Kik határozták meg a magyar alvilág elmúlt négy évtizedét?

2019. július 16. 06:51 - Carbonari

Könyvajánló: Dezső András: Maffiózók mackónadrágban

genszter.pngA magyar szervezett bűnözés regényes élete a 70-es évektől napjainkig.

A korabeli képek az Arcanum adatbázisából származnak, engedélyükkel közzétéve.

Népszava híre, 1994. december 14.

A 21. Század Kiadó nehéz művet bocsátott ki a könyvkiadás konyhájából, Dezső András Maffiózók mackónadrágban című munkáját.

Olajügyek, kecskeméti maffiaper, lányfuttatók, lakásbetörés-sorozatok, pénzszállítók elleni rablás-sorozat, itt a piros, hol a piros, védelmi piac, valutaüzérek, robbantásos merényletek, cigarettacsempészet, bérgyilkosok, kábítószer, bűnbánó keresztapa, kamionterminálok ura, uzsorások. A felsorolás nem teljes, rengeteg élet és vagyon elleni bűncselekményről és elkövetőiről van szó, akik az alapesettől eltérően súlyosbító körülményként különös kegyetlenséggel, aljas szándékból, előre megfontolt szándékkal és akár a bűnszervezetben való elkövetéssel is vádolhatók. 

Volt rendőrként nekem igazi csemege a kötet, bár néhol összecsípem a szemem, hogy nana... de mindegy. Laikus szemmel próbálom élvezni s értékelni a műben összehordott adathalmazt. Anno, már Tonhauser László ezredes is próbálkozott kikiabálni aktuális státuszából, hogy az alvilág beépült a politikai, sőt, a rendőri elitbe is, de ki hallgatott rá? Kit érdekelt? Azok a talpasok, akik nyomozták az ügyeket, tudták (tudják), amit tudnak. Hány telefon érkezett magas helyről, hogy az aktuális ügy ezen vagy azon az aspektusával nem kell foglalkozni? Ezt is csak ők tudják. aranykez.png

Reform, 1998. augusztus 4.

Az oknyomozó riporter más. Őt nem köti Szolgálati Szabályzat, Rendőrségi törvény, alá-fölérendeltségi és függelmi viszony, tehát bizonyos korlátok között arról ír, amiről akar, meg amiről mer. "Ez a könyv" - írja a szerző előszavában, - a hazai szervezett bűnözés elmúlt négy évtizedéről szól. Arról, hogy a hetvenes években hogyan alakult ki az a fajta bűnözés, amit ma szervezett bűnözésnek hívunk és az elmúlt négy évtizedben hogyan fejlődött, kik voltak a szereplői. ... A könyv öt nagyobb részből áll, az első kettő a hetvenes, nyolcvanas, a harmadik a kilencvenes, a negyedik a kétezres éveket, az utolsó pedig az elmúlt évek legfontosabb történéseit dolgozza fel."

A szerzőnek nem volt egyszerű dolga, hiszen a hivatali falak magasak, a fenyegetések ijesztők és a szereplők szűkszavúak. Az alábbiakból állította össze regényes formában művét:

- interjúkból, amelyeket neki adtak meghatározó emberek,  maffiozok-mackonadragban-dezso-andras-interju-1200x628.png
- állambiztonsági levéltárak anyagai,
- szigorúan titkos rendőrségi dossziék adatai
- magyar, amerikai sajtóarchívumok, 
- bírósági ítéletek,
- egyéb nyomozati anyagok, 
- vallomások,
- Arcanum adatbázisának anyagai,
- volt rendőrök, bűnözők, magánnyomozók elmondott adatai,
- a párbeszédek egy része videófelvételekből, kihallgatási jegyzőkönyvekből szó szerinti idézet, máshol a rendelkezésre álló anyagokból kikövetkeztetett kitalációk. dezso.jpg

Dezső András az Index újságírója. 42 éves, nős, két gyermeke van. Kétszer nyerte el a legjobb oknyomozó újságíróknak járó Göbölyös Soma-díjat, ezen kívül az Európai Sajtódíjra is jelölték. Rendszeresen publikál az alvilágot, titkosszolgálatokat érintő témákban. Több tényfeltáró írását a nemzetközi sajtóban is szemlézték

A könyv nem akarja felmenteni a bűnt és a bűnözőket. Nem törekszik legendagyártásra: "Itt nincs Gyilkosság zRt., Bugsy Siegel, Meyer Lansky, Lucky Luciano, van viszont Markó Béla, Szájmon, Menyét, mert fasza gyerekekből mi is jól állunk." ... De ... "egyetlen bűnöző sem menthető fel azért, mert első látásra tökös és férfias hagyatékot hagyott hátra maga után."

Felkészültél a bűnre? Hajlandó vagy a sorok mögé látni? Tudsz összefüggésekben gondolkodni? Akkor kezdd az első fejezettel az olvasást. Vagy amelyik szimpatikusabb számodra. Hajrá!

maffia.jpg 

 

A kötetet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Az új munkatárs, aki megkapta a munkád, de vajon az életed is akarja?!

Azt gondolta, bízhat benne...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7314838784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teéjesenmindegy 2019.07.16. 21:04:31

Dezső András újságíró. Nem regényíró, és még kevésbé jó regényíró.
Nagyon gyenge ez a könyv.

Visceroid 2019.07.16. 21:04:45

"Kik határozták meg a magyar alvilág elmúlt négy évtizedét?"

Sintér Sanya - Fidesz.
süti beállítások módosítása