Amikor a Hold kínai gyarmattá válik...

2019. április 18. 07:01 - GReni

Könyvajánló - Kim Stanley Robinson: Vörös Hold

"A Vörös Hold a New York Times bestseller-szerző
Kim Stanley Robinson legújabb nagyszabású története
a világűr felfedezéséről és a politikai forradalmakról."

f525c7eb3496dd7bb3783f92fbd402a6.jpg

Kim Stanley Robinson Vörös Hold című regényében harminc évvel járunk előrébb. A szerzőtől már megszokhattuk, hogy az űrbe repít minket történeteivel, ahol politikai forradalmak dúlnak. Kína teljesen ráállt a fejlesztésre, megtisztítja a nagyvárosok levegőjét és virágzik a gazdasága. Ennek is köszönhetően sikeresen meghódította a Holdat és aktívan dolgozik a kolonizáláson. Számos építkezés, bányák, édenek, de azért USA is próbálja mutatni a világ felé, hogy aktívan kiveszi a részét, ezért akadnak telepeik nekik is.

Alakulóban van a G2-nek nevezett nagyhatalmi rendszer, ahol a két nagyhatalom hatalomra lép. Kínáé a fejlesztés, USA pedig hozza már bejáratott fogyasztói társadalmat és eszerint épülnek a dolgai a Holddal kapcsolatosan is.

"A Hold olyan, mint egy miniatűr Hongkong egy hatalmas Tibetben."

A Földön és a Holdon is megvannak a szabályok, így a politikai játszmák is. A történet ott kezd megkavarodni, amikor megérkezik a Holdra Fred Frederick, aki egy svájci cégnek dolgozik és az a dolga, hogy egy kvantumkommunikációs eszközt vigyen a kínai Holdi Természettudományos Alapítvány számára. Az átadás balul üt ki és végül szemtanúja lesz, amint egy kínai pártfunkcionárust megmérgeznek. Szegény Frednek esélye sincs: kirobbant egy nemzetközi válságot. A srác amerikai állampolgár, kínai felségterületen, elsőrendű vádlottként menekülőre végül fogja.

astronaut-4106766_960_720.jpgA történetet három szereplő történetén keresztül ismerjük meg, Fred az első, majd jön Ta Su, aki híres műsorvezető és első alkalommal jár a Holdon, itt tervezi következő műsorát felvenni. Kettejük találkozásának az lesz a vége, hogy Ta Su segít Frednek meglépni a Holdról, visszacsempészi őt a Földre. Közben bekerül a képbe a kínai pénzügyminiszter lánya is, aki sokak figyelmét felkelti, ráadásul, amikor illegálisan terhes lesz, Csan Csinek is vissza kell térnie fű alatt a Földre. Ezzel együtt már két utasa lesz Ta Su-nak. És azt követő események minden megváltoztatnak a Földön és a Holdon egyaránt.

A szerző szépen építi fel a regényt. Az elején rengeteg információt kapunk erről a különös világról, tökéletes sci-fi, érdekes karakterekkel. Utána már inkább átmegy thrillerbe, emiatt kicsit szomorú is voltam. Vannak nagyon pörgős részek, de sajnos olyan fejezetek is voltak, amik nekem kicsit vontatottak voltak.

Viszont, ami pozitívum, hogy a regény számos témakört érint. Van itt kvantumelmélet, kínai történelem, kapitalizmus, bolygó eredet és rengeteg izgalmas jövőbeli technológia. Ami nagyon tetszett, ahogy a szerző leírja a holdi tájakat. Annyira jól fogalmaz és írja körül, mintha ő maga is járt volna ebben az elképzelt világban. És muszáj megemlítenem az imádnivaló MI-t, aki szintén fontos részévé válik a történetnek.

kim_stanley_robinson_voros_hold_b1-001.jpgA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Mi történne, ha a globális felmelegedés hatására a világ nagyvárosai víz alá kerülnének? Kattints a szerző korábbi regényéért!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6914640900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása