Fénytörés

2019. április 16. 00:08 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Dora Craiban: Fénytörés

A tizennyolc éves Helena, akinek már hét fiatal fiú kiontott vére szárad a lelkén, Oregon államban kóborol, új áldozatot keres. Súlyos balesetet szenved, s ezáltal sorsa váratlan és sokáig önmaga számára is érthetetlen fordulatot vesz. Az évszázadok óta titkolt képességekkel rendelkező Raven család fogadja be...

production_1517423298693-9f28eo1fin7-aa76a4a0abbd6fe570b348420d50bae8.jpg

A tizennyolc éves Helena egy sorozatgyilkosság lelki terheinek súlya alatt roskadozva kóborog a világban, kényszeresen keresve újabb áldozatát. A hontalan és otthontalan árvalány eddigi élete abból állt, hogy fiatal fiúkat magába bolondított, hozzájuk költözött, majd a benne lakozó szörnyetegre hallgatva, meggyilkolta őket. Mielőtt a szörnyetegtől szabadulhatna – talán szerencséjére – súlyos autóbaleset éri, amitől sorsa váratlan és sokáig önmaga számára is érthetetlen fordulatot vesz. Földöntúli és évszázadok óta titkolt képességekkel rendelkező Gyógyítók családjába kerül. A három testvér közül Jeremy, a Látó, még őt is képes manipulálni annyira, hogy ne úgy folytassa életét, ahogy a szörny kívánja. Ehhez persze nem elegendők a csodatevő Raven család rendkívüli képességei. Kell valami más is: Helena életében először szerelmes lesz. 

Helena teljesen ismeretlen terepre téved, amikor megismer és megszeret embereket. A három különleges testvér, a ház, ahol élnek, de leginkább a lány gondolatai és érzelmei: ezek vannak a regény középpontjában. Persze az életük nem ilyen egyszerű, és hirtelen belecsöppennek egy, a Gyógyítók és a Boszorkányok között évszázadok óta húzódó háború közepébe...

Dora Craiban, vagyis Papp Dóra egyik első regénye ez, ami magán hordozza az elsőkönyves hibákat, sok esetben rettentően túlírt, de mégis áraszt egy egyedi, különös hangulatot. Maga a világ érdekes, és nagyon szívesen olvasnék ebből a világból más történeteket is, az pedig külön pirospont, hogy bár Helena érzelmei állnak a középpontban, ezeknek a nézőpontjából ismerünk meg mindent, mégsem vitte túlzásba ezeket, az ő helyzetében (és korából fakadóan is) teljesen érthető és hiteles gondolatokat olvashattunk.

Papp Dóra, vagyis Dora Craiban

Amit sokan talán a gyengeségének tartanak a könyvnek, szerintem épp az az erőssége: kiszámíthatatlan, és a főszereplők tettei, gondolatai egyaránt tükrözik a bölcs hozzáállást, a dolgok átlátásának, megértésének képességét, és a gyerekességet. Szerintem ettől lesz élő és igazi, hiszen az ember nem csak ebben a korban, de szerintem mindig ilyen. Bizonyos kérdésekben és döntéseknél rendkívül előrelátó, más kérdésekben pedig elképesztően gyerekes.

Egy biztos, nem egy leányálom ez a regény, és a felütése is nagyon erős. Nem való mindenkinek, és nem mindenki tud megbirkózni azzal a mérhetetlen zavarodottsággal, ami a főszereplőt jellemzi. Erős és egyedi hangulatú könyv, ami magával tud ragadni, ha jókor veszed a kezedbe.

A könyvet az Atlantic Press családhoz tartozó Aba Kiadó adta ki, a borítóra kattintva elérhető közvetlenül a kiadótól.

Egy magyar disztópia, amit olvasnod kell!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr10014763618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.