Egy ütős skandináv krimi paródia Kőhalmi Zoltán tollából

2019. október 09. 07:04 - GReni

Könyvajánló - Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit, avagy 101 hulla Dramfjordban

"Térdcsapkodósan letehetetlen, borzalmasan izgalmas, őrülten mulatságos. Kőhalmi magyar humoristának is jelentős, ám norvég krimiírónak egyenesen felejthetetlen!"

67590770_2324141364329962_3815242225248370688_n.jpg

Kőhalmi Zoltán a Dumaszínház társulatának egyik legrutinosabb tagja és legnépszerűbb humoristája. A Helikon Kiadónál jelent meg első regénye, A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit, avagy 101 hulla Dramfjordban címen. A fülszöveg egy letehetetlen, izgalmas és őrülten mulatságos olvasmányt ígér, nézzük meghozta-e a várt számításaimat.

Norvégiában járunk, ahol megismerjük Bjørnsen felügyelőt, akinek beárnyékolja életét, hogy valaki halálra gázolta családját, de sosem került elő az elkövető. Az éjszaka közepén egy tetthelyre hívják, ahol az ünnepelt krimiíró holttestére bukkantak egy névtelen levél alapján. A helyszín jól megkomponált alkotásnak tűnik: egy versike volt a névtelen bejelentés a rendőrségre, az áldozat az íróasztalánál ülve, szájába préselve Aranybalta-díjas könyvének lapjai, koponyáját kettészeli maga a díj és még a kezeit is levágták és a jobb kezét átvarrták a bal helyére, majd még a billentyűzetet is szétverték. A felügyelő és kollégái próbálják összeszedni, hogy mi mindent tudnak az elkövetőről: egy költő veszett el benne, brutális, kegyetlen műkritikus.

"– A vasútállomástól jøn. Egyetlen pár sílécnyom, ami az ajtónál véget ér, de síléc sehol.
– Szép munka. Tudod, mit jelent ez?
– Egy magányos elkøvetø, aki hátrafelé is tud síelni.
– Pontosan. Vagy két piszok ügyes féllábú, øsszekapaszkodva."

A boncolás alatt a regény további háromszáz oldalát, a kemény borítót, egy értekezést a bűnügyi regényekről és a szétvert klaviatúrából hiányzó tizenöt billentyűt is megtalálták az író szervezetében. Ráadásul a billentyűk ebben a sorrendben szedték ki a gombokat a pasiból: "t, e, d, u, m, á, l, s, z, é, n, í, r, o, k".

Innentől sorban záporoznak a gyanúsítottak és természetesen szaporodnak a holttestek is. Mindezt valahogy sikerül úgy tálalni, hogy hiába beszélnek arról, hogy úszik a szoba a vérben, az ember nem tud nevetni. Aki ismeri a skandináv krimik műfaját, tudja, hogy elengedhetetlen elem a sérült nyomozó. Itt is megkapjuk a tragikus sorsú, megkeseredett, kiégett felügyelőt, akit két dolog tart életben: kéregzuzmószesz és kávé, mindkettő korlátlan mennyiségben fogyasztva. 

Erre a klisére Kőhalmi rátesz még egy lapáttal és hű társának, akivel rendületlenül üldözik a gyilkosokat, Anadylm Klassik tizedest adja. Egy árva tinédzser, akit egy elszabadult hóeke elől mentett meg a felügyelő és, aki gyerekkorától egy iratszekrényben nevelkedett, sőt nevét is a bútorról kapta.

A kötetben számos furcsa, bizarr, abszurd gyilkossággal és a végén pedig jó kis váratlan csavarokkal találkozunk. Ráadásul azért kapnak más műfajok is, nemcsak a skandináv krimi, többek között a vámpíros és szamurájos könyvek, a Háború és béke, de még a Bogyó és Babóca is.

69858951_2491418187581507_7740453205460385792_n.jpgA szerző dedikáláson (Forrás: www.facebook.com/KohalmiZoltan/)

Imádom a stand-up comedy műfajt, bár mára eléggé felhígult a kínálat, az biztos, hogy Kőhalmi Zoltán sosem okoz csalódást. Én nagyon meglepődtem, amikor hallottam, hogy írt egy skandináv krimi paródiát, de muszáj volt elolvasnom. Teljesen más valakit egy színpadról nevettetni, mint úgy írni, hogy azon képesek legyenek emberek kacagni. Emiatt kicsit félve fogtam neki, de szerencsére alaptalanok voltak a félelmeim.

Elsőre kicsit fura volt és meg kellett szoknia a szememnek és az agyamnak, hogy az ö ill. ő betűk helyén a norvég ø betűvel találkoztam, szerencsére pár oldal után már nem volt olyan zavaró, mint amennyire féltem tőle. Elég beteg gyilkosságokat sikerült megálmodnia a szerzőnek, de teszi mindezt nagyon jó írói stílussal.

Kőhalmi nagy rajongója a krimiknek, érezhető is az íráson, hogy pontosan tudja mik azok a sablonok, amiket tökéletesen ki lehet figurázni. Az emberek hullanak, mint a legyek, szerencsére velük együtt poénokból és abszurd szereplőkből sincs hiány. Az elején elterveztem, hogy megszámolom, tényleg van-e a kötetben 101 hulla, de valahol ötven környékén elvesztettem a fonalat. :D

kohalmiz_aferfiaki_72dpi.jpgTöbbet szeretnél megtudni a kötetről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Hamisgulyás - Mit ettek az emberek a háborúban?

Az atomkorszak hőse

A kínai Gyűrűk Ura?

A kötetet ma akár meg is nyerheted a KultúrPara születésnapi játékán a Facebook oldalunkon! Kattints a lenti képre a részletekért! :)

000_fb_fokep.jpg

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3815101874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wazav 2019.11.01. 07:52:21

Ezzel a norvég vonallal több mindent el lehet adni mint ahányan laknak az országban.

www.youtube.com/watch?v=j0YXfeNxJJ0
süti beállítások módosítása