10 szuperétel - ezeket edd, ha egészséges akarsz lenni!

2019. augusztus 25. 07:39 - Arthur Arthurus

Kelly Pfeiffer: Szuperételek: együnk egészséget minden nap!

Tíz "szuperétel", ami táplálóbb és egészségesebb, mint a hozzájuk hasonlók. mixoffoods.jpg

Tudtad pl., hogy a fodros kel több C vitamint tartalmaz, mint a narancs, és több kalciumot, mint egy pohár tej? Hogy a kókuszolaj közepes láncolatú telített zsírsavakból áll, ami növeli a telítettségérzetet és a zsír lebontásában is segít? A kókuszolaj helyzete érdekes egyébként, van, aki esküszik rá, más meg méregnek titulálja. Az igazság valószínűleg valahol a kettő között van. Egy molekuláris táplálkozáskutató, aki hosszú időn át vizsgálta a kókuszolaj összetételét és a szervezetre gyakorolt hatásait is, azt mondta, hogy erős túlzás a legegészségesebb tápláléknak nevezni, de azért nem is méreg. Szerinte jobb, mint pl. a vaj, de nem olyan jó a szervezetre, mint az olívaolaj. A könyv szerzője, Kelly Pfeiffer mindenesetre esküszik rá.

A tíz szuperétel Kelly Pfeiffer szerint:

Fodros kel

Magas az A, C, és K-vitamin tartalma, emellett számos antioxidáns és pl. kalciumot tartalmaz. Magában a zöldség kesernyés ízű, de ezt ellensúlyozzák a citrusok vagy a kókuszolaj.

Kókuszolaj

Szobahőmérsékleten szilárd, de könnyű vele bánni, könnyen hevíthető, íze gyenge. Jót tesz a koleszterinszintnek és az agyműködésnek, segíthet a fogyásban is.

Áfonya

Az egyik legtöbbféle antioxidánst tartalmazó gyümölcs, igen magas a C-vitamin tartalma, és rengeteg elkészítési módja. Serkenti a vérkeringést.

Csicseriborsócsicseriborso-egeszseges-810x530.jpg

Remek rost- és proteinforrás, tehát az éhségérzetet kordában tartja. Enyhe ízű, ezért szinte bármi mellé adható, és rengeteg formában elkészíthető.

Tojás

Hasonlóan vegyes a megítélése, mint a kókuszolajnak, magas a tápanyagértéke és számtalan módon elkészíthető.

Quinoa

Apró mag, nem gabonaféle, mint sokan hiszik, emiatt gluténmentes, és megtalálható benne mind a kilencféle esszenciális aminosav, egyike a legjobb fehérjeforrásoknak, és nagyon magas a vas-, mangán-, lizin- és riboflavin-tartalma is, ami segít a vércukorszint stabilizálásában. 

Méz

Helyettesítheti a cukrot, és összetételének köszönhetően a vércukorszint stabilizálásában is segít, ráadásul antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is van. A legjobb nyersen hozzáadni az ételekhez, mert a főzés, sütés során az értékes tápanyagainak a nagy része megsemmisül. 

Édesburgonyaaz_edesburgonya_szenhidratban_es_beta-karotinban_gazdag.jpg

Kétszer akkora a rosttartalma, mint a hagyományos burgonyának, rengeteg vitamint, főleg béta-karotint és C-vitamint tartalmaz, de gazdag káliumban, kalciumban és mangánban is. Sokféle elkészítési módja ismert.

Görög joghurt

A valódi görög joghurt tele van kalciummal és vitaminokkal, probiotikumokkal és cinkkel, a fehérjetartalma majdnem kétszerese, mint a sima joghurté, emiatt laktatóbb. 

Dió

Magas az antioxidáns-tartalma, a folsavtartalma, gazdag az omega-3 zsírsavakban, proteinben. 

A könyv több mint száz receptet tartalmaz ezekkel a "szuperételekkel", van reggeli, uzsonna, laktató ebéd, könnyű vacsora és desszert is. Én két receptet próbáltam ki belőle, egy könnyebbet, ami azóta többször is készült, és egy sokhozzávalós, macerásabb másikat, ami nekem nem ízlett, de páromnak igen. Az egyiket megosztom itt is. :)

Alma és cheddar quesadilla20190609_183844_1.jpg

Hozzávalók:

  • 4 tortillalap, az egyik oldala megvajazva
  • 120 g reszelt cheddar
  • 1 hámozott, kockákra vágott alma
  • 4 szelet sült pulykaszalonnacsík feldarabolva
  • 60 g aprított dió
  • 60 g görög joghurt
  • 60 g barbecue szósz

A joghurtot és a barbecue szószt összekeverjük és félretesszük. Egy tortillalapot a vajas oldalával lefelé tegyél egy serpenyőbe, és halmozd rá a sajt, az alma és a pulykaszalonna és a dió felét, majd takard le egy másik tortillalappal, szintén kifelé legyen a vajas oldala. Pirítsd meg, majd óvatosan, tányér segítségével fordíts meg, és pirítsd meg a másik oldalát is. Ugyanígy járj el a maradék tortillapokkal. Ha kész, négyfelé vágva még melegen tálald, melléadva a joghurtos-barbecue-s szószt.

Nos, én némi változtatást eszközöltem. Először is a szószt elhagytam, a barbecue a joghurttal elég meredeken hangzik (és készítés előtt épp nem kaptam egyiket sem), illetve a diót is kihagytam, nekem nem hiányzott belőle. Azóta készítettem már többször is, alma helyett körtével is, másfajta sajttal is, fokhagymás-joghurtos öntettel is. Egyszerű és gyors étel.

Bevallom, hogy a felsorolt tíz szuperétel egy részét sajnos nem igazán szeretem, ezért az ezeket is tartalmazó recepteket vagy kihagyom, vagy módosítom. De ezzel együtt is számtalan érdekes, új receptet találtam ebben a könyvben, és megtalálhatják a számításaikat a valamilyen diétát követők, a húsimádók és a vegetáriánusok is. Egyetlen dologban érzem kissé gyengének a könyvet, a desszertekben. Ugyanannyi desszert van benne, mint bármi más, de ezek egyikénél sem éreztem személy szerint azt, hogy ki szeretném próbálni. Egyébként külön öröm, hogy sok hozzávaló hozzáférhető nálunk is, mármint helyi termelőktől. Már csak a fenntarthatóság érdekében is azt javaslom, hogy inkább válasszuk a helyi idényzöldségeket-gyümölcsöket, helyi termelők dolgait, ha lehet, ne a sokezer kilométerről szállított, nálunk nem termő vagy olcsóbb dolgokat. Elsősorban nem is azért, hogy védjük és támogassuk a helyi gazdálkodókat - ezért is persze -. Elsősorban inkább azért, hogy hosszú távon csökkentsük a szállítás miatt a környezetre rótt terhet. Válasszunk inkább hazait, ha nem lehet, inkább európait, mint távoli kontinensek terményeit!

Köszönöm a lehetőséget és a kötetet a Bioenergetic Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kézműves vega burgerek a nagyvilágból

Kövess minket Facebookon!

 

Bioenergetic, Budapest, 2019
176 oldal
puhatáblás
ISBN: 9789632913360
Fordította: Goitein Veronika

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7015021238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása