Bécs különleges helyei, rejtett titkai

2019. augusztus 23. 07:47 - GReni

Könyvajánló - Peter Eickhoff: 111 különleges hely - Bécs

Az osztrák főváros igazi kultúrcsemege. Számos gyönyörű épület, mesés terek és rengeteg izgalmas, rejtett látnivaló. Ezek közül a rejtett kincsekből Peter Eickhoff megmutat most 111-et, amit nem érdemes kihagyni.

vienna-3880488_960_720.jpg

Egy újabb kötetet hoztam el nektek a Kossuth Kiadó izgalmas sorozatából, mely a 111 különleges hely címet viseli. Legutóbb Prága rejtett zugaiból mutattam néhány érdekes látnivalót. Ha lemaradtál, kattints a címre:

Matěj Černý és Marie Peřinová: 111 különleges hely - Prága

Ezúttal pedig irány szomszédunk, Ausztria fővárosa, Bécs. Bécs gyönyörű város, tele izgalmas látnivalókkal, páratlan alkotásokkal. Peter Eickhoff azonban most nem a világhírű látványosságokat gyűjtötte egy csokorba, hanem a kevésbé ismert, de mégis különleges, szórakoztató, szokatlan vagy épp felkavaró helyszíneket mutat be. Ezek közül ízelítőül jöjjön öt érdekesség, amit szerintem nem érdemes kihagyni, ha ellátogatunk az osztrák fővárosba.

A Ballgasse

Egy kis képzelőerővel visszarepülhetünk az időben, amikor végigsétálunk ezen a középkori mesebeli utcácskán. Ma már szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy egykor az egész város szokatlan elrendezésű volt, melyet egysávos, apró, kanyargós utcák szegélyeztek. A Belvárosban található Ballgasse az utolsó utcák egyike, melynek vonalvezetésén felismerhető a középkori jelleg (még úgy is, hogy 18. századi házak szegélyezik), ráadásul az utca végén a város egyik legszebb és legromantikusabb köztere várja az andalgókat.

wiener-spaziergaenge-unter-denkmalschutz-in-wien-dd78a065-408c-4dca-88a5-29e86b0bbec8.jpg

A könyvek lépcsője

Bécs leghosszabb lépcsőjén, a Hauptbücherei déli oldalán, 100 lépcsőfokon juthatunk egy a Bécsi Központi Könyvtárba, ahonnan évente 300 ezer könyvet kölcsönöznek ki. És nem csupán a könyvtárért érdemes megmászni ezt a lépcsősort, ugyanis itt található a Gürtel Urban-Loritz-Platz, mely tökéletes helyszín, ha pazar rálátást szeretnénk a városi, pezsgő forgatagra.

konyvtar.jpg

A DC Tower 1

Négy év alatt épült meg ez az igazán impozáns épület, melybe nem kevesebb, mint 100 ezer tonna betont, 17 ezer tonna acélt és 32 ezer négyzetméter üveget építettek. A 2014-es megnyitóra még a neves űrhajóst, Buzz Aldrint is meghívták. A felhőkarcoló már önmagában is parádés látványt nyújt, sőt! Ha szeretnénk látni a várost, akkor ez kihagyhatatlan helyszín, ugyanis a 207 méter magasban körbefutó teraszról gyönyörű kilátás nyílik a városra, ráadásul csupán 40 másodperc alatt felérünk a nagy sebességű liftnek köszönhetően. Ha tehetjük érdemes este beülni a felső szinten található bárba, hisz az esti fényekkel lélegzetelállító a látvány.

8474648601-2d9b80b69c.jpg

A Tegetthoff-emlékmű

A Praterstraße fölé magasodó monumentális szobor a helgolandi és lissai hős, Wilhelm von Tegetthoff tengernagy. Egykor az osztrák hajóhad keresztülvitorlázta a Földet. Ausztria 1725-ben saját földközi-tengeri flottával rendelkezett, de a szobor nem erre az időszakra emlékezik. 1864-ben Tegetthoff vezette a flottát, amely sikeresen megvédte az osztrákok szövetségesét, Poroszországot, majd két évvel később július 20-án a lissai ütközetben vált hőssé, amikor megsemmisítette az olaszok zászlóshajóját, a Re d'Italiát. Hősként tekintettek a tengernagyra és a mai napig ezt a napot megünnepli a Dunai Flottilla. 

wien_tegetthoff-denkmal_2.jpg

A bűvészmúzeum - Zauberkasten Museum

Egy jól összerakott, látványos bűvésztrükk még a felnőtteket is ámulatba tudja ejteni. Manfred Klaghofer beleszeretett ebbe a megfoghatatlan világba és meg akart tanulni róla mindent. Ennek a szenvedélynek köszönhetően már tizenöt évesen egy neves bécsi bűvészegyesület tagja volt. Később sem lankadt a szenvedély és elkezdte gyűjteni a bűvészdobozokat. Mára gyűjteménye 2400 darabosra duzzadt, melyek a világ minden tájáról elhoznak egy darabka "varázslatot", ráadásul akadnak közöttük háromszáz éves darabok is.

2508496_l.jpg

A Prágát bemutató kötet után már meg sem lepődtem, hogy ez a könyv is milyen érdekes újdonságokat kínál egy olyan városról, ahol többször megfordultam már. Csak azt tudom elmondani erről a könyvről is, hogy elengedhetetlen kelléke egy bécsi városnézésnek. Van benne térkép is, így akár önállóan vagy egy szokványos útikönyv társaként tökéletes arra, hogy ne maradjunk le arról, amit Bécs kínálhat a látogatóinak.

111-kulonleges-hely-becs.jpgA kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7114925648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása