtagjuk jelenlétében, égettek fel falvakat a lakókkal együtt, kényszerítettek fiúkat, hogy az anyjukkal közösüljenek, vágtak ketté újszülött csecsemőket, mert túl sokat sírtak, vágták fel terhes nők hasát, hogy kivegyék a babát és megöljék… aztán a földre köpött, és folytatta.”

A gyerekek végül (nagyon féltem, hogy mikor kerülnek a lázadók kezére) egy olyan faluba jutnak el, ahol a katonaság egy szakasza felügyel. Végre ételhez, ellátáshoz jutnak és béke van. De nem sokáig. A lázadók közelednek, s a katonák egyre fogyatkoznak. A parancsnok felkéri hát a fiúkat, férfiakat, hogy álljanak közéjük, harcoljanak velük, vagy hagyják el a falut (ami egyébként is veszélyes, van, aki megpróbálja, s meghal). Így a fiúk úgy döntenek, beállnak, hiszen amúgy is forr bennük valamennyi düh, a családjuk és elvesztett barátjuk halála miatt. Megkezdődik egy gyorstalpaló kiképzés, melynek során némelyik gyerek annyira gyenge, hogy még a fegyverét sem bírja el.

És itt kezdődik a második probléma. A katonaság ugyanis semmivel sem jobb, mint a másik oldal. Ugyanúgy agresszívek, öldökölnek, brutális módon kivégeznek, mint a lázadók. S persze erre „tanítják” a gyerekeket is, s a mindennap adagolt droggal elérik, hogy igazi kis vadállatokká váljanak.

„A hadnagy csak folytatta beszédét, amivel próbálta meggyőzni a civileket a cselekedeteink igazáról és emberei, beleértve minket, fiúkat is, erkölcsi tisztaságáról.”

Persze erkölcsi tisztaság nincs, ugyanúgy rabolnak, fosztogatnak, gyilkolnak. A fiúk az elején még rosszul vannak, félnek harcolni, félnek gyilkolni, de aztán egyre jobban belelendülnek, megízlelik a fegyver nyújtotta hatalom érzését:

„Minden alkalommal, amikor megálltam, hogy tárat cseréljek, két élettelen barátom holttestére pillantottam, és újultan dühödt erővel céloztam meg a mocsarat és öltem meg további lázadókat.”

Így telnek az évek, s két év múlva Ishmael egy rehabilitációs programnak köszönhetően többedmagával elmehet. Egy intézetbe szállítják őket, ahol természetesen rettenetesen viselkednek. Agresszívak, folyton összevesznek (főleg, mikor olyan gyerekek is bekerülnek az intézetbe, akiket a lázadók karmai közül mentettek ki), meg akarják egymást ölni, hiányzik nekik a drog. Közben, a lelkük mélyén még mindig gyerekek, s a program célja az, hogy teljesen visszatérjen a gyermeki lényük. Ishmael egyike a legnehezebb eseteknek.

„Ha kinyitottam a csapot, vér folyt belőle. Addig bámultam, amíg vízzé nem változott, és csak akkor ittam vagy álltam zuhany alá. Néha fiúk rohantak ki a teremből üvöltve: „Jönnek a lázadók!” Máskor a fiatalabb fiúk a kövek mellé ültek, és sírva mondták el nekünk, hogy a kövek az ő halott szüleik.”

Csak nagyon nehezen oldódnak fel a gyerekek. Megvallom, én a kezdeti időszakban biztos, hogy lekötöztem volna őket, hiszen megtámadták nemcsak társaikat, de az intézet dolgozóit is, amit azok mosollyal és „nem a te hibád” százszor való elmondásával fejezték ki (Good Will Hunting effektus).

A könyv vége felé jönnek be azok a hibák, amelyeket nem nagyon értettem. Kezdve azzal, hogy Ishmael és társai bemennek a városba egy szórakozóhelyre, s azt mondja, milyen régen nem járt már ilyen helyen. Itt ráncoltam a homlokom, hogy most akkor mi van, hiszen most 16 éves, 12 évesen már katona volt, akkor mikor járt szórakozóhelyen (diszkóban)? 11 évesen?

Végül Ishmael még New Yorkba is eljut, egy konferenciára, ahol a sorstársaiért emeli fel a szavát. Itt megint jött egy kis homlokráncolás. Mert ugye elkíséri őt egy követségi/kormányzati (?) tag, aki bevásárol neki, intézi a vízumot, repjegyet, s együtt utaznak a new yorki-i télbe, egy szál nyári ruhában. Okés, hogy Ishmael nem tudta, hogy ott tél lesz, de azért a kísérő csak nem lehetett olyan hülye, hogy egy szál vékony nadrágban és ingben vigye ki a fiút New Yorkba, s még odaérkezve se volt az, hogy hoppá, tévedtem, mielőtt kimennék a szakadó hóba és hidegbe, vegyünk neked egy kabátot...ez nekem nagyon nem volt reális.

