Felnőtté válni ciki, de egy nyomozás segíthet

2019. április 19. 06:04 - Carbonari

Könyvajánló - Robert McCammon: Egy fiú élete

p1120360.JPGFelnőtté válni ciki, gyereknek lenni jobb. 
A kornak királyabb történetei, mágiái, álmai és vágyai vannak, 
mint a mindezeket elvesztett, hormonzavaros önállóságnak. 
Legalábbis erre a konklúzióra jut Robert McCammon az 
Egy fiú élete című könyvében. 
Plusz megspékeli a történetet egy gyilkossággal. 

A Fumax Kiadó egy eredetileg 1991-ben megjelent történetet fordíttatott le magyar nyelvre és jelentetett meg Robert McCammon tollából, Egy fiú élete címmel. A szerzőről annyit érdemes tudni, hogy csikófogait már régen elhullatta (1952-ben született), mai napig is ír. Magyarul eddig egy műve jelent meg, a Csak az enyémet címmel, ez a második hazánkban megjelenő kötet. Mesterei Ray Bradbury, David Almond, művei pedig jelentős díjakat nyertek. A nyolcvanas években a legnagyobbak közé tartozott, nevét egy lapon emlegették Koontz-cal, Kinggel. 

A történet, az Egy fiú élete, tartalmaz gyilkossági szálat, mágiát, misztikumot, de alapvetően semmi egyébről nem szól, mint egy kisfiú életéről: különböző fejezetekben egyes szám első személyben egyre csak egyre a gyerekkor varázslatáról szólnak a betűk. Cory Jay Mackenson 1964-ben 12 éves. Átlagos termetű, sovány, esetlen kölyök. Kíváncsi, minden érdekli, és sikertelenségeit kompenzálandó, írással foglalkozik. Hiszen nem mindenki lehet vezéralkat, győztes testben és fejben, de valamiben muszáj jónak lennie. Cory életében ezt a missziót teljesíti be az írás.

robert-r-mccammon.jpgA szerző, Robert McCammon

A helyszín Zephyr, egy dél-alabamai 1500 lakosú, isten háta mögötti, vidéki település, amely tipikus helye az akkori amerikai élet produkálta korrajznak is: hiszen a feketék ekkor még elszeparáltan élték életüket, de már kezdenek mozgolódni, a könnyűzene ekkortájt kezdte elnyerni mai fontosságát társadalomformáló erejét illetően, a nagy háborúk (II. világháború, koreai háború) már feledhető távolságban, a vietnami konfliktus amerikai beavatkozással súlyosbított küzdelme pedig még pár hónappal odébb van. 

A fiú és apja egy gépkocsit látnak belehajtani a közeli tóba, amiről kiderül, hogy nem is baleset, hanem a sofőr már holtan került be az ülésbe. Az apa a mentés kétségbeesett folyamata során döbben erre rá, ami hosszú időre zaklatottá teszi. Miközben Cory megpróbálja megérteni apja lelkiállapotát, ezernyi apró dolog történik vele fejezeteken keresztül, ami egy ilyen fiatal kamasznak még óriási cselekedeteknek számít: felfedezi, de még inkább rácsodálkozik a másik nemre, voodooval szembesül, kisvárosi, mindenféle lényeges és lényegtelen, fontosságát vesztett titkokra jön rá, bűnözők jellemző vonásai alakítják gondolatait, vándorló vurstli, amit csak akarsz. Pedig a fiú nem akar túl sok mindent: szeretne egy biciklit, minél kevesebb tanulással megúszni az iskolát, domborítani a sportban, mellesleg megmenteni a világot, ilyenek. Mint minden tizenéves, aki horrorfilmeken, westerneken nő fel. És persze, közben nyomoz, hogyan kerülhetett be a holttest abba az autóba... mert lassan az apja mentális egészsége és saját élete is kockán forog.

kleinheincz.JPGFordította: Kleinheincz Csilla

Kinek javaslom a könyvet olvasásra? Aki szereti Stephen Kinget, Dean R. Koontz-cot, Neil Gaimant, az nagyon fogja értékelni ezt a vaskos művet. A verekedő osztálytársak, a folyóban élő szörny, a fiú nyomozása, a korabeli társadalmi korrajz, kapcsolatrendszer, és a fiú apját álmaiban hívogató halott férfi, akit amúgy a kutya sem keres hivatalosan, páratlan feszültséget teremtenek a műben. Nemhiába lett megjelenése idején Bram Stoker és a World Fantasy-díjas a kötet. Minden fejezet egy-egy történetet dolgoz fel, amelyek önmagukban is  megérnek egy (misét) olvasást, de a thriller szál bedolgozása külön izgalmat jelent. Cory átlagos mindennapjai első blikkre hangsúlytalannak tetsző bölcsességekkel vannak kipárnázva, sokszor észre sem veszi az olvasó, csak amikor eljut az agyáig a betűk jelentette értelmezés, hogy hoppá, várjunk csak! És szépen újra elolvassa a sorokat. Apám, ámul el az ember, de nagyon ott van ez a mondat...

elet_3.jpg

A kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Kis Dög, vérszomjas és kegyetlen. És még csak 12 éves. Nézd csak meg!

Lemaradtál a Kis Dög előző részéről is? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7014766122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása