A pénz csupán egy adat

2019. szeptember 11. 06:40 - Carbonari

Könyvajánló - Györfi András - Léderer András - Paluska Ferenc - Pataki Gábor - Trinh Anh Tuan: Kriptopénz ABC

kriptopenzek.jpgVajon humbug a bitcoin vagy a jövő pénze? 
Mire használható? Lehet vele fizetni vagy kereskedni? Hogyan? 
Biztonságos-e? 
Talán ezek a legfontosabb kérdések a kriptopénzek témáiban. 

A HVG Könyvek Györfi András - Léderer András - Paluska Ferenc - Pataki Gábor - Trinh Anh Tuan szerzőpárosok művét tette le a bitcoin iránt érdeklődők asztalára, Kriptopénz ABC címmel.

Kedves - hozzám hasonlóan a témában laikus - olvasó, tedd a szívedre a kezed: mit tudsz te a kriptopénzről? Mert én semmit. Hallomás szintjén tudom, hogy létezik, hiszen a fogalom lassacskán tért hódít olyan újságok hasábjain vagy az internet egyes honlapjain is, amelyek az én szemem elé is kerülhetnek. Ahogy Király Júlia írja előszavában, "már vitatkoznak róla a sarki fűszeresnél, de még a pénzügyek szakértői sem járatosak benne igazán. A jegybankok már rendeznek blockchain- és e-pénz-konferenciákat, de az előadásokban még több a kérdőjel, mint az állítás." (Király Júlia: a közgazdaságtudományok kandidátusa, az MNB volt alelnöke)

Nos. ha a pénzügyi szakember is ilyen állítással vezeti be a több szerzős művet, akkor elképzelhető, hogy a magamfajta humán érdeklődéssel megáldott-megvert ember mennyire tájékozatlan lehet kriptopénz tekintetében. Ha azt vesszük, hogy a bankszámlám rejtélyeivel sem birkózom meg maradéktalanul, ugyebár...

Mi is a kriptopénz, amely már egyáltalán nem centralizáltan, egyáltalán nem szabályozottan ugrott be az e-pénzek birodalmába? A fogalom piacán a bizalom a legfontosabb mérőeszköz (ebben nem különbözik a "sima" pénztől), sokan használják már, szabályait a tapasztalat alakítja. A kriptopénz legnagyobb bódulatát a decentralizálás, a törvény és szabálynélküliség szabadsága adja, ami ugyanakkor legnagyobb veszélyét és kockázatát is jelenti.kripto.jpgNos, akkor mi is a kriptopénz? Illetve: kriptopénzek?

- fizikai formával nem rendelkező,
- bármiféle központi szervezettől független (se felügyeletük, se irányításuk),
- digitális fizetőeszközök.

A munka szerint a fenti, együttesen megvalósuló feltételek szerint bekövetkező, elosztott hálózaton alapuló blokklánc, amely folyamatosan fejlődik és hatalmas jövő előtt áll. Megítélésük szerint ez a fajta pénz "igazságosabbá, élhetőbbé, költséghatékonyabbá és biztonságosabbá teszi üzleti és egyéb folyamatainkat."

Nos, itt nyeltem egyet, hogy lássuk, mi ez a forradalmi technológia, amelyről írott könyvben, a 16. oldalon ilyeneket ígér nekem a kötet legtöbb fejezetét jegyző szerzője, Györfi András. Ugyanis pénzügyileg csökött agyammal elképzelni sem tudom, hogy lehet valami létező pénz, ami nincs is. Ha te is így vagy a kérdéssel, javaslom, vágj bele a műbe, mert istenuccse: megmagyarázzák a dolgot. És ha érteni nem is nagyon fogod elsőre (én speciel már középiskolában bármit magyarázat nélkül hajlandó voltam elhinni a matektanárnak, csak adja meg a kettest, de ez itt nem opció), azért már kapisgálni fogod a lényegét. Aztán elolvasod még egyszer, hogy értsed is, aztán harmadszor is, hogy rögzüljön, mert ha ez tényleg a jövő zenéje, ami hatással lesz a te életedre, akkor ha lemaradsz, kimaradsz. Khm.. a saját életed pénzügyi irányításából. És ezt nem akarod, ugye? Tehát paradigmaváltásra fel, feleim!altcoins.jpgMert a kriptopénzek bizony ezt vonják maguk után. Nem állhatsz hozzá ugyanúgy, mint a kézzel fogható pénzekhez. Itt már a pénz jelenléte nem szükséges, elegendő hozzá egy közös egyezség, amit mindenki elfogad, az indító és a fogadófél közötti tranzakción múlik minden. Nincs harmadik fél, központi szereplő, intézményrendszer, csak egy közös megegyezésen alapuló, biztonságos, átlátható szoftvertechnológia.gyorfi.jpg

A szerző, Györfi András, akinek nevéhez a legtöbb fejezet fűződik

Olyan egyszerűen hangzik, nem? De akkor vajon miről szólhat a kötet következő bő kétszáz oldala, ha ez annyira egyszerű és nagyszerű? Nos, ahogy írtam az ismertető elején, a kriptopénz(ek) központi szabályozásának hiányából fakadó bódulatban rejtezik óriási kockázata és veszélye is. Mielőtt bármilyen tevékenységbe belekezdenél, muszáj megtanulni előnyeit, hátrányait, fogalmi készletét, lehetséges technikai manővereit, értelmezési módozatait, és egyáltalán, a lehetőségekhez mérten feltérképezni, hogy egyáltalán mi mire jó abban a módszerben, amelyhez csatlakozni kívánsz (vagy előbb-utóbb csatlakozni  muszáj) valamilyen minőségben. 

A szerzők alaposan kivesézik a kriptopénzekhez fűződő tudástárt: létrejöttüktől felhasználási módjukig elfogulatlanul értekeznek erről a forradalmi technológiáról. Mi az a blokklánc, miért gyorsabb és olcsóbb? Mit értünk kriptopénzbányászaton, mit lehet nyerni vele, mire kell nagyon figyelni közben? Hogy indul útjára a kriptopénz? Hogyan lehet hozzáfogni a kriptopénz-kereskedéshez? Mi a kriptopénz hatása a gazdaságra? Hol fogadnak el kriptopénzt? Van-e érték a kriptopénz mögött? Milyen manipulációkra érdemes figyelni?

Ezekről és még sok más, fontos kérdés vetületéről tárgyalnak a szerzők művükben. Minden fejezet végén találsz majd egy hasznos összefoglalót, amit nem árt akár ki is jegyzetelni (csak mondom). Ha érdekel a jövő pénzügyi technológiája, akkor hajrá, olvass, tájékozódj, és ne hagyd magad átverni. Erre tökéletes lehetőségeket kínál a kiadvány. Tanít, magyaráz, lehetőségeket és megoldásokat kínál a témában, ahogy egy jó kézikönyvtől elvárható. Legalábbis nekem, a laikus olvasónak.

kriptopenzabc_b1-72dpi.jpg

 

Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyvek csapatának! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Hazugság alulnézetből

Nem lehetünk őszinték néha önmagunkkal sem, nemhogy másokkal

Kövess minket Facebookon!

2019. szeptember 27-én ünnepli harmadik születésnapját a KultúrPara, ennek örömére egy napokon át tartó nyereményjátékkal várjuk olvasóinkat a Facebook oldalunkon, ahol több tucat könyv talál majd boldog gazdára. Kövess minket, hogy ne maradj le! :)

2393820.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2915002792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papp Levente 2019.09.11. 16:41:20

Milyen megoldás az, ami környezetszennyezőbb, mint higannyal aranyat bányászni?

At this rate, the bitcoin network runs at 342,934,450 watts—roughly 343 megawatts. Calculations based on EIA data reveal that the average U.S. household consumes about 1.2 kilowatts of power, meaning that 343 megawatts would be enough to power 285,833 U.S. homes.

www.thebalance.com/how-much-power-does-the-bitcoin-network-use-391280
süti beállítások módosítása