És a legvégén, mikor a lázadók a fővárosba is betörnek, egy pillanat alatt úgy dönt, hogy átmegy a határon, s magára hagyja a nagybátyja családját. Itt kicsit úgy éreztem, annak ellenére, hogy volt félnivalója, hogy felismerik, a felelősséget nagyon könnyen lerakta magáról ebben az esetben.

Mindettől eltekintve azonban egy olyan könyv, amely felhívja a figyelmet arra, hány és hány gyerek és felnőtt hal meg szörnyű módon az ilyen polgárháborúkban, s hogy sokszor egyik harcoló fél sem könyörületes és igazságos (és értelmes), hanem minden csak a hatalomról szól, s csak annak van esélye az életben maradásra, aki vagy gyorsan fut és jól rejtőzködik, vagy a kezében van egy fegyver és megfelelő tárral rendelkezik. Ishmael túlélte, de a családja nem, s a barátai többsége sem, s hiába gyógyult ki, valószínűleg élete végéig megmaradnak a rémálmai. Amit senki se irigyeljen tőle…

4379049_5.jpgA borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezménnyel a Libri Kiadó oldalán!

Tetszett, amit olvastál? Kövess minket a Facebookon is!

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3014682322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darlacko 2019.03.20. 03:18:27

Az ilyen "Egy könyv, amit mindenkinek el kellene olvasnia." ajánló a címlapon mindig a legvacakabb szenzációhajhász fércműveket jelöli.
Fele kamu, a másik felét meg valami ghost writer írta. Interneten sok hiteles dokumentumfilm elérhető ingyen ebben a témában, nem gondolom, hogy ez a könyv megér egy olvasást. Az amolyan gyilokpornó. A jólétben elkényelmesedett fehér ember szereti a lelkiismeretét megnyugtatni, hogy tud ezekről a borzalmakról, érdekli a kérdés, ráncolja a homlokát, sóhajtozik. Közben csak a fiaik által megerőszakolt anyák részénél érez valami izgalmat.
Afrika mindig is ilyen volt, csak Kalasnyikovok helyett lándzsákat használtak egymás irtására.

Bravehearth 2019.03.20. 08:36:56

"Ha nem lenne igaz történet, és nem lenne a reális valóság mögötte, hogy ilyenek nap mint nap megtörténnek a világ szegleteiben, nem biztos, hogy megadtam volna az öt csillagot..."

Tehát biztosan igaz, hiszen a tag elmondta, hogy úgy történt. Igaz, gyerek volt még, évekkel ezelőtt történt, de tuti, hogy úgy történt. Hát persze...
De én mindezt el is hiszem! Simán így történhetett. Épeszű ember épp ezért még abból az irányból sem enged be magához senkit, akkor se, ha az menekül (különösen akkor, ha köztük még van 6 ország és egy tenger)! Aki ott áldozat volt csak, az is ezer veszélyt jelent egy kultúrtársadalomra.
Mellesleg sokat elárul az ott élőkről, amit a lázadókról leír a tag. És azt már posztertől is tudjuk, hogy igaz a történet, hisz elmondta a szerző, hogy úgy történt, tehát alapvetés. Nos, akkor onnan lehetőleg még turistaként sem szabad senkit se beengedni! Befogadni pedig véletlenül sem!

"Egy könyv, amit mindenkinek el kellene olvasnia."

És ugyan miért? Hogy akinek eszébe se tudna jutni az, hogy ilyen semmirevaló vadbarmok is léteznek a bolygón, végre az is izzadtan ébredjen? Hülyeség.

Ezt a könyvet biztonságpolitikai szakértőknek, katonai vezetőknek, történészeknek, kül- és biztonságpolitikáért felelős szakpolitikusoknak célszerű elolvasni. Tanulmányozni és fölmérni belőle, hogy milyen kockázatokat rejt az adott térség és lakói. Ennyi.
És akkor a címről még egy gondolat:

"Gyerekkatona voltam Afrikában, amíg ti játszottatok..."

Hm... Ez most valami szemrehányás? Vagy ettől esetleg több lettél? Szemrehányásnak vérgyenge, ezt rendezze le a néped saját maga odahaza. Ti problémátok. És rossz hírem van: ettől még nem lettél több! Sőt! Jó eséllyel egy nyomorult roncs lettél, szerencsés körülmények között talán élhetsz egy (talmi) normális életet a jogdíjakból, amit a kiadód vagy a mentorod csöpögtet neked! Ha több akarsz lenni, akkor azon gondolkodj el, hogy mi vezetett ahhoz az esztelen és ostoba barbarizmushoz, ami téged és a családodat is kicsinált! És esetleg arról írj valamit. Persze ehhez a memóriánál (és fantáziádnál?) picit többre is szükség lehet a fejedben! Szerintem...
B.

erkölcsi hulla 2019.03.20. 08:38:05

Fogadjuk be ezeket is, mi baj lehet belőle.

arncht 2019.03.20. 08:38:19

Szerintem az elmult idoszaktol eltekintve europa legalabb olyan veres hely volt volt, mint afrika. Aztan epitettunk magunknak egy masik vilagot. Ok is megtehetik epp ugy, mint a vilag masik reszen megteszik. Nem kotelezo a kokorszakban ragadni.

DFK 2019.03.20. 08:38:27

A hibák jól mutatják, hogy nem a főszereplő írta. Amúgy igen, ez Afrika.

Kelly és a szexi dög 2019.03.20. 08:38:34

több, mint 5 évvel ezelőtt jelent meg, de biztos van, aki még nem olvasta...

midnightcoder2 2019.03.20. 08:38:43

És persze ezek a csávók itt a civilizációban nyilván derék törvénytisztelõ polgárokká válnak, és dehogy fognak bekattanni és megölni ezt-azt.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.03.20. 08:38:58

"De a történet mindenképp megérdemli a figyelmet, főleg a mostani időszakban, amikor ezek a gyerekek, immár fiatalokként akár, seregével özönlenek a világ minden tájára"
hat ne jojjenek.maradjanak a szarfeszekben ahova valok.

Bravehearth 2019.03.20. 08:39:04

"Ha nem lenne igaz történet, és nem lenne a reális valóság mögötte, hogy ilyenek nap mint nap megtörténnek a világ szegleteiben, nem biztos, hogy megadtam volna az öt csillagot..."

Tehát biztosan igaz, hiszen a tag elmondta, hogy úgy történt. Igaz, gyerek volt még, évekkel ezelőtt történt, de tuti, hogy úgy történt. Hát persze...
De én mindezt el is hiszem! Simán így történhetett. Épeszű ember épp ezért még abból az irányból sem enged be magához senkit, akkor se, ha az menekül (különösen akkor, ha köztük még van 6 ország és egy tenger)! Aki ott áldozat volt csak, az is ezer veszélyt jelent egy kultúrtársadalomra.
Mellesleg sokat elárul az ott élőkről, amit a lázadókról leír a tag. És azt már posztertől is tudjuk, hogy igaz a történet, hisz elmondta a szerző, hogy úgy történt, tehát alapvetés. Nos, akkor onnan lehetőleg még turistaként sem szabad senkit se beengedni! Befogadni pedig véletlenül sem!

"Egy könyv, amit mindenkinek el kellene olvasnia."

És ugyan miért? Hogy akinek eszébe se tudna jutni az, hogy ilyen semmirevaló vadbarmok is léteznek a bolygón, végre az is izzadtan ébredjen? Hülyeség.

Ezt a könyvet biztonságpolitikai szakértőknek, katonai vezetőknek, történészeknek, kül- és biztonságpolitikáért felelős szakpolitikusoknak célszerű elolvasni. Tanulmányozni és fölmérni belőle, hogy milyen kockázatokat rejt az adott térség és lakói. Ennyi.
És akkor a címről még egy gondolat:

"Gyerekkatona voltam Afrikában, amíg ti játszottatok..."

Hm... Ez most valami szemrehányás? Vagy ettől esetleg több lettél? Szemrehányásnak vérgyenge, ezt rendezze le a néped saját maga odahaza. Ti problémátok. És rossz hírem van: ettől még nem lettél több! Sőt! Jó eséllyel egy nyomorult roncs lettél, szerencsés körülmények között talán élhetsz egy (talmi) normális életet a jogdíjakból, amit a kiadód vagy a mentorod csöpögtet neked! Ha több akarsz lenni, akkor azon gondolkodj el, hogy mi vezetett ahhoz az esztelen és ostoba barbarizmushoz, ami téged és a családodat is kicsinált! És esetleg arról írj valamit. Persze ehhez a memóriánál (és fantáziádnál?) picit többre is szükség lehet a fejedben! Szerintem...
B.

Zsuzsi25 2019.03.20. 08:39:11

@darlacko: pontosan. Amugy engem nem erdekel hogy mi tortenik Afrikában, az viszont igeny ha afrikai szarmazasuak molesztalnak/eroszakolnak noket ertékes europai noket

FikkFakk 2019.03.20. 08:39:18

"Gyerekkatona voltam Afrikában, amíg ti játszottatok..."

Maris lelkiismeret furdalasom van, mert a kontinens, ahova szulettem, nem egy vallasi vagy torzsi haboruk dulta tragyadomb.

De nem baj, importaljuk ezt a sok ertekes embert, a cultural enrichment majd ezt a kontinenst is azza teszi.

Nyulak lezúzása 2019.03.20. 08:39:34

Olvasd el inkább az 1984-et, abból mindent megtudsz az emberi gonoszságról egyéni és intézményesült változatáról egyaránt, ráadásul annak még irodalmi értéke is van.

Nancsibacsi 2019.03.20. 10:48:54

Jöjjön ide, tárt karokkal várjuk - ja, nem.

Willkommenskultur 2019.03.20. 10:49:04

Egy sorosista erzekenyito mu.

A nemetek elmentek mar autoval az osszes afrikai gyerekkatonat begyujteni? Vagy inkabb most lapatoljak ki a mar bejutott firgeket?

Hm?

Konyvtaroslany 2019.03.20. 10:49:15

@Bravehearth: _Elképzelhető_, hogy nem szemrehányás, hanem csak azért mondja, hogy kronológiailag be tudja tájolni az olvasó a saját életkorához viszonyítva, de nekem is feltűnt ez a mondat. Nem túl szerencsés megfogalmazás. Írásban nem jön át a hangsúly.

Bravehearth 2019.03.20. 11:26:07

@Willkommenskultur: "A nemetek elmentek mar autoval az osszes afrikai gyerekkatonat begyujteni? Vagy inkabb most lapatoljak ki a mar bejutott firgeket?"

Dehogy mentek! Azoknak is csak a büdös nagy pofája jár! Sehova se mentek, se a fekákért, se az alibiszírekért. Sőt! Még azt sem akarják átvenni, akiért pedig hosszú évekig tüntikéztek! Az az 'ahmedhá' még mindig itt aszalódik, mert se a ciprusiak, sem azok a nagyon 'ajrópéer' németek nem akarják ezt a remek erőforrást átvenni. Pedig már a 'kiccsalád' is merkelisztánban pihikézik. Csak ki tudta tolni valaki a tolókocsis muttert az ígéret földjére! S láss csodát! Ott sem kérnek belőle. Meglepő, mi? Ja, nem...

index.hu/belfold/2019/03/20/ahmed_h_kitoloncolas_idegenrendeszeti_orizet/

@Konyvtaroslany: "Elképzelhető_, hogy nem szemrehányás, hanem csak azért mondja, hogy kronológiailag be tudja tájolni az olvasó a saját életkorához viszonyítva..."

Természetesen elképzelhető. Az is elképzelhető, hogy a a Wehrmacht csak rosszul informált és türelmetlen turisták lelkes csoportjaként rohant el Párizsba várost nézni... Elképzelhető, csak nem valószínű és a tények sem támasztják alá. Szerintem...

"...de nekem is feltűnt ez a mondat. Nem túl szerencsés megfogalmazás."

Ezzel már inkább egyetértek. A 'nem túl szerencsés' helyett én inkább a 'provokatív' és a 'kontraproduktív' jelzőkkel illetném.

"Írásban nem jön át a hangsúly."

Igazad van. De ezzel egy írónak (vagy a kiadónak) tisztában KELL lennie! Ha ennek tudatában adták ezt a címet a könyvnek, akkor ostobák és/vagy dilettánsok.
B.

szepipiktor 2019.03.20. 11:37:59

Cenzúrázod a posztot? Hiteltelen így az egész...

darlacko 2019.03.20. 14:47:08

"Egy könyv, amit mindenkinek el kellene olvasnia." - az afrikaiaknak meg alapfokú általános iskolai tankönyveket kellene olvasgatni, majd a következő generáció olvasgathat már gimnáziumi könyveket is, a harmadik generáció meg esetleg egyetemre is járhat, akkor talán egymás gyilkolása helyett találnak már elfoglaltságot, termelnek valami hasznosat, építenek maguknak egy élhető társadalmat. Akkor majd nem abban látják a jóléthez vezető utat, hogy átbumliznak a sivatagon, lefizetnek valami ember csempészeket, aztán áthajókáznak Olaszországba, ott meg várják a segílykét.

Visceroid 2019.03.20. 15:38:46

Jó, igen, tudjuk, be kell fogadnunk az egész afrikai kontinenst, mint "menekülteket". Meg volt a napi migránsposzt, meg hogy "afrikábanmindenszar (ami azért annyira nem igaz, mert Afrika nagy hely)". Lapozzunk.

gigabursch 2019.03.21. 09:24:15

Ezt sem fogom elolvasni.
Kulturmakik háborúja egymás ellen.
Messziről jött ember bármit mondhat.
süti beállítások módosítása