Bear Grylls és a lélek ereje

2020. január 18. 07:29 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Bear Grylls: A lélek ereje

…nem azért figyelünk, hogy válaszolni tudjunk, hanem azért, hogy megértsük a másikat.

1_102.jpg

Tisztelem Bear Grylls munkásságát, mindazt, amit elért. Nem volt ez mindig így. Nem kedveltem őt túlzottan - egy kis távolságtartás még mindig van bennem -, de aztán elolvastam az életrajzi könyvét, és az erejét, a kitartását ezáltal megtanultam tisztelni. Ez nem azt jelenti, hogy egyet is értek vele, de tartom, hogy amit csinál, az értékes. Olyan ismeretei vannak, amelyek keveseknek, olyanok, amelyek segíthetnek túlélni egy-egy rizikós helyzetet, hiszen ha nem is veszünk el a dzsungelben, hegyekben, baleset igenis történhet velünk vagy a közelünkben - és erre is képes megtanítani, hogy ezeket hogyan vészeljük át, mire figyeljünk, hogy minél nagyobb eséllyel túléljük vagy megelőzzük a katasztrófát. 

Ahhoz, amin ő keresztülment, és ahhoz, amit véghezvitt, szükséges a hit. Nem feltétlen a vallási értelemben vett istenbe vetett hit, lehet az bármi más, de az önmagunkban való hit elengedhetetlen. Erről, a valláshoz való viszonyáról mesél a könyvben, és mindazokról, hogy mi ad neki erőt nap mint nap. 2_45.jpg1_102.jpg

Bevallom, egy kicsit csalódás volt a kötet. Igazából folyamatosan önmagát és másokat ismétel, ehhez nem kellett volna ilyen hosszúság semmiképpen, másrészt pedig a mondandója viszonylag nagy része sajnos üres, közhelyes bölcselkedés. Lehet, hogy valakinek kellenek ezek a "365 gondolat minden napra" típusú... könyvek..., de én nem tartozom közéjük, így sajnos ez a könyv sem nekem szólt. Főleg, hogy nagyrészt bibliai vonatkozásokról elmélkedett - ez pedig bár érdekes lehet, ha még sosem volt a kezedben Biblia, de egyébként elég amatőr - és sok szempontból szerintem téves - elemzése egy-egy tanításnak, és hogy ezt hogyan építette bele az életébe.

Az igazság az, hogy minden siker, minden díj vagy eredmény mögött (…), kudarcok hosszú sora rejtőzik.

Továbbra is tisztelem mindazért, amit elért és amit tett - tényleg ajánlom az életrajzi könyvét, amelynek Tűzön-vízen át a címe -, de ezeket a gondolatokat meghagyhatta volna a nagy (és üres) elmélkedőknek. Nagyon szívesen olvastam volna a tényleges belső gondolatait, hogy egy-egy veszélyes helyzetben mi lendítette tovább - amikor megsérült, amikor az Everesten járt, amikor a kiképzése volt, de akár amikor világhírnévre tett szert, a sok támogatás és a sok támadás megélése -, de sajnos ez a könyv nem erről szól. Ha még sosem volt a kezedben ilyen bölcs idézetekkel és gondolatokkal teli kötet a Bibliára specializálva, akkor akár ez is lehet az első. 

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak! A kötet elérhető kedvezményes áron a borítóra kattintva.

Életben maradni

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1915414252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása