Jóga kézikönyv: összhangra tanítás egyszerűen, közérthetően

2019. március 23. 06:32 - Carbonari

Könyvajánló - Jasmine Tarkeshi: Jóga a testnek és a léleknek kézikönyv

jasmine.jpgKevesebb stressz, jobb közérzet, béke - ennyit, 
és nem többet ígér a kézikönyv írója e kötet 
fellapozójának. Kifejezetten kezdőknek összeállított 
jógagyakorlatokról ejt szót és rajzolja le közérthetően 
azok kivitelezését, hogy értelmezési hiányosságok 
miatt senki se akadjon el a gyakorlatok végzése közben. 

Az Alexandra Kiadó igényes, magas színvonalú kötetet bocsátott ki a jóga iránt érdeklődők számára Jasmine Tarkeshi Jóga a testnek és a léleknek kézikönyv címmel. A mű kifejezetten kezdőknek kínál egyszerűen megérthető magyarázatot arról, hogyan kell kivitelezni a gyakorlatokat és miért érdemes a jógába, mint testmozgásba energiát fektetni. Számtalan helyen értekezik arról, hogy a test egysége, a lélek kisimulása és a környezet milyen összhangba képes kerülni a gyakorlatok során, amelynek békéje, nyugalma tovább mutat a mindennapok taposómalmán.

Tudtad?
A jóga kifejezés szó szerinti fordítása: igába hajt, összeköt, de jelent diszciplínát is.

A kötetben könnyű pózok és irányított meditációk sora található. A kezdőket szelíd, kíméletes módon vezeti be a jóga rejtelmeibe, de nemcsak szimpla kezdők veszik hasznát ezeknek az alapvető jógapózoknak, légzéstechnikáknak, meditációknak, hanem a legtöbb sportfajtából testtömegük miatt kizárt, nagyon elhízott egyéneknek is - megfelelő erőfeszítés, kitartás esetén - megváltást jelenthet az addigi mozgáshiány kiváltotta nyűgökre.

Jasmine Tarkeshi megítélése szerint a jóga jótékony hatásai

- Kívül-belül erős test
- Nyugodtabb elme, kevesebb stressz
- A közösség érzése
- Erősebb összpontosítás és tisztánlátás
- Önfelfedezés
- Megváltoztathatjuk a világot

Az illusztrációkat elnézve döbbentem rá, hogy a gyakorlatok jó részét ismerem - akkor is, ha tudomásom szerint sosem jógáztam még. Több alaphelyzet beépítésre került a különféle fitnesz gyakorlatok közé, leggyakrabban a nyújtás témakörébe. Így még nagyobb kedvvel lapozgattam oda-vissza a kötetben, belekaptam itt, megcsodáltam ott, értelmeztem az olvasottakat amott, nyújtogattam a testem emitt, figyeltem a légzésemet, próbálgattam a pózokat, sokat kuncogtam, hogy na, kezdjük elölről, hadd látom, hogy is van pontosan az a testhelyzet? Ja, hogy így.. na, csináljuk csak! 

Szükséges eszközök

- Jó minőségű matrac (jógamatrac) (ez mindenképpen)
- Jógatéglák
- Jógaheveder
- Hengerpárna
- Takaró
- Meditációs párna
- Zene
- Füstölő
- Aromaterápia
- Kényelmes, testhez álló öltözék

Olyan kevés eszköz kell (eleinte) hozzá, csak egy kicsi hely a szobámban, egy jóga matraccá kinevezett - amúgy borsos árú, nem tapadó - meglévő tornaszőnyeg, és elhatározás a tenni akarásra. No meg nyugalom. Az utolsó kettő nagyobb és nehezebben megszerezhető kincs, mint bárki gondolná: nem lehet megvenni. De meg lehet szerezni, és éppen - akár - a jóga által. Ugyanis ennek a tevékenységnek megvan az az áldásos tulajdonsága, hogy minden különösebb görcsös akarat nélkül harmóniába képes hozni a testet és a lelket az őket körülvevő környezettel. Kisimulnak a homlokráncok, elcsitulnak a gondolatok és csak létezik az ember. Tudod, mekkora szó ez: csak létezni?

Jasmine Tarkeshi jasmine1.jpgA szerző a San  Franciscóban és New York Cityben működő Laughing Lotus Jógaközpont társalapítója és igazgatója, amely egyedi Lotus Flow jógaórákat, valamint irányított meditációs és oktatói képzéseket nyújt. Jasmine 20 éve elismert profi jógaoktató, több kiadványban, köztük a Yoga Journal, az Elle, a The New York Times és a San Francisco Chronicle hasábjain is szerepelt. 

A jóga messze túlmutat a matracon végzett gyakorlatokon, szögezi le Jasmine Tarkeshi, és nem is statikus, hanem ahogy gyarapodik testünk, elménk a módszertől, úgy teljesednek, növekednek velünk együtt a gyakorlatok is. A szerző a műben az alapokon túl bevezeti az olvasót az öngyógyítás művészetébe is, hogy a végén igény esetén bárki képes legyen a gyakorlatokon, légzéstechnikán, meditáción keresztül tudatosabb életmódot megélni. "Mindössze erre a könyvre lesz szükségünk, hogy megkezdjük az utazást a jobb egészség, a nagyobb boldogság és a lelki béke felé."

Izgalmas ígéret, nem? A test és az elme egysége, harmóniában környezetével.
Hajrá!

jasmine2.jpg

 

Köszönöm a lehetőséget az Alexandra Kiadónak! A könyvet a borítóra való kattintással elérheted.

Tibeti könyv életről és halálról


Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9314698494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása