Egy iskolai lövöldözés lélektana

2020. január 26. 07:57 - GReni

Könyvajánló - Sienna Cole: Elmejáték

Tim Ellis egy átlagos srác, aki mégis egy nap úgy dönt, állig felfegyverkezve bemegy az iskolába és brutálisan kivégzi négy iskolatársát. Mi sarkall erre egy gyereket? És vajon meg lehetett volna előzni a tragédiát?

person-2254439_960_720.jpg

Sajnos túl gyakran fordul elő a világban olyan, hogy gyerekeknél szakad el a cérna és erőszakos bűncselekményt követnek el. Az iskolai bántalmazás mindennapos dolog, Sienna Cole pedig írt róla egy olyan könyvet, amit minden tini kezébe adnék, hogy tudja meg milyen fájdalmat okozhat és milyen tragédiához vezethet egy más kárára elütött ízetlen tréfa vagy, ami még rosszabb, a szándékos bántalmazás hatalomfitoktatásból.

Az Elmejáték című lélektani thrillerben megismerjük Tim Ellist, aki ránézésre egy átlagos tinédzser. Igazi kocka, aki kicsit kilóg a sorból, szemüveges, ráadásul csendes is, szóval tökéletes céltábla a vagány, harsány, nagyszájú társainak. Egy nap reggel bemegy az iskolába, ám a gitártokjában ezúttal nem hangszere van, hanem apjának egyik puskája és hidegvérrel kivégzi négy társát az iskola udvarán, majd menekülés közben a kiérkező rendőrökre lő, a válaszul kapott lövések következtében pedig kómába kerül. Rémes és szomorú.

Az ügy tisztázása Mike Marshall nyomozóra vár. Az ügy egyszerűnek látszik, de aztán kiderül, hogy nem is annyira tiszta ez az ügy, ugyanis kiderül, hogy Tim-et egy öt főből álló banda terrorizálta már évek óta, és az ámokfutás napján csupán négyen álltak az udvaron. Így az ötödik srác koronatanúvá válik. Egy probléma van: úgy megviselte a helyzet, hogy a fiú nem beszél az eset óta. És itt kerül a képbe dr. Miranda Crane pszichológus, aki szakértője a témának és Mike felkéri, hogy kezelje a srácot.

bullying-kep.png

Ahogy megismerjük Tim múltját lassan rájövünk, hogy a merénylet oka nem csupán az állandó terrorizálás, a wc-be dugott fej, az elvett kajapénz, a folyosón történő megalázás, a kutyaszarba dobott táska és hosszan sorolhatnám még a kölykök rémtetteit, hanem az, hogy a bántalmazások sokkal mélyebbre és régebbre nyúlnak vissza. Mike és Miranda pedig apránként jutnak egyre közelebb, hogy kiderüljön, kik a felelősök egy ilyen tragikus kimenetelű merényletben, ahol Tim meg akart halni, de előtte magával akart vinni pár kölyköt, akik megkeserítették minden napját.

Ahogy olvastam a könyvet én egyre jobban és jobban sajnáltam Timet. Nyilván az otthoni és iskolai terror nem adhat felmentést a tettei alól, de valahol megértem, hogy mitől is szállt el a srác agya. Vajon ő most a körülmények áldozata, aki kiterjesztett öngyilkosságot hajtott végre? Az áldozatok ártatlanok? Tim meg akart halni aznap. Vajon mi történik, ha magához tér a kómából?

Ez volt az első könyvem a szerzőtől, de a blogon már jelent meg könyvéről ajánló Arthur tollából, ami miatt kíváncsi voltam a regényre:

Lefelé a folyón

A történet nagyon megfogott, a szerző jól, érzékletesen mutatja be Tim életét. Tetszett, ahogy párhuzamosan ismerjük meg a fiú szomorú múltját, a merénylet miértjeit, miközben látjuk, ahogy a nyomozó és a pszichológus dolgoznak az ügy kibogozásán, és abból is kapunk ízelítőt, hogy milyen hatással volt a merénylet Tim környezetére. Időnként beleláttunk a szerettei fejébe is, jó sok áldozatot hagyott hátra Tim. Nekem tetszett a regény, egyedül Miranda részei nem kötöttek le. Nem tudom megindokolni, egyszerűen nem érdekelt a súlystressze, a pasija, szóval úgy a magánéleti sirámai. Egyedül a végére vált érdekessé a nő, ott odatette magát rendesen.

Azok a részek viszont nagyon is érdekeltek, amikor dolgozott a sráccal, és küzdött azért, hogy visszahozza az élők közé a PTSD sötét bugyraiból. Mondjuk, ha jobban belegondolok Mike szexuális kalandjai sem érdekeltek. Elfértek ezek is tölteléknek a könyvben, de a Tim körülötti események szippantottak be a könyvbe. A csavar a végén már sejthető volt kb a kötet kétharmadánál, de mégis ütött. Tökéletes lezárása volt ennek a kegyetlen történetnek, bár kicsit lehetett volna kidolgozottabb. Túl hirtelen ért véget a regény. A számomra apróbb unalmas részektől függetlenül nagyon tetszett a regény és kíváncsian várom, hogy milyen érdekes témát választ legközelebb a szerző.

sienna-cole-elmejatek-43225502203.jpgKöszönöm a lehetőséget az Álomgyár Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv a weboldalukon.

Kövess minket Facebookon!

Lefelé a folyón

Ijesztő, mégis lebilincselő történet egy bántalmazó kapcsolatról

Nincs tökéletes gyilkosság

Egy rossz döntés, egy nagy titok és egy család, amely mindent elveszíthet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6615395444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása