Az Olimposz hősei 5 - Percy parkolópályán

2019. május 21. 00:02 - Carbonari

Könyvajánló - Rick Riordan: Az Olimposz vére

olimposz.jpgVéget ért egy ifjúsági regény sorozat,
Rick Riordan Az olimposz hősei című öt részes munkája. 
Hogy ki mit várt a négy rész után, azt lehetne ragozni, 
de hogy egészen más fordulatok következtek be, 
mint azt a legtöbb rajongó sejthette volna, tuti.

A Könyvmolyképző Kiadó Kaméleon könyvek sorozatában jelent meg Rick Riordan Az Olimposz vére című műve, amely az Olimposz hősei sorozat ötödik, lezáró része. A rajongók már nagyon várták, különösen azért, mert a kívánatosnál hosszabb idő telt el a negyedik rész után, sokaknak újra is kellett olvasnia az előző részt, hogy képben legyen a friss magyar fordítással.

Apropó, fordítás. Másnak adták ki a munkát, mint eddig, akinek poénjai fordításban nem mindig jöttek ki, illetve az egyik szereplő nevét Fekete Péterről Blackjack-re változtatta, a másikét Connor Ellop – Stoll összefüggésben láttuk viszont, ami nagy megütközést keltett az olvasókban. Sokan eleinte csak kapkodták a fejüket, mire a két név azonosságát megfelelő személyre tudták ráhúzni. Persze, ez csak egy bosszantó malőr, a cselekmény egészét tekintve sok jelentőséget nem kell neki tulajdonítani.

De a tartalom! Egészen más, mint az eddigiek! Először is Percy marginalizálódik a történetben, egészen kis részek szólnak róla, és így Annabeth is kevés figyelmet kaphatott, kettejük együttese - bizonyára nem véletlenül - csak partvonalról látszódott. Természetesen, ha az írói szándék valakiket, akik eddig nagy hangsúlyt kaptak, háttérbe tol, kellenek mások, akikből viszont első vonalbeli hősöket képez. Ebben a regényben Nico és Reyna gondolataikat ismerhettük meg, amelyek egészen üdítőek és új megközelítési módot tesz lehetővé az eddigi részekhez képest. 

rick1.jpgA szerző, Rick Riordan és könyve

Rick Riordan első osztályú író feszültségteremtés ügyében, hőseinknek természetesen mindig és mindent csak kellő számú bonyodalom útján lehetséges megoldani, de hát istenem, az az istenek, nincs ezzel semmi baj sem. Különben is, miről szólhatna egy ifjúsági regény, ahol az akció, a lovagbecsület, a szerelem, a humor és ezeknek megfelelő bázisú elegyítése elengedhetetlen? A karakterek szerethetőek, még bukdácsolásuk is aranyos helyenként. Vannak gyenge láncszemek a történetben, például hihetetlennek tűnik számomra, hogy ennyi viszontagság után senki sem veszíti életét, mert valami mindig történik az utolsó pillanatban, ha más nem, deus ex machina, de ezt is betudtam annak, hogy ötven sok éves fejjel minek kell nekem ifjúsági regényt olvasni.

Lezárult tehát a sorozat, ahol Jászon, Percy, Leo és a többi félisten utazott megmenteni a világot Gaia követőivel szemben (bár az a tíz oldal, amiben Gaiat lezárja... khm..), miközben elfeledett isteneket fedeztek fel és igyekeztek nekik helyet csinálni a mában. A párok továbbra is párok vagy nem, sok karakterben pedig benne van egy új sorozat ígérete (Leo, Nico például). A lényeg, hogy ebben a kötetben is benne van mindaz, amiért a rajongók szeretik Rick Riordan sorozatait: feszültség, kaland, érzelmes pillanatok, világ megmentése, istenek, félistenek, misztikum, pörgés, humor, szerethető karakterek, küzdelem, harc, szenvedély és váratlan megoldások. Várjuk a következő lefordított sorozat kiadását!

Utolsónak, de nem utolsó sorban megosztom veletek azt a tényt, hogy a moly.hu-n a molyok értékelése alapján ez a mű az 56. legjobb fantasy könyv, és a 90. legjobb kortárs kötet - ez azért már döfike, nem igaz?

olimposz1.jpg

 

 

Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó oldalán, ahol lehetőségetek van beleolvasni is a regénybe.

Kövess minket Facebookon is!

Szereted a pszichothrillereket? Kattints!
A szeretet és árulás traumája - érdekel? 

A királylány, akinek nincs szíve - ez is a Könyvmolyképző kiadványa!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4214810674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása