De ki a hatodik elvetemült gyerek??

2019. december 12. 00:08 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - J. D. Barker: A hatodik éjszaka

Erős múlttal a műfajban állítom, hogy most olvastam minden idők egyik legjobb krimijét!1_92.jpg

Chicago városa éjjel. A kötet egyik fő helyszíne

Mármint ez egy trilógia zárókötete, és a legjobbat a háromra együtt értem, egymástól elválaszthatatlan, szoros folytatásokról van szó, igazából egyetlen történet nagyon sok oldalban. Szóval ha megveszed, akár magadnak, akár ajándékba, kezdd az elsővel. 

Na de milyen történet! Egyik kedvenc műfajom a krimi, könyvben is, sorozatban is (filmben ritkán láttam jókat, de azért ott is szeretem). Szeretem a csavaros bűnügyeket felgöngyölítő eszes nyomozókat, a brutális elkövetőket, és az akkora fordulatokat, amekkorákra még egy Airbus is könnyedén képes lenne. És ez a könyv ezeknek nincs híján. J. D. Barker már a sorozat első kötetével nagyot dobbantott, és egyedi módon mesélt el egy fordulatos krimit: nem a történet legelején kapcsolódunk be, sőt, eleinte úgy látjuk, hogy pont a végén, hiszen nagyon sokáig azt hisszük, hogy a férfi, akit elütött a busz, a rettegett Négy Majom Gyilkos, egy sorozatgyilkos, aki évek óta rettegésben tartja Chicago környékét. Aztán kiderül, hogy nem ő volt az, és megtalálják 4MGy naplóját is, amelyből egy elképesztően beteg, szürreális történet rajzolódik ki.

A harmadik kötet is tartani tudta a tempót, és olyan elképesztő konspirációs hálózatba keveredünk, amiből Barker nélkül az életben nem jutunk ki. Bevallom, hogy (egyesek szerint legalábbis) bűnt követtem el a kötet olvasása közben. Oké, nem öltem meg brutálisan senkit, meg nem eresztettem szabadon vírust sem, vagy ilyesmi, de kb. a könyv felénél kezdett elegem lenni abból, hogy a szerző egyre mélyebbre és mélyebbre vitt az erdőbe, és tudtam, hogy ami fényt mutat, az csak illúzió. Semmit nem értettem, nem láttam át, és ez hihetetlenül frusztrált (egyébként is beleolvasós típus vagyok, soha nem annyira a cél, mint inkább az oda vezető út, az apró elhintett jelek érdekeltek), se halvány, se lila, se semmilyen gőzöm nem volt, hogy mégis mi lesz az egésznek a megoldása. Tényleg nem Anson a 4MGy?? De Porter nem lehet! Vagy mégis? Szóval a végére lapoztam, és elolvastam pár oldalt. A következő reakcióm az volt, hogy hangosan káromkodtam, becsaptam a könyvet, magamhoz vettem a laptopot, és írtam a könyves baráti csoportba meg páromnak is, hogy épp most olvasom minden idők legjobb (akkor még lehagytam az "egyik" szócskát, hirtelen felindulásból, de beláttam, hogy nem olvastam még mindet, szóval nem tudhatom) krimijét, és ha jót akarnak maguknak vagy krimikedvelő szerettüknek, MOST AZONNAL rendeljék meg mindhárom kötetet! Karácsonyig még befut. Aztán mentem vissza olvasni, folytatni onnan, ahol abbahagytam, mielőtt beleolvastam volna a végébe.

5b100beb2ecac94f63fb2887d3950262.jpg

Este, a könyves közösségi oldalra fellépve láttam, hogy több ismerős is kívánságlistára pakolta a könyveket, sőt, párom is kijelentette, hogy ő is el fogja akkor olvasni, NE MERJEK SPOILEREZNI! Az együtt töltött... számolok... lassan 14 év alatt még sosem láttam krimit a kezében, szóval érdeklődve várom majd a véleményét. :) (Mondtam is, hogy a következő találkozóra lehet beteget jelentek, ugyanis tartok tőle, hogy ha esetleg valami oknál fogva mégsem nyeri el a tetszésüket - mondjuk ezt elképzelni sem tudom, hogy lehet, de na, ízlések és pofonok -, akkor megvernek a könyvvel. Elég vaskos ahhoz mindhárom, hogy féljek tőle.)

Elég keveset mondtam eddig a könyvről konkrétan, de ez nem véletlen, ugyanis gyakorlatilag minden, de minden spoiler lenne. Ha szereted a krimit, akkor ezt olvasd el. És nem fogod megbánni. Persze láttam már olyat, akinek nem nagyon tetszett, mert hát sokan vagyunk sokfélék, de azért a többségnek, aki próbálkozott vele, bejött. A molyon ez, a harmadik kötet 28 csillagozás után még mindig 100%, mindegyik 5 csillag, nem 4,5, nem 4. :) Goodreadsen több, mint ezer értékelés átlaga 4,6 az 5-ből. 

book-review-forsaken.jpg

J. D. Barker

A kötetben újabb hullák kerülnek elő, a 4MGy-re utaló szokásos jelekkel, Anson feladja magát, Portert elkapják, aztán mindketten meglépnek... mocskos zsaruk, emberkereskedelem, az egész mélyén megbúvó mesteri és keserves bosszú, na de ki(k) akarnak bosszút állni ki(ke)n? És mégis ki mozgatja a szálakat felülről, miért rángatják a chicagói rendőrséghez tartozó Nasht és csapatát, és az FBI ügynök Poole-t is dróton a feletteseik, mi húzódik a háttérben? És ki segít 4MGy-nek? A könyvből mindenre választ kapunk, és Barker ügyesen csavar az egészen időről időre. Egy hihetetlenül jól felépített történet ez, minden logikus benne, minden működik, de magunktól nemigen jönnénk rá, mi a helyzet, csak utólag kiáltunk fel, hogy AZTAROHADTÉLET, ezt nem gondoltam volna! És tényleg!

Nagyon megkedveltem egyébként Frank Poole ügynököt és szuper memóriáját, kicsit merev furcsaságát, szívesen olvasnék még róla később is. Remélem, Barker folytatja az írást a műfajban, mert jó benne!

A kötet eredeti címe: The Sixth Wicked Child (A hatodik elvetemült/bűnös/gonosz/rossz gyerek, én leginkább az elvetemültet használnám ennél a könyvnél), és ez szerintem jobban is illik a történethez, illetve ütősebb is, mint a magyar, A hatodik éjszaka. Figyelem, ez a kötet szoros folytatása Az ötödik áldozatnak, ami A negyedik majom folytatása, különálló kötetekként nem működnek! Ha még nem olvastad/vetted meg egyiket sem, akkor A negyedik majommal kezdj, ne ezzel!

Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyvek csapatának! A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Ha érdekel az első rész, kattints ide!

A sorozat második részét pedig itt éred el.

Kövess minket Facebookon!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3915348608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

3negatívszó 2019.12.13. 11:25:00

Noha még sosem hallottam az íróról, némi megerősítés után, miszerint tényleg nagyon jó könyvekről van szó, megrendeltem mind a három kötetet. Pedig nem akartam, mert annyi olvasnivalóm van, hogy nem kellett volna. Mentségemül szolgáljon, a kiadó most akciózik, ez is közrejátszott, hogy szaporítom megint a könyveink számát.

Arthur Arthurus 2019.12.13. 11:28:25

@3negatívszó: Remélem, tetszeni fog! Majd ha nem felejted el, írj, hogy milyen volt :) (Egész jó csomagok is vannak a kiadónál, sajnos csak az első kettő, vagy még a Stokerrel közös Drakula-előzmény van egy csomagban, a harmadik még nem, de remélem hamarosan kapható lesz úgy is :))

Kyria 2019.12.30. 16:34:50

Nekem eddig a legjobb krimi egyértelműen a Tetovált lány sorozat volt (mármint az első három kötet), azokhoz viszonyítva megállja a helyét?
Más: sok blogon népszerűsítettem már, bár nem krimi, hanem kémtörténet, de a "Nevem Pilgrim" c. regény nagy élmény volt, ha pontoznom kellene 9,5/10 (a vége miatt, ami nem annyira erős mint amúgy az egész).

Arthur Arthurus 2019.12.30. 16:42:40

@Kyria: A tetovált lány nálam egyelőre kimaradt, bár éppen 4 éve, hogy a polcomon van, ugyanis egyik nővéremtől kaptam karácsonyra 4 éve őket :) A Nevem Pilgrim is a polcon vár rám, egyik kedves blogíró társamtól kaptam, meg is kerestem, hogy nem írt-e róla posztot, de úgy látszik, nem. Na, ha majd sorra kerül, arról is írok :)
Nekem még Nesbo könyvei a kedvencek, meg a Kepler házaspár könyvei, illetve nagyon ajánlom Jesper Stein két könyvét és az Anna Ekberg álnéven író szerzőpáros utóbbi kötetét, a Bomlást is.

Kyria 2019.12.31. 14:58:59

@Arthur Arthurus: A Tetovált lány sorozat első kötete után egyébként hónapokig kóvályogtam, olyan kegyetlen, de a trilógia zseniális. A "Nevem Pilgrim"-be, ha belekezdesz, aligha fogod tudni letenni. Nesbo-t nem szeretem, valószínűleg rosszakat olvastam Tőle, de számomra gyenge. Női szerzőtől nagyon ritkán olvasok, mert 10-ből 9 esetben csalódok, a legemlékezetesebb példa erre a "Lány a vonaton" c. papírhalom. Kepleréket nem ismerem, Stein-ről már olvastam. Köszi a tippeket és BÚÉK!

Arthur Arthurus 2019.12.31. 15:01:26

@Kyria: Anna Ekberg néven két férfi alkot egyébként, dánok, az első könyvük nem annyira tetszett, de a Bomlás az igen :) Lars Kepler néven pedig egy házaspár ír. Steintől csak egy könyvet olvastam még, de az nagyon tetszett. A lány a vonaton szerintem is borzalmas volt...
Boldog új évet! :)
süti beállítások módosítása