A jelen nem létezik? Nincs?

2019. szeptember 17. 06:38 - Carbonari

Könyvajánló - Blake Crouch: Hamis emlékek

emlek.jpgHESZ.
Hamis emlék-szindróma. 
A cucc járványszerűen terjed, senki sem tudja biztosan, miért, hogyan. 
Mindenre emlékszel, de ezek sosem a te emlékeid voltak - 
szóval, hétszentség, hogy nem akarod elkapni ezt a betegséget. 
Csak ebben a vonatkozásban senki sem kérdez meg téged. 

Az Agave Könyvek újabb pörgő cselekményű történetet tett le az olvasók elé Blake Crouch tollából, Hamis emlékek címmel. A mű igazi vegyes felvágott műfajilag: sci-fi, thriller és kalandregény, azoknak legjobb vonásaival.

Annyira szabványosan indul, az olvasó annyira gyanútlanul fog bele, érted, beül / befekszik kedvenc olvasós pózába, kicsit nézegeti a fülszöveget, pedig azon már túl van legalább hatszor, simogatja a fedelet, majd kinyitja a könyvet és belevág. Bólogat, amikor a magas épületről leugrásra készülő nő sorsát cincálja, a nyomozó erőfeszítéseit dekázza, hogy pár tucat oldallal később jöjjön a gyomros, hogy te jó isten! Aztán onnantól gyomrosok sokasága. Az ember összegörnyedve falja tovább a sorokat, hogy megállapítsa: ez is csak egy ennyire pihent agynak juthat eszébe, mint ez a Blake Crouch.

Miről is van szó a történetben?

Barry Sutton New Yorkban szolgál, a Rendőrség Központi Rablási részlegén, amikor, mint a helyszínhez legközelebb tartózkodó rendőr, elsiet egy magas épületben, a 41. emelet párkányáról öngyilkossággal fenyegető nő ügyéhez. A helyszínen megpróbálja lebeszélni szándékáról, de nem jár sikerrel. A hölgy Ann Vos Peters, és mint kiderül, HESZ-es, hamis emlék-szindrómában szenved. Mindaz, amit megtud az áldozattól, mielőtt az véghez viszi halálos ugrását, egyre-másra lefoglalja szabad idejét, olyannyira, hogy késztetést érez jobban utánavakarni a dolgoknak. Kideríti, hogy a HESZ-t elkapó emberek öngyilkossági statisztikája kiugróan magas az átlag népességhez képest. A páciensek egyik napról a másikra hamis emlékezetre panaszkodnak, két emlékkészlettel rendelkeznek, saját múltjukkal és egy alternatív múlttal. A kettő között néha olyan óriási szakadék húzódik, hogy sokan képtelenek megbirkózni vele és inkább véget vetnek életüknek.ugras.jpgBarry képtelen elengedni az Ann Vos Peters ügyet. Elvileg minden rendben van, de a jelentések között húzódik valami következetlenség. Valami kis rejtély, ő pedig két évtizede azért lett rendőr, hogy ezeknek hivatalból utánajárhasson. Minden belső ellenkezése dacára piszkálgatni kezdi a felfedezett ellentmondásokat... és ... és miután sikerrel beletenyerel valami nagyszabású disznóságba, az események gyors örvényű folyóként sodorják magával Barryt és egész addigi életét. 

Helena Smith neurológus. Kutatási területe édesanyja elhatalmasodással fenyegető Alzheimer kórja miatt az emlékek visszahozásának valamiféle orvosi lehetősége. Teljesen reménytelen helyzetben van, a Sanford Egyetemen hamarosan lejár kutatási ösztöndíja, a cégek, akiknek felajánlotta eddigi kísérletei eredményét és azok felhasználási lehetőségeit, egyáltalán nem érdeklődnek a téma iránt. Helena egyszerűen kétségbe van esve: világosan érzi, hogy ott van a keresett eredmény az orra előtt, de az áttöréshez még időre és pénzre van szüksége. Főleg nagyon sok pénzre, de láthatóan semmi reménye sincs rá.

Amikor minden elveszni látszik, egy teljesen idegen ember keresi fel abban a laborban, ahová engedély nélkül eddig egy légy sem repülhetett be, és ellenállhatatlan ajánlattal áll az asszony elé. Amennyiben aláírja az orra alá dugott titoktartási szerződést, kutatásaihoz korlátlan (szó szerint korlátlan) anyagi keretet és akár emberkísérletekhez alanyokat is rendelkezésére bocsát.blake.jpgA szerző, Blake Crouch

Kit utasítana vissza egy ekkora lehetőséget?
Senki.
Tehát Helena tovább kutathat az Immerzív platform hosszú távú, explicit, epizodikus emlékek leképzéséhez témában, jelentsen ez bármit is. És amikor rájön, hogy csúnyán átvágták, arra is rá kell döbbenie, hogy egyedül semmiképpen sem képes úrrá lenni a zavaros helyzeten.

Helennek és Barrynek találkozniuk kell egymással ahhoz, hogy a teljes összeomlással fenyegető HESZ jelenségen valami módon úrrá lehessenek. De vajon hol, hogyan és... hányszor kell ennek bekövetkeznie?

A világ pedig csak találgat, hogy mi ez a HESZ betegség: valami járvány? Vagy valami állat a tér-idő fogalmával szórakozik? 
És tényleg, mi történhetett?

Nos, kérem szépen, szikrázik a levegő a kötet olvasása közben a lehetektől, az idősíkokban való csúszkálásoktól, a te tegnap már tudtad, hogy holnap mi fog történniktől. Szenzációs! Az egész olyan agyament és őrült zagyvaság, hogy folyton le akartam tenni: na jól van, hagyjál lógva, írókám, amikor is a szerző hipp-hopp! már fodított is egyet a történet sodrán, és naná, hogy tudni akartam, hogy MOST meg mi a búbánat fog bekövetkezni megint, és persze, hogy ott ragadtam a mű mellett. Amikor azt hittem, hogy igen, vágom a témát, tudok mindent, na, akkor a szerző simán a szemembe röhögött és csavart egy újabbat a sztorin. Mindenesetre a Különösen Rémes Szarságokat Kivédő Egység (KRSZKE) kiverte nálam a biztosítékot és percekig fetrengtem rajta.

A mű konklúziója viszont mindenképpen megfontolásra érdemes az ifjabb nemzedékek számára, mindenféle téridő marhaságok nélkül is: az ember addig nem értheti önmagát, amíg nem élt le elég életet. Az idő és a vele járó tapasztalatok megváltoztatják az egyén nézőpontját. Ez olyan biztos, mint az, hogy itt ülök.

hamis_1.jpg

 

 

Köszönjük, Agave Könyvek!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelheted a borítóképre kattintva! 

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon is! 

Papírsereglet avagy a spekuláció felsőfoka

Láthatatlan bolygók: izgalmas kínai sci-fi antológia

2019. szeptember 27-én ünnepli harmadik születésnapját a KultúrPara, ennek örömére egy napokon át tartó nyereményjátékkal várjuk olvasóinkat a Facebook oldalunkon, ahol több tucat könyv talál majd boldog gazdára. Kövess minket, hogy ne maradj le! :)

2393820.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5114987470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása