A kínai Gyűrűk Ura?

2019. július 17. 07:49 - Tibitron79

Könyvajánló - Csin Jung: A Sasíjász legendája - Hős születik

Egy legendás kínai hős születésének története a 12. században - felveszi a versenyt a nyugati világ nagy fantasy klasszikusával, A Gyűrűk Urával?the_legend_of_the_condor_heros_by_daxiong-d2rvhjb.jpg

daxiong alkotása

Nem olvastam sok, klasszikusan kínai könyvet. Inkább Japán kultúrájával vagyok képben, jobban is tetszik, noha tudom, hogy sokban hatottak egymásra. Igaz a kínai, hongkongi kung-fu filmeket Bruce Lee-vel, Jackie Channel szerettem. A maguk abszurditásaival, bugyutaságukkal együtt mégis élvezhetőek voltak. Amikor hírét vettem, hogy létezik egy "kínai Gyűrűk Ura", rögtön kíváncsi lettem rá. 

Maga a történet több kötetre oszlik, ebből a első a Hős születik. Az esemény a 12-13 században játszódik a nagykánok idejében, a mongol birodalom fénykorában. Neves dinasztiák sarjait ismerhetjük meg, ismert és kevésbé ismert történelmi események, alakok elevenednek meg előttünk. Felbukkan itt Dzsingisz kán (Temüdzsin), Ögödej, meg rengeteg kínai név, amit nem lesz könnyű megjegyezni. 

Maga a központi esemény egy bosszú története némi hősies hazafisággal fűszerezve. Röpködnek a furcsa jelzővel felruházott szereplők (Vasszívű Jang, Liliom Li, Tigris Peng), és mind kung fuzik, méghozzá nagyon jól. Mintha csak egy Jackie Chan filmet olvasnék. Mindenkiről kiderül hogy nagymester, az utolsó fogadóban is rejtélyes harcosok lapulnak, akik mind valamilyen halálos harci technikát űznek a lehető legmagasabb szinten.

A Tao, a Zen buddhizmus bizonyos aspektusaiba is beleláthatunk, az erkölcs, a morál lépten-nyomon felbukkan, mint útmutató a szereplőknek. cover-pic-pandaily_2000_1041_-31.jpg

Nevének angol átírásával Louis Cha Leung-Yung, írói nevén Jin Yong, magyar átírással Csin Jong vagy Jung (találkoztam már mindkettővel) 1924-ben született Kínában, Haining városában, ami Kína keleti részén fekszik közel a Kelet-kínai-tengerhez. A család hét gyermekéből a második volt, mindig is érdeklődött a kínai történelem iránt, főként a Ming-dinasztia korszaka foglalkoztatta. Újságíróként helyezkedett el Hongkongban, de kipróbálta magát forgatókönyvíróként is. Egy hongkongi napilap alapító-főszerkesztője lett később. 1955-től kezdve írta ún.  wuxia vagy vuhszia regényeit, vagyis harcművészeti fantasy-jait, melyek Kína-szerte igen népszerűek, mindegyikből készült film is. Angol és francia irodalmi elismerésekben is részesült, és életművéért mindkét kormány kitüntetésben részesítette. Egyik legismertebb sorozata A Sasíjász legendája.

A történet kalandos, a harci jeleneteket, verekedéseket viszonylag jól bemutatta Csin Jung. A történelmi háttér átgondolt és alapos munka eredménye, jól keveredik a valóság és a fikció a létező legendával. Ettől függetlenül nem könnyű olvasmány, a rengeteg kínai név számunkra (sajnos) szokatlan, de a gyorsan felbukkanó szereplők, és maga a stílus sem midig könnyítette meg az olvasást. 

Ettől függetlenül akit érdekel a kínai történelem egyik legsötétebb időszaka, aki szereti a harcművészeteket, a velük együtt járó filozófiát, morális tanításokat az nyugodtan tegyen vele egy próbát.

Köszönöm a lehetőséget a könyv hazai kiadójának, a Helikonhoz tartozó Szenzárnak! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Három szilmaril mind(en) felett.

Kövess minket Facebookon!

 

 

 

 

 

 

 

Szenzár
2019
470 oldal
puhatáblás
ISBN: 9789634791065
Fordította: Károlyi-Szalai Eszter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3914933300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása