Hűvös Anglia forró titkokkal, szenvedélyes viszonyokkal

2019. május 12. 06:50 - Carbonari

Könyvajánló - Penny Vincenzi: Bizalmi kérdés

penny2.jpgAz Alexandra Kiadó a tavaly elhunyt brit író, Penny Vincenzi romantikus könyvét hozta el olvasói számára, Bizalmi kérdés címmel. Akik ismerik a szerző neve mögött meghúzódó életművet, pontosan tudják, hogy neve együtt említhető a másik nagy brit íróéval, a hazánkban is sikeres Rosamunde Pilcherével.

Anglia, teljesen más társadalmi berendezkedésű, mint ami nálunk dívik: ahol még a Sir-nek és a Lady-nek valódi jelentősége van, ahol a sznobizmus ugyanúgy dívik, mint az első bálozó kisasszonyok királyi udvarban való bemutatása, ahol a szakszervezet meg a munkáltatók, és a parlament két háza csak merednek egymásra, ahol ugyanúgy vannak szegények és gazdagok, mint bárhol, és ahol a társadalmi kasztok átjárhatósága nem mindig akarat kérdése, bár néha a pillanatnyi vágy és szenvedély ledönteni látszanak a falakat, de  vajon mire és mennyire elegendőek?

Tom Knelston alacsony származású, fiatal, baloldali ügyvéd, politikai ambíciókkal. Mindenesetre, amikor a kékvérű, elkényeztetett Diana Southcott először megpillantotta őt, éppen derékig járt a ...khm... szarban. Lehet-e közöttük valami? Főleg, hogy mind a ketten házasok, mire igazán felfigyelnek egymásra. Dianának tulajdonképpen semmi más álma sem volt, mint az udvarban való bemutatása után jó nevű, jóképű, arisztokrata férjet fogni, ami sikerült is, de hajlandó-e megfizetni a csillogás árát? Megelégszik-e a vidéki Anglia udvarházaival London pezsgése helyett? 

Penny Vincenzi (1939-2018)
penny.jpg


Brit író. Családi titkokban és románcokban bővelkedő könyveiből, amelyekben rendszerint erős női karakterek kaptak szerepet, több mint hétmillió példány kelt el világszerte. Magyarul is megjelent legnagyobb sikerei közé tartozik a Boldog idők, a Botrányos szerelem és a Szépséges örökség.

Forrás: 24.hu

Alice Millernek és Jillie Curtisnek eszük ágában sincs férjet fogni, ők karrierre vágynak. Alice ápolónő, Jillie orvos szeretne lenni. Vajon megtalálják a boldogságukat? És megváltozik-e a véleményük a férjhez menésről? Ned Welles elismert sebész édesapja kívánságával ellentétben gyerekorvosként képzeli el a jövőjét, egy sötét titok azonban beárnyékolja az életét, és rettegéssel tölti el a mindennapjait. Talál-e megoldást a problémájára, és képes lesz-e meghozni azt a döntést, amit elvárnak tőle? Mi lesz a csodás nap értelme, ami csak arra jó, hogy megázzanak benne? Vajon miért  lett a kötet címe Bizalmi kérdés?

Vaskos, igényes kivitelezésű kötet, magas irodalmisággal megírt, kifejezetten érdekfeszítő könyv az élet mulandóságáról, a benne történtek kiszámíthatatlanságáról, tévedésekről, titkokról és szenvedélyekről, amelyek mind-mind elmúlnak idővel, de akkor, ott minden sóhajnak, minden elhallgatásnak, minden elkapott pillantásnak és minden kimondott szónak jelentősége van. Szóval, olyan a mű, mint az élet: hullámhegyek, hullámvölgyek. A karakterek árnyalt kidolgozása, a szereplők életében bekövetkező események felállításának fontossági sorrendje mind árulkodik a szerző kiváló életismeretéről. Olyan ember, aki tudja, mi mennyit ér és minek mennyi jelentőséget érdemes tulajdonítani. Nem tévelyeg sorskérdések között, hanem ha kell, átvágja azokat, mint Nagy Sándor a legenda szerint.

Megítélésem szerint nálunk méltatlanul kevesen ismerik a szerző munkásságát, holott feszültségkeltésben, romantikában, váratlan fordulatokban bővelkedő történetei megérdemlik, hogy az első között említődjék a neve a romantikus irodalom nagyságai között. 

penny1.jpg

 

Köszönöm a lehetőséget az Alexandra Kiadónak! A könyvet a borítóra való kattintással elérheted.

Jóga kézikönyv: összhangra tanítás egyszerűen, közérthetően.

Kövess minket Facebookon!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3814808736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2019.05.12. 10:55:34

A szerző nagyon csinos, nagyon Penny és nagyon angol. Az Úr és a Hölgy azért a magyar nyevlben sem egy súlytalan akárni.
süti beállítások módosítása