Ősi, veszélyes történetek, melyekkel előcsalhatunk egy sárkányt

2019. június 06. 00:23 - GReni

Könyvajánló - Kristen Ciccarelli: Az ​utolsó namsara (Iskari-trilógia 1.)

Ősi, elfeledett, veszélyes történetek, sárkányok, melyek felégetik a birodalmat,
az Iskari, a halálhozó, akinek feladata, hogy levadássza a sárkányokat,
akik az emberek vesztét okozzák.
De van egy titka:  az ősi történeteket használja, hogy előcsalja őket,
és most elindul, hogy a valaha volt legnagyobb sárkánnyal végezzen...

ashakozu.jpg

"Asha egy történettel csalta oda a sárkányt."

Ezzel a mondattal kezdődik Kristen Ciccarelli debütáló regénye, Az utolsó namsara, mely az Iskari-trilógia nyitókötete. Már a borítóba beleszerettem, az első mondat után, pedig izgatottan vártam, milyen különleges világba kalauzol el a szerző.

A regéken keresztül megismerjük a regény helyszínének, ennek mágikus lényekkel teli birodalomnak, Firgaardnak a történetét, legendáit. Megtudjuk, hogy az idők kezdetén élt Namsara, akit az Ősisten égből és lélekből formált, telve volt szeretettel, nevetéssel. De a világban szükség van egyensúlyra, így a fiú mellett megjelent a lány, ő volt Iskari, akit vérből és holdfényből formált, ő lett a halálhozó, a pusztító. Sötétség nélkül nincs fény.

map.jpgIllusztáció: Elsa Kroese, forrás: www.kristenciccarelli.com

Firgaard népe sokáig élt békességben, ám egy napon háború tört ki. A háborúból győztesen kikerülő drakszorok azóta is kiváltságosként élnek, míg a vesztes félnek, a szkráloknak rabszolgasors jutott. Rengeteget mesélték a régi regéket, ám a mesélők rejtélyes módon megbetegedtek és meghaltak. Ráadásul a sárkányok is a nép ellen fordultak. Ezeknek eredményeként az uralkodó betiltotta a meséket és parancsba adta, hogy az összes sárkányt le kell vadászni. 

A regény során a régi idők meséi és napjaink váltakoznak, melyeket mind Asha mesél el nekünk, aki a király lánya. De nem ez a legfontosabb ismérve, amiért nevét is félik az emberek, ő az Iskari. Azután kapta ezt a nevet, hogy nyolc évvel ezelőtt a birodalomra hozta az Őssárkány, Kazu haragját, mely számos ember életét követelte, köztük a királynőét is. Kazu tüze majdnem őt is megölte, de a lány túlélte a támadást és mára a legrettegettebb sárkányölővé vált, és megkapta apjától az Iskari nevet.

Közben a történelmi áttekintés mellett kapunk egy szeletet a birodalom politikájából is. Nem mindenkinek tetszik a sárkányok lemészárolása és a rabszolgatartás, ám a király próbálja megnyeri őket is magának, így otthonukba, Bozótföldre küldi fiát, hogy megbékítse őket (bár inkább csak el akarta takarítani az útból, mert rengeteg zűrt okoz a srác). Aztán ott van a közvetlen veszély is Jarek, aki katonai parancsnoka és sajnos a sereg inkább hű Jarekhez, mint hozzá, ezért neki ígérte Asha kezét. 

A lány életében azonban adódik egy rendkívül veszélyes lehetőség, hogy kibújjon a kézfogó alól. Hosszú idő után újra látták Kozut, apja pedig üzletet ajánl neki: ha elhozza az Őssárkány fejét, nem kell hozzá mennie az aljas, kegyetlen Jarekhez.

A világ nagyon érdekes, izgalmas és elég ijesztő, kegyetlen, amit felvázolt a szerző. A sárkányok gyilkolása elsőre nagyon durva, pláne, hogy a fejüket aztán tálcán kínálják a királynak. Azonban az tetszik, ötletes, hogy ősi meséket suttogva a sárkányok előcsalogathatók. Nyilván az a része már nem olyan buli, hogy akkor halálos mérgű tüzet képesek lehelni az emberre, mert a történetektől erősebbek lesznek. És az sem hangzik jól, hogy a regélés megmérgezi és szép lassan megöli a mesélőt.

az_utolso_namsara.jpgIllusztráció: Judit Mallol

A kötet eleje érdekes, aztán jön pár tucat kissé vontatott oldal, amikor kapunk mindenféle történetmorzsát, de kb a felét nem értjük. Aztán beindulnak a bonyodalmak, amikor Asha testvére, Dax meg akar menteni egy rabszolgát a kivégzéstől. De nem akármilyen rabszolga! Torwin kissé szemtelenül viselkedik, ráadásul úgy tűnik, mint akit nem érdekelnek a törvények, de ő az egyetlen, aki eléri, hogy Asha ne csupán egy sötét szívű fegyvernek érezze magát, hanem meglássa önmagában az embert, a nőt.

Aztán látomások kezdik el gyötörni a lányt és kezdi megkérdőjelezni a régi történetek igazságtartalmát, azt hogy ki is ő valójában, helyes-e amit tesz, és végül már mi sem tudjuk, hogy ki a jó és ki a rossz. Innentől végre elkezd újra érdekes, izgalmas, pörgős lenni a sztori. Bár a vége picit összecsapottnak érződött számomra, bőven rendelkezik a regény hibái ellenére is annyi pozitív értékkel, hogy várjam a történet folytatását.

hungarian_thelastnamsara.jpegKöszönöm a lehetőséget a Maxim Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó oldaláról, kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!

Az igazság a bőröd alatt van...kattints!

Főkép: Asha and Kozu, Dark and Beautiful Art

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4214861990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása