Tökéletes őszi célpont: Róma, az Örök Város

2019. szeptember 19. 07:34 - GReni

Könyvajánló - Róma (Marco Polo)

Miért utazzunk Rómába?
Íme néhány ok a sok közül:
a Colosseum, a Forum Romanum, a Palatinus domb,
a Caracalla termái, a gyönyörű Trevi-kút, 
a Spanyol lépcső,
a Pantheon, az Angyalvár és a hozzá vezető mesés híd,
valamint számos lenyűgöző bazilika, templom,
pazar terek és a katakombák.

colosseum_in_rome_italy_april_2007_1.jpg

Róma, az Örök Város engem levett a lábamról. Gyönyörű, színes, élettel teli és számos érdekes, izgalmas, sokszor félelmetes történetet rejtenek ókori kincsei. Gyalogszerrel néhány nap alatt elérhető rengeteg látnivaló, még a tenger is csupán egy rövid elővárosi vonatozásra van, így akár a városi korzózás után egy kellemes csobbanásra le lehet ugrani a tengerpartra. Róma tökéletes célpont egy őszi utazáshoz, még novemberben is kellemes 20 fok körüli hőmérséklet az uralkodó, ráadásul ilyenkor a turista is kicsit kevesebb (bár a pancsolás ez esetben elmarad). Csendesebb, nyugodtabb és kevésbé zsúfolt a város. Na, de mit nézzünk meg? Jöjjön most néhány tipp a Marco Polo legújabb kiadásából.

bocca-della-verit_places_to_see_in_rome_photo1-1.jpg

Az olasz fővárosban ameddig a szem ellát templomok, paloták, ókori fórumok és katakombák. Háromezer év történelme mesés látnivalókban, műremekekben, műemlékekben. A Marco Polo kötetben a város legérdekesebb negyedeiről és a városközponton kívüli látnivalókról külön-külön fejezeteket kapunk, ezekből szemelgetek nektek néhány látnivalót. Az első negyed Az ókori Róma, azaz Monti. A Capitoliumtól a Lateránig ősi emlékek végeláthatatlan sora vár ránk. Ebben a negyedben található a város szimbóluma, a gigantikus árkádos építmény, a Colosseum. Mellette vár minket az Arco di Costantino, mely diadalívet Nagy Konstantin császár 312-es győzelmekor állították. De itt található még többek között "Az igazság szája" is. Egy hatalmas, mintegy két méter magas bizarr arc, ahova férjek, feleségek vihetik el csalfának hitt kedvesüket. Azt mondják, ha az ember bedugja hatalmas szájába a kezét, az összezárul a hűtlenek kezén. (Lásd a fenti képen) Kihagyhatatlan még többek között a Forum Romanum, Marcus Aurelius lovas szobra, a Santa Maria Maggiore és a Római Nemzeti Múzeum.

piazza-navona-598253135-5ad6043a30371300375af805.jpg

Ezután ismerhetjük meg a kötetben a déli városközpontot. Itt találjuk a város egyik leggyönyörűbb terét, a Piazza Navonát, ahol megcsodálhatjuk Neptunus-kutat (lásd a fenti képen), aztán pedig bejárhatjuk a zegzugos kis utcáit és gyönyörködhetünk reneszánsz palotáiban és kútjaiban. vagy keresztül sétálhatunk a Zsidófalun, de semmiképpen se hagyjuk ki az egyszerű felépítésű, mégis páratlan Pantheont, melyet az isteneknek építtetett Marcus Agrippa, Augustus veje. Szerencsétlen épületnek számos megpróbáltatást kellett átvészelni: Hadrianus császár átépíttette, a barokk korban elcsúfították, majd az olasz királyi család temetkezési helynek sajátította ki. És ebben a negyedben található Róma egyetlen gótikus temploma is, a Santa Maria Sopra Minerva.

a24e0a283ece4750e6f4c7a77902d610.jpg

Ezután irány az északi városközpont, hogy ki ne maradjon a városnézésből többek között a legendás Trevi-kút, mely Róma legnagyobb és legnépszerűbb vízi színjátéka egy hangulatos kicsiny téren. (Lásd a fenti képen) Egy hagyomány szerint, ha valaki pénzt hajít a kútba, akkor biztosan visszatér a városba. Ez a város rész ad otthon a világhírű Spanyol lépcsőnek is. Én még azok közé tartozom, akik megpihenhettek a Trinitá dei Monti templom alatt húzódó lépcsőn, mára azonban ezt megtiltották és szigorúan büntetik, hogy a műemléken ücsörögve időzzenek mind a helyiek, mind a turisták. De, ha egy kis árnyékos pihenésre vágyunk, feltétlen vegyük az irányt a Villa Borghese felé. Ez a város második legnagyobb parkja, ahol bringázhatunk, riksázhatunk, de májusban élvezhetjük a lovastornát. Egykor a park északi részén állatkert üzemelt, mára azonban egy biopark vette át a helyét, ahol számos Olaszországban honos állat talált otthonra békától a római farkasig.

vatikan-rim-ploschad-svyatogo.jpg

Vatikán-város és környéke bőven kínál programot. Rómában járva szerintem kihagyhatatlan látnivalók közé tartoznak a Vatikáni Múzeumok, a Sixtus-kápolnával, és a világ legnagyobb műkincsgyűjteményével. Órákon át csodálhatjuk a 14 múzeumban kiállított mintegy 50 ezer műtárgyat. Érdemes ide online előre megvásárolni a jegyet és időpontot foglalni, különben akár órák mehetnek el a sorban állással. Ebben a negyedben találjuk még az Angyalvárat is, mely ugyan ma már nem pápai terület, de történelmileg szorosan összefonódik vele. Egy kellemes folyóparti séta során könnyedén útba ejthetjük. És semmiképp se hagyjuk ki a San Pietro bazilikát. Páratlan épület, ráadásul lehetőség van rá, hogy felmenjünk a kupolához (először lifttel, aztán kicsit dolgoznunk kell érte, 320 lépcsőfokon kell felküzdenünk magunkat), ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. (Lásd fenti a képen) Figyeljünk azonban az öltözetünkre: semmi rövidnadrág és szigorúan fedett váll!

piramide_cestia.jpg

Az ötödik negyed nem más, mint Róma legszebb faluja, a Travestere negyed. Mára bár szépségét megőrizte, teljesen átalakult pezsgő szórakozónegyeddé. Érdemes ellátogatni a 39 méter magas dobra, a Monte Testacciora, amely egy felettébb különleges hely. Az ókori Róma nagybani piacai itt működtek és a domb mintegy 53 millió, több ezer éves cserépdarabból áll. Ebben a negyedben találunk egy piramist is. Igen, nincs elgépelés, valóban van egy piramisa a városnak. Az ókori világban Egyiptom a piramisaival nagyon divatban volt, ennek köszönhető, hogy Caius Cestius Kr. e. 11-ben hegyes kúp alakú luxussírban kis fáraóként temettette el magát. Ez a Piramide di Cestio. (Lásd a fenti képen)

181014-nadeau-rome-coppede-hero_tfflov.jpg

Természetesen a központon kívül is van élet, többek között a Centrale Montemartini, ahol hősök és istenségek szobrai, portréi várnak ránk, a Coppede-negyed, ahol pedig egy különleges kőből épült mesevilágra nyílik kapu, szecessziós paloták, kastélyszerű építmények, melyeket tündéralakok, pókok, mesebeli állatok, babilóniai oroszlánfejek és szörnyek díszítenek. (Lásd a fenti képen)

A felsoroltakon túl még számos érdekes látnivaló megtalálható a kötetben, ráadásul kapunk néhány tippet, ha kiruccannánk a városon kívülre. Ismét egy jó kis úti könyv jelent meg a Marco Polo sorozatban étterem-, szórakozóhely- és szállásajánlóval, vásárlási tippekkel, izgalmas élménytúrákkal, ötletekkel, hogy a gyerekek is jól szórakozzanak, valamint tuti tippekkel esős napokra vagy épp olcsó/ingyenes programokhoz. Emellett naprakész információk ünnepekről, eseményekről, nyitva tartásokról, hasznos linkekről. A kötet végén találunk praktikus tanácsokat, szótár- és térképmellékletet. Kellemes sétát Rómában! :)

1172443_3.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Barcelona páratlan fekvésű és szépségű város

Az egyik legvonzóbb skandináv főváros: Koppenhága

Velence nem ér véget a karneválnál...

2019. szeptember 27-én ünnepli harmadik születésnapját a KultúrPara, ennek örömére egy napokon át tartó nyereményjátékkal várjuk olvasóinkat a Facebook oldalunkon, ahol több tucat könyv talál majd boldog gazdára. Kövess minket, hogy ne maradj le! :)

2393820.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1115063942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása