Az idegen létformák szexuális élete és egyéb SETI-ségek

2019. augusztus 17. 07:27 - GReni

Könyvajánló - Michael Wall: Kívül ​a Földön

Van értelmes élet a Földön kívül?
Létezik erre vagy az ellenkezőjére bizonyíték?
Ha igen, vajon jártak már nálunk?
area-51-2037418_960_720.jpg

Amióta világ a világ az emberek foglalkoztatja, hogy vajon egyedül vagyunk-e az univerzumban. Sokan hiszik, hogy léteznek máshol is értelmes lények, de persze vannak kétkedők. Nem csupán a hétköznapi embereket foglalkoztatja a kérdés, a tudósok is már évtizedek óta próbálják megtalálni a Földön kívüli élet nyomait. Michael Wall pedig arra vállalkozott, hogy összegyűjti a tényeket, melyek arra utalnak, hogy nem vagyunk egyedül. Mindezt teszi nagyon olvasmányos és humoros stílusban.

Akiket foglalkoztat a földönkívüliek létezése, azoknak jó kis alapot adhat ez a könyv. A szerző számos érdekes témát jár körül. Megtudhatjuk a tudósok miként vélekednek az intelligens életformák létezéséről más bolygókon, de azt is, hogy miként kutatnak utánuk. De ha léteznek, vajon miért nem léptek még kapcsolatba velünk? Vagy megpróbálták, csak mi nem álltunk rá készen? Egyszerűen nem vettük észre?

Felmerülnek még olyan fontos kérdések, hogy mi történne, ha a technológiánk adott lenne rá, hogy más bolygókra költözhessünk. Számos szakemberre és tudományos írásra találunk utalást a kötetben, de ezzel párhuzamosan a sci-fi mozikkal is párhuzamot állít a szerző. Előbbinél hiányoltam a forrásokat, lábjegyzeteket, belefutottam olyanba, amiről szívesen olvastam volna bővebben. Többek között ez is utalt arra, hogy ez egy ismeretterjesztő és szórakoztatóirodalmi alkotás elegye.

5-14-2018-radio-tele-shutterstock-99330368-webonly-676x450-676x420.jpgCSIRO Tudományos Központ, Ausztrália

A kötet minden mondatán érződik, hogy Wall rengeteg kutatott a témában. Bár tömören, de mégis jól végigvezeti az olvasót azokon a kérdéseken, amelyek felmerülhetnek a földönkívüli élet kutatásával kapcsolatban. Nyilván vannak tudományos részek, de ezeket is sikerült közérthetően leírnia, de még mindig nincs annyira lebutítva, hogy zavaró legyen.

18578742.jpgWall gyakran hangsúlyozza, hogy ez mind találgatás, elméletek időnként megmagyarázhatatlan adatokkal, és a tudósok véleménye is rengeteg alkalommal ütközik egymással. A korabeli teóriáktól eljutunk a SETI születéséig és napjaink kutatási anyagaikig. Vajon milyen hatással lenne ránk, ha léteznének más bolygókon intelligens lények és ők felvennék velünk a kapcsolatot?

Aki kicsit is kíváncsi rá, hogy milyen tudományos háttere van a földönkívüliek kutatásának, akkor ez a könyv tökéletes bevezető, mely garantáltan kedvet csinál, hogy jobban elmerüljünk a témában.

kivul-a-foldon-1.jpgA kötetet az Athenaeum Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3614978406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2019.08.19. 13:40:35

szex csak a cmben van... :(((
süti beállítások módosítása