Életmesék Farkasházi Rékától

2019. december 06. 00:07 - Arthur Arthurus

Könyvajánló: Farkasházi Réka: Életmesék

A napokban került a boltok polcaira Farkasházi Réka új mesekönyve, az Életmesék! Dal és mese, mese és dal kéz a kézben jár e kötettel.626.jpg

Ez a könyv három műfajt ötvöz: egyrészt található benne 12 mese, mindegyik más és más témára, életkorra, élethelyzetre szól, de mindegyikben közös, hogy a legkisebb közös egységgel, a családdal foglalkozik: apa, anya, gyerekek, esetleg más rokonok. A meséknél nem tudtam eldönteni, hogy kinek is szólnak. Gyerekeknek, vagy inkább a szüleiknek? De azt hiszem, mindkettő épp ugyanannyira tudja élvezni is szeretni a meséket - különösen a dalokat. A kötethez tartozik ugyanis egy CD is, miközben e sorokat írom, a háttérben ez szól. Továbbá a mesék között a kötet tartalmaz néhány feladványt is, lehet rajzolni, a feladványok pedig a mesékhez tartoznak valami módon. Pl. a finnyásmese után ételek rajzait kell összekötni kék vagy piros szívvel, attól függően, hogy nem szeretjük, de megkóstoljuk, vagy szeretjük-e az adott ételt. :) 

A mesék tényleg rengeteg élethelyzetet felölelnek: a rohanós hétköznapokat, hogy mit is veszít a szülő, aki - már elnézést, de - szarik a gyereke fejére, és sajnos azt kell mondanom, hogy nagyon sok, túl sok gyerek nő fel így. Persze, kaját, ruhát kap, meg némi zsebpénzt esetleg, de ami a legértékesebb, azt nagyon keveset: őszinte, és fejben is ott lévő figyelmet, megismerni akarást. Van itt finnyásmese, ami a dackorszakkal, a feltoluló, a gyerek számára is érthetetlen érzelmekkel, és a természetes testvéri féltékenységgel foglalkozik. De nem felejti az idősebb gyerekeket sem, a kamasz problémákat, a türelmetlenséget a kisebb tesóval szemben, az undokságot, és mesél a szülinapokról is. 

Ez a dal nem a lemezen van (azok közül még egyet sem találtam feltöltve sehol),
de legalább karácsonyi, és szép :)

Ezért is mondtam feljebb, hogy ezek a mesék tökéletesek a felnőtteknek: a segítségükkel talán könnyebben megérthetik, hogy mi is zajlik egy-egy adott életkor egy-egy adott helyzetében a gyerekben, hogy mik mozgatják a testvéri kapcsolatokat, és miközben okosan, bölcsen a háttérből mesél a szülőknek, a gyerekek pontosan ráismerhetnek kesze-kusza gondolataikra és érzelmeikre.farkashazi-reka-es-a-tintanyul---eletmesek-1568191399.jpg

Bevallom őszintén, én nem tudtam, hogy Farkasházi Réka ilyen jól tud énekelni - pedig műveli már néhány éve, és tényleg jól. Jó pár éve nincs a családban akkora gyerek, aki gondoskodna róla, hogy képben legyek a gyerekzene mai sztárjaival :) A dalokat ő énekli, a Tintanyúl zenéjére, amelynek tagjai: Csiszár Ferenc, Kálmán Tamás, Studniczky László és Delov Jávor. Az igényes, kemény kötéses könyv színes, aranyos rajzait Szimonidesz Hajnalka készítette, és telis-tele van velük a mesekönyv :) Ha nem ezt hozza ma a Télapó, akkor érdemes karácsonyra a fa alá bekészíteni: nem csak a gyerekek, ti, szülők is örülni fogtok neki!

Köszönöm a lehetőséget a Helikon Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Tolkien: Karácsony Apó levelei

Régi karácsonyok fényei

Kövess minket Facebookon!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7615338416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lényeglátó 2019.12.09. 10:54:03

Humor kibukott ripacsa leánykája erőlködik? Munka alapból büdös a számukra!