Éhezés és kiszolgáltatottság egy kegyetlen világban

2019. augusztus 08. 07:57 - GReni

Könyvajánló - Su Tong: Rizs

A Kossuth Kiadó egy kínai klasszikust hozott az olvasóknak, melyben megismerjük az éhezés, a szegénység okozta kiszolgáltatottságot és annak következményeit. Folyamatos ádáz harcok, árulás, aljasság, gonoszság. Egymás elleni harcok és küzdelem a túlélésért.

harvesting-1822493_960_720.jpg

A regény nem épp egy bájos családregényhez illő jelenettel kezd. Ötsárkány, akit az éhínség tett árvává, most pedig az árvíz kényszerítette menekülőre. Hátrahagyva szülőfaluját egy jobb életben reménykedett. Három napon keresztül utazott egy tehervonaton, mire elérte a várost. Nem volt nála más, csupán néhány maroknyi nyers rizst, azt rágcsálta, hogy leküzdje az éhségét. A városba érve elsőre ámuldozott a fényeken, a plakátokon, a pörgésen, majd belefutott egy megfagyott férfi testébe, s miközben ijedten elrohant onnan egy italozó csapat férfiba botlott. Kapott ugyan tőlük ételt, de milyen áron? Kegyetlenül megalázták.

Ám másnap reggel ráragyog a szerencse és munkát kap egy rizskereskedésben. A Feng dinasztia utolsó férfija a tulaj, aki két lányával él és viszi a boltot. Gomolyfelhő laza, bulizós, kezelhetetlen, aki gengszterekkel tölti a szabadidejét. Imádja az élvhajhász életmódjukat. Mégis ő sajnálja meg először a lábán is alig álló Ötsárkányt. És ott a fiatalabb leányzó, Fátyolfelhő. Na ő sem lopta be magát a szívembe.

33692897736_456e9a7d6f.jpg

A természeti csapásoknak köszönhetően felpörgött az üzlet, akár boldogok is lehetnének. De a családban van baj bőven. Állandóak a viták, a súrlódások, sokszor a maffiavezér miatt, aki szemet vetett Gomolyfelhőre. Közben egy beszélgetés Feng tulaj és Ötsárkány között és a fiú a boltban találja magát segédként.

A kötet szemléletesen írja le a '30-as évek Kínáját. Meghatározóak a tradíciók, a kultúra és ebben a regényben minden az éltető rizs körül forog. Egyik szereplőt sem sikerült megkedvelnem. Minden karakter romlott, gonosz, groteszk. Ötsárkány is kihasználja az adódó lehetőségeket és végül be is házasodik a Feng családba, ami lehetőséget ad neki a feltörésre. Ám a család túl közel kerül a maffiához, amely egyenesen a pusztulás felé sodorja a generációk óta sikeresen működő kereskedőcsaládot. Amihez bőven hozzájárulnak a belső viszályok is.

Az éhezés, a szegénység szörnyen kiszolgáltatottá teszi az embereket. Szinte minden lapról süt a gonoszság, a kegyetlenség. Ez a regény nem kíméli az ember lelkét. Itt tényleg csak a legerősebb áll meg a lábán, de csak, ha kellő mennyiségű kegyetlenség is szorult bele. Megismerjük nem csak a kereskedések, az ültetvények és a pagodák világát is, de beleshetünk a tengeri kereskedelem sötét zugaiba is, mindezt pedig még cudarabbá teszik az alvilági figurák, hatalmas befolyásuk, rettenthetetlenségük.

Aztán kapunk egy adagot a hűség értéktelenségéből, egy világról, ahol a nő fabatkát sem ér és még testvérgyilkossággal is szembesülünk. És minden momentumban valamilyen szerepet kap a rizst. Így kerül hatalomra Ötsárkány, akit a sors talán majd megbüntet hálátlanságáért...

 

sutong-rizs.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? A képre kattintva a kiadónál kedvezménnyel meg is rendelheted!

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Hinnéd, hogy kőgazdagnak lenni sem olyan egyszerű?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6714931894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása