A kenyerek királya: Paul Hollywood

2019. december 22. 07:24 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Paul Hollywood: Kenyér

A Sütimester jégszemű és félelmetes ítésze, a kelt tészták és a kenyerek királya Paul Hollywood, akinek végre nálunk is megjelent egy könyve! Mindenkinek, aki ki szeretné próbálni a világ kenyérreceptjeit, aki házilag készült - finomabb és egészségesebb - kenyeret szeretne az asztalra tenni.1_96.jpg

A Nagy-Britanniában igen népszerű, sok évadot megélt The Great British Bakeoff című amatőr gasztroverseny, mely a magyar tűzkeresztségben a Sütimester címet kapta, méltán elismert világszerte, és több - hagyományosan brit - országnak is van már saját szériája, pl. Kanadának, Ausztráliának. A műsorban Nagy-Britannia gyönyörű tájain állítják fel a nagy fehér sátrat, és minden széria 10-10 amatőr versenyzővel indul, akik a műsor végére egyrészt országos ismertséget, sokszor új megélhetést találnak, illetve profi módon megtanulnak sütni. Ez az egész ugyanis a desszertekről, kenyerekről, kreatív, újszerű és merőben hagyományos süteményekről, tortákról szól. A műsor sikere a jól összerakott stábnak köszönhető: a két - egyébként humorista - műsorvezető, Mel Giedroyc és Sue Perkins mindig jó hangulatot csinált, a két zsűritag, a cukrász és szakácskönyvíró Mary Berry - a jóságos, kedves nagymama, és a pékmester - a szigorú ítész - Paul Hollywood éveken keresztül dolgozott együtt a műsoron. Mary Berry és Paul Hollywood egy felmérés szerint a legjobb zsűripárost alkotta a hasonló műsorok világában, nem véletlen, hogy nagy felháborodást keltett, amikor a két műsorvezető és Mary Berry abbahagyták a show forgatását - Paul azonban szerencsére maradt.2_39.jpg

Paul, Sue, Mary és Mel a műsor valamelyik - talán 2016-os - karácsonyi kiadásában. A 2016-os, hetedik évadban volt utoljára így együtt a csapat

Ez volt az a gasztroműsor, amit - a rengeteg félrefordítás ellenére - mindig megnéztem, és mindig vártam,  később pedig megkerestem a friss részeket online, egyrészt a tájak, másrészt a szuper újszerű, sokszor a két ítész saját receptjei vagy épp tradicionális skót, walesi, angol, ír receptek, harmadrészt pedig a működőképes és szimpatikus versenyzők és stábtagok miatt. Megkedveltem Mary Berryt és Paul Hollywoodot is, így nagyon megörültem, hogy végre nálunk is megjelenik egy könyve, aminek a középpontjában természetesen a kenyér áll.

De mielőtt bele is csapunk a közepébe, egy pár szó Paulról: 1966-ban született Wallasey-ben, Liverpool közelében, és már gyerekkorától kezdve a kelt tészták világában élt: apjának péksége volt, és a kis Paul imádott kísérletezni. Mindig kapott egy adag tésztát, amit gyúrhatott, kísérletezett vele a hajtogatással, az ízesítésekkel - akadt köztük jó is, rossz is -, így hamar megtanulta a szakma alapjait, és képes volt azt megújítani is. Több brit műsorban is feltűnt, aztán 2010-ben útjára indult a Sütimester, és azóta világszerte a kelt tészták szakértőjeként ismerik el. Feleségével 2017-ben végleg elváltak, egy fiuk született, Josh.

4_23.jpg

Ez a könyv elsősorban a kenyerekről szól, és azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a tányér mellől, az asztal széléről, mint - néha - szükséges kísérő, amire nem is kell semmi figyelmet fordítani, az asztal közepére, a főétel helyére kerüljön. A kötet színes, informatív, tele képekkel, technikákkal és mindenféle recepttel. Hagyományos angol kenyerek, hagyományos európai kenyerek, főleg közel-keleti laposkenyerek, töltött, ízesített, főételnek, reggelinek, ebédnek és vacsorának illő kenyerek, kelt tészták, kovászos kenyerek, élesztős kenyerek, cipók, puha és foszlós, vagy épp keményebb, ízesebb kenyerek garmadája mellett mindenféle péksütemények receptjei is megtalálhatóak benne. Az elején egy részletes útmutató a szükséges eszközökről és a különféle alapanyagok helyes elkészítéséről, felhasználásáról, mint pl. a kovász, az élesztő, a lisztek, és egyéb alapvető dolgok hatásai, használata. A technikákról is részletesen ír: mi a kelesztés, mi a dagasztás, mi az utókelesztés, mi a különbség a sima keverés és a dagasztás között, mi az átgyúrás, hogy jó a sütés, stb.3_27.jpg

De ez még nem minden: a kötet sok másféle receptet is tartalmaz, pl. mártásokat, szószokat, csatnikat, rakott ételeket, salátákat, húsételeket, de mindnek az egyik alapanyaga valami házilag sütött bagett, kenyér, cipó, tortilla, pizzatészta vagy hasonló. Komplett ebéd és vacsoraötleteket kapunk egy-egy tésztaféle felhasználásával. Most a karácsonyi rohanás előtt még nem volt időm kipróbálni egyik receptet sem, de a két ünnep között 1-2 tuti az asztalra kerül, nagyon tetszik pl. a francia Pain de Savoie receptje, ez egy szalonnás-sajtos kelesztett kenyérféleség, ami szendvicsalapanyagnak, de frissen akár önmagában is jó, biztos, hogy ki fogom próbálni a manist, ami egy közel-keleti lepénykenyér fűszerekkel, és a sima, egyszerű, élesztős kenyér, a bloomer is igazán tetszetős Paul könyvében. Ez a kötet ideális ajándék lehet azoknak, akik szeretnek otthon kenyeret vagy efféléket sütni, vagy akik régóta fontolgatják, hogy ki kéne próbálni. A nagyobb könyvesboltokban biztosan kapható - rendelve már nem érkezne meg a fa alá :)

Köszönöm a lehetőséget Partvonal Kiadónak! A kötet elérhető a borítóra kattintva.

Nigella asztala

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1415361464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.