Hová lettek az eltűntek?

2019. június 19. 00:06 - GReni

Könyvajánló - Emma Rowley: Hová lettek az eltűntek?

Kate egy telefonos segélyszolgálatnál önkéntes. Egy nap jön egy hívás egy rémült lánytól, aki azt üzeni a szüleinek, hogy jól van, de ne keressék. Majd Kate rádöbben, hogy a vonal túlsó végén két éve eltűnt lánya van, de a hívás véget ér...

hbg-title-9781409176220.jpg

2017. május 13-án, az érettségije előtt a 16 éves Sophie Harlow eltűnt. Gyanús körülmények híján a rendőrség szőkésnek minősítette az esetet. Két év telt azóta a szörnyű nap óta. A történet narrátora, Kate, a lány anyja azóta sem tud mit kezdeni magával. Minden nap úgy kel fel, hogy elbukott anyaként. Időnként úgy látja, hogy exférjével jó szülők voltak, mindent megadtak a lánynak, de mivel elszökött, tévedett. Mégsem volt jó anya. Minden nap küzdelem. Valamivel le kell foglalnia magát, hogy ne gondoljon egész nap Sophie-ra. De mégsem telik el nap, hogy ne keresné elveszett lányát.

Kate most önkénteskedik egy telefonos segélyszolgálatnál. Rengeteg fiatal szökik el otthonról. Az Üzenet a palackban segélyvonal ezeknek a fiataloknak segít, hogy üzenetet küldhessenek a családjuknak, hogy jól vannak, de félnek hazatelefonálni, ezért a segélyszolgálatot kérik meg erre. De a telefonok nagyon ritkán csengenek.

ELSZÖKTÉL?
Küldj üzenetet tudasd velük,
hogy biztonságban vagy!
NEM KÉRDEZÜNK.
Csak hívj, és hagyj üzenetet!
Továbbadjuk.
Hagyj ÜZENETET A PALACKBAN!

Aztán egy este megszólal a telefon. A vonal rettenetes, recseg, serceg, de Kate-nek pár mondatot sikerül váltania a fiatal lánnyal, aki suttogva, gyorsan beszél:

"…ne aggódjanak, ha ezután nem hallanak felőlem, csak fáj…"

Kate felismeri a hangot, amikor lány a szülei nevét mondja, már kérdés sem lehet tovább: az ő Sophie-ja volt a vonal túlsó végén. Már csak annyit tud mondani remélve, hogy a lány még hallani fogja: "Szeretlek, Mucika!" és a vonal megszakadt. A hívók általában tétovák, távolságtartóak, de Sophie hangja félelmet tükrözött.

El sem tudjuk képzelni milyen érzés lehet, amikor a 16 éves lányunk azt mondja, hogy a barátnőjénél alszik, aztán másnap nem érkezik haza és senki nem tudja hol volt az este vagy hol jár most. Kate sosem adta fel a keresést, most pedig végképp felpörgött, amikor hallotta a félelmet lánya hangjában. Bármit megtenne, hogy megtalálja és megvédje a lányt.

A regény során végigéljük az eltűnés pillanatát, a búcsúlevelet, a rendőrségi kihallgatást, a szülők reakcióját, és belelátunk az anya fejébe, a küzdelmébe, hogy célt találjon, amiért megéri minden nap felkelni. Majd a felkavaró hívás után új erőre kapva folytatja a kutatást lánya után. Miközben érezzük a fájdalmát, amikor csatakosan ébren az álomból, melyben Sophie hazatért, vagy amikor azt meséli el miként ért véget a házassága a lány eltűnése után (na nem mintha előtte rendben lett volna...).

Mindenki azt mondja, hogy ne keresse tovább a lányt, ha akar, majd hazatér. De Kate nem adja fel és egyre több furcsasággal találja szemben magát. Főleg, amikor Lily, az idős szomszéd elkezdi emlegetni Nancy-t, azt eltűnt lány. Kate-et nem hagyja nyugodni a dolog és felkutatja a családot, akik sok éve szintén elszökött a lányuk.

"Talán ezt nyelem le a legnehezebben az egészben: hogy az élet megy tovább. Amikor egyszerűen tovább kell haladnod, és nemcsak összeszorított szájjal, ahogy képzeltem, hanem még mosolyt is kell varázsolnom az arcomra…"

Mi történt Sophie-val? Vajon hová tűnt? Kivel ment? Hol töltötte az elmúlt két évet? Miért csak most adott életjelet magáról? És mitől félhet? Vajon tényleg csak teret akart és ezért ment el? Vagy talán nem is önszántából van távol? Vagy rossz társaságba keveredett? Mekkora bajban van? És hogyan fogják megtalálni? Eddig elhitte, hogy a lánya elszökött, már nem biztos benne, hogy önszántából tette...

Sok-sok kérdés, amelyre apránként választ kapunk ebben a sokszor szívszorító történetben, melyben egy anya félelmetes gyötrődését nézhetjük végét, amint harcol eltűnt lánya visszaszerzéséért. A regény nem szűkölködik fordulatokban és izgalmakban sem, bár amilyen érdekesen kezdődik olyan lapossá válik a végére. Sokszor éreztem, hogy nagyon el van húzva a történet, ellaposodott a regény és kissé itt-ott kliséssé vált a sztori. Ettől függetlenül, aki egy könnyed thrillerre vágyik, az nem fog csalódni.

emma-rowley-hova-lettek-az-eltuntek-40519462182.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, Álomgyár Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon!

Ijesztő, mégis lebilincselő történet egy bántalmazó kapcsolatról

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7614866304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